ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY

Ο γιατρός του Νοσοκομείου Νίκαιας και μέλος της ΕΙΝΑΠ Πάνος Παπανικολάου, μιλάει Στο Κόκκινο για την “κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, από τις πολιτικές της κυβέρνησης”, για την “παράδοση σε ιδιώτες όλο και περισσότερων τμημάτων των νοσοκομείων”, για τον ΕΟΠΥΥ και την αποδιάρθρωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκηρύσσει διαγωνισμό ύψους 3,9 εκατ. ευρώ για μηχανισμό υποστήριξης για την πρωτοβάθμια υγεία και τον ΕΟΠΥΥ όπως αναφέρει στην προκήρυξη που έχει δημοσιευτεί.

“Μπορούμε να κάνουμε διάφορες υποθέσεις για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό αλλά μπορούμε να κρίνουμε κι από αυτά που έχουν ήδη συμβεί και σε άλλες δραστηριότητες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπου υπάρχει μια μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια να παραδίδονται τέτοιες δραστηριότητες σε μεγάλα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα” σχολιάζει στο Κόκκινο ο γιατρός  μέλος της ΕΙΝΑΠ, Πάνος Παπανικολάου.

“Το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών των νοσοκομείων ξεκίνησε πρώτα με τις υπηρεσίες καθαριότητας που παραδόθηκαν σε ιδιωτικά συνεργεία εργολάβων και συνεχίστηκε με τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια αλλά και τη σίτιση σε αρκετά νοσοκομεία. Και ακούγεται ότι θα επεκταθεί και σε καθαρά ιατρικές δραστηριότητες όπως η λειτουργία των εργαστηρίων” συνεχίζει σχολιάζοντας την παράδοση σε ιδιώτες όλο και περισσότερων υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων.

Το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι “ήταν, είναι και θα είναι, όπως δείχνουν τα οικονομικά του, ‘τζαμπατζής’, γιατί δεν πληρώνει κανέναν και δεν αγοράζει τίποτα αλλά χρωστάει μόνο στα δημόσια νοσοκομεία πάνω από 1,5 δις ευρώ για τα νοσήλεια των ασφαλισμένων του” αναφέρει.

Ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει κολοσσιαία ποσά στα δημόσια νοσοκομεία και κανείς δεν εγγυάται ότι θα τα αποπληρώσει, “τα χρέη του προς τον ιδιωτικό τομέα τα μετατρέπει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους και περιμένουν έτσι οι ιδιώτες ότι θα πάρουν τα χρήματά τους ληξιπρόθεσμα με εγγύηση του κράτους, κάτι που δεν γίνεται βεβαίως για τα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία και τα οποία επιβιώνουν με την κρατική επιχορήγηση” συνεχίζει ο κος Παπανικολάου.

Καταλήγει λέγοντας ότι λόγω αυτής της κρατικής χρηματοδότησης “είναι τελείως άνομο και ανήθικο να μην ανοίγουν τις πόρτες των νοσοκομείων στους ανασφάλιστους, καθώς η κρατική επιχορήγηση προέρχεται από τη φορολογία και των ανασφάλιστων”.

Τέλος αποκαλύπτει ότι το Ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Κηφισιά έκλεισε “λόγω του ότι η λειτουργία του βασιζόταν στους γιατρούς του ΙΚΑ που μπήκαν κι αυτοί σε διαθεσιμότητα από τις 9 Απριλίου” αλλά και άλλα τμήματα στον Άγιο Σάββα, στο Σισμανόγλειο και στο Αγία Όλγα.

Πηγή : stokokkino.gr