article15871_w_l

Το «Δίκτυο 21» και ο χοντροκομμένος λαϊκοδεξιός εθνικιστικός αχταρμάς – Οι ιδρυτές του και ποια η τύχη τους σήμερα – Ο όρκος με το χέρι στην κόψη του σπαθιού – Οι σχέσεις με τον Μπαλτάκο

Ήταν Δεκέμβριος του 1997, όταν είχε πέσει το Ουκρανικό Γιάκοβλεφ στα Πιέρια όρη και πέθαινε στο Παρίσι ο «φιλόσοφος της αυτονομίας», Κορνήλιος Καστοριάδης, όταν μια ομάδα πολιτικών φίλων του σημερινού Πρωθυπουργού και συνοδοιπόρων του στην Πολιτική Άνοιξη, ίδρυαν το «Δίκτυο 21», το ελληνικό «Tea party».

Ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτιζε τότε την ίδρυσή του ως «πολυσήμαντο γεγονός».

Στόχος του να αποτελέσει το ιδεολογικό «think tank» της δεξιάς, βασισμένο σε έναν χοντροκομμένο λαϊκοδεξιό εθνικισμό, στη βάση του οποίου βρισκόταν το λεγόμενο Μακεδονικό των αρχών της δεκαετίας του ’90.

Στο καταστατικό του Δικτύου, θα βρει κανείς απίθανες έως ανατριχιαστικές αναφορές όπως για παράδειγμα ότι τα μέλη του (μεταξύ άλλων απόστρατοι αξιωματικοί και εφεδροκαταδρομείς), «αυτενεργούν» στα εθνικά θέματα και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής (στα Eλληνοτουρκικά, Kυπριακό, Kουρδικό, Θρακικό, Bορειοηπειρωτικό, Σκοπιανό, Ποντιακό ζήτημα), εκβιάζοντας ποικιλοτρόπως για την «άσκηση δυναμικότερης εξωτερικής πολιτικής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελετή της μυήσεως στο Δίκτυο περιελάμβανε όρκο, ακουμπώντας το χέρι στο Ευαγγέλιο και στην κόψη σπαθιού!

Το σίγουρο είναι ότι η ίδρυσή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα. Ονόματα όπως των Xαραλαμπίδη, Kηπουρού, Παπαθεμελή, Bουνάτσο, Iντζέ, Aράπη και από τη NΔ, τους Kαμμένο και Γ. Kαρατζαφέρη έως τον Πρ. Παυλόπουλο.

Βέβαια τον Δεκέμβριο του 1997, διαχώρισαν τη θέση τους οι Λ. Kανέλλη, Πλατιάς, Ήφαιστος, Γιαλλουρίδης, Σαρρής και Zουράρις.

Στο πλευρό του Πρωθυπουργού

Από τότε μέχρι σήμερα πάντως σχεδόν όλα τα ιδρυτικά στελέχη του Δικτύου στήριξαν τον σημερινό Πρωθυπουργό κι εκείνος δεν ξέχασε τους πολιτικούς του φίλους.

Ο ιδρυτής του «Δικτύου 21», ο Έλληνας «Σάρα Πέιλιν», ο Φαήλος Κρανιδιώτης όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Δίπλα του ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, η «σκιά» του Αντώνη Σαμαρά, όπως έγραφε χαρακτηριστικά τον περασμένο Νοέμβριο η «FAZ».

Από τότε μέχρι σήμερα σχεδόν όλα τα ιδρυτικά στελέχη του Δικτύου στήριξαν τον σημερινό Πρωθυπουργό κι εκείνος δεν ξέχασε τους πολιτικούς του φίλους

Ο δικηγόρος και σημερινός Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της ΝΔ, Διονύσης Καραχάλιος και ο Στέφανος Αγιάσογλου, ο πρόεδρος της νέας εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού (ROSCO), η οποία είναι το «φιλέτο» της ιδιωτικοποίησης του κλάδου, λόγω του μεγάλο αντικειμένου που έχει για τη συντήρηση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι σχέσεις μάλιστα του δικηγόρου Στ. Αγιάσογλου με τον πρωθυπουργό επεκτείνονται και σε οικογενειακό επίπεδο. Η σύζυγός του ήταν μεταξύ των καθημερινών συνεργατών του κ. Σαμαρά, στη γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Στους συνιδρυτές του «Δικτύου 21» και γνωστοί “διανοούμενοι” της ελληνικής ζωής, όπως οι Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Ο τελευταίος από το 1989 μέχρι το 1993 διατηρούσε δικηγορικό γραφείο μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Μάλιστα ο καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων και κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, τοποθετήθηκε από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στις αρμοδιότητες του οποίου έχει περάσει και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου!

Εδώ να ανοίξουμε μία παρένθεση και να γράψουμε ότι η στενή συνεργασία του Τάκη Μπαλτάκου με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε το 1992, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός, τότε υπουργός Εξωτερικών, του εμπιστεύτηκε την ΟΚΕ Εξωτερικών. Ο κ. Μπαλτάκος παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την παραίτηση Σαμαρά και τον ακολούθησε στην Πολιτική Άνοιξη.

Το 2004 που ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή και αφού εκλέγεται ευρωβουλευτής τον καλεί και πάλι κοντά του. Το ίδιο έπραξε και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ ο γνωστός νομικός εγκαταστάθηκε στη Βουλή. Όσοι γνωρίζουν, και γνωρίζουν πολλοί, από τα χέρια του περνούσαν τα πάντα και τίποτε δεν θα έφευγε, αν πριν δεν είχε δώσει εκείνος το πράσινο φως για τη νομική του αρτιότητα.

Η πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων…

Πάμε πίσω στο αινιγματικό «Δίκτυο 21». Οι προαναφερόμενοι, στις 4/12/1997, ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βαριά ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για το λεγόμενο «Κρητικό πρόβλημα», στα βήματα της παλαιάς «Εθνικής Εταιρείας» των προγόνων τους, ίδρυαν το «Δίκτυο 21».

Μια «ομοσπονδία» των εθνικών σωματείων, όπως λένε κάποιοι με νόημα. Μάλιστα οι ίδιοι παρομοίαζαν σε συνεντεύξεις τους σε φιλικά τους έντυπα το Δίκτυο με νέα Φιλική Εταιρεία.

Στόχος τους η αφύπνιση των Ελλήνων. Η δημιουργία δηλαδή μίας «δεξαμενής εγκεφάλων» του πατριωτικού χώρου με εθνικιστικό προσανατολισμό και δραστηριότητα επικεντρωμένη στα ελληνοτουρκικά θέματα, στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Θρακικό, στο Βορειοηπειρωτικό, στο Σκοπιανό και στο Ποντιακό ζήτημα.

Στο καταστατικό του αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι «Το “Δίκτυο 21” ιδρύθηκε με σκοπούς “την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων”, ώστε “να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας”».

Η υπόθεση Οτσαλάν, στην οποία στελέχη του Δικτύου παίξανε πρωταγωνιστικό ρόλο, κυριολεκτικά «απογείωσε» την οργάνωση αφού στη μνήμη όλων ήρθαν οι αλήστου μνήμης «παρακρατικές δραστηριότητες». Άλλωστε ο Φ. Κρανιδιώτης ήταν δικηγόρος του Οτσαλάν.

Ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα πρόσωπα που βοήθησαν τον Οτσαλάν να έρθει κρυφά και παράνομα στη χώρα, είχε πει ότι «Αποτελούν μέρος του παράλληλου κράτους και θα αντιμετωπιστούν ως παρακράτος».

Τα στελέχη του «Δικτύου 21» είχαν φτάσει στο σημείο να επικρίνουν τον Κώστα Καραμανλή ακόμη και για τη θετική δήλωση που έκανε στον θάνατο του Χ. Φλωράκη!

Καμία έκπληξη για όσους είχαν ως στόχο τους την «αποκατάσταση των νικητών του εμφυλίου πολέμου!». Άλλωστε όπως έχει γραφεί πολλές φορές «ο σοβινισμός δεν εξελίσσεται μόνον η ανθρώπινη σκέψη εξελίσσεται».

Πηγή : thetoc.gr