ges

Διαβάζουμε στην κυριακάτικη εφημερίδα “Παρόν” την παρακάτω είδηση: “Απίστευτο και όμως αληθινό: Όποιος πάρει τον ΟΛΠ δεν θα πάρει μόνο το εμπορικό κομμάτι αλλά και το ιδιοκτησιακό, δηλαδή θα έχει στην κατοχή του και όλους τους χώρους που ανήκουν σήμερα στην εταιρεία, θα πάρει και την Κυνοσούρα, δηλαδή τον χώρο που υπάρχουν όλα τα ευρήματα από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, και εκεί βρίσκεται ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων!

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γ. Τσαβαρής, μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο Κανάλι 1, ο δήμος έχει ζητήσει φορτικά εδώ και δύο χρόνια να του παραχωρηθεί ο χώρος για να διασωθεί και ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης έχει αποδεχθεί την πρόταση, το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται πεισματικά και αποκλείει κάθε συζήτηση. Άρνηση πίσω από την οποία βρίσκεται η παραχώρηση στους Κινέζους μαζί με τον ΟΛΠ και τον χώρο που το 2020 θα απασχολήσει όλη την ανθρωπότητα γιατί θα γιορταστούν τα 2.500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν το αυτονόητο: Να μη θεωρούνται εμπορεύσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι του ΟΛΠ και να αποδοθούν άμεσα στον Δήμο Σαλαμίνας. Αρκετά ρεζίλι είχε γίνει η χώρα όταν ο Τύμβος ήταν θαμμένος μέσα σε τόνους σκραπ και αρκετά είναι τα αρνητικά σχόλια επειδή ο τάφος του Θεμιστοκλή βρίσκεται μέσα σε ιδιωτικό (ναυπηγείο) χώρο στην ίδια περιοχή.

Το θέμα θα πάρει διαστάσεις μια και ο Δήμος Σαλαμίνας θα το αναδείξει όσο μπορεί, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Μέχρι πότε σ’ αυτόν τον τόπο θα προσπαθούμε για τα αυτονόητα που οφείλει το κράτος μας να κάνει;”

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό…Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στο  θέμα των αρχαίων που βρίσκονται κοντά στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Κανείς από την κυβέρνηση δεν νοιάστηκε (ούτε ο κύριος Παναγιωτόπουλος που κατά τ’ άλλα έσπευσε να πεταχτεί όταν ανακινήθηκε το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα, ξεχνώντας τελείως τα εν Ελλάδι αρχαία) και το θέμα μπήκε στο χρονοντούλαπο και ο αρχαίος ναός στην περιοχή της Βουλιαγμένης σ’ ένα αμφισβητούμενο καθεστώς.

Και η αναλγησία συνεχίζεται. Το ΤΑΙΠΕΔ με ύφος φοροεισπράκτορα του βασιλιά Ιωάννη στα χρόνια του Ρομπέν των Δασών μετράει τάλιρα προς όφελος των δανειστών και δε συζητάει την προστασία των αρχαίων, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σφυρίζει αδιάφορα στο Περιστύλιο της Βουλής, τα κανάλια δεν μιλούν (γιατί άλλωστε) και έχει μείνει μια μικρή ομάδα ανθρώπων (σε προεκλογική περίοδο) να ζητάει το αυτονόητο: να προστατευθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Και όλα αυτά για ένα οργανισμό που ΔΕΝ θα έπρεπε να αποκρατικοποιηθεί ποτέ, που σε αντίθεση με τις αρχικές υποσχέσεις βαίνει προς ΠΛΗΡΕΣ ξεπούλημα (με όρους που θα έπρεπε να οδηγούν κατευθείαν στις φυλακές γι’ απάτη εις βάρος του Δημοσίου) και μ’ ένα τρόπο που θυμίζει έμπορο που ξεπουλάει πριν του κατάσχει το εμπόρευμα η εφορία…Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για να τη βρουν αυτοί;

Πηγή : νέα μέτρα