1396257778_adwnis

HARALAMPOPOULOS-(1)του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Ολους όσοι έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους βαζανίζει η πολιτική που έχει διαταχθεί να εφαρμόσει το υστερικό ανθρωπάκι με το προσωνύμιο «μπουμπούκος».

Eπειδή αυτός ο, περιφερόμενος στα κανάλια, ψυχοπαθής με τον τίτλο του υπουργού Yγείας, κανιβαλίζει την πραγματικότητα με την ανοχή των μιντιακών υποστηρικτών της κυβέρνησης, ας δούμε τι ακριβώς γινεται στον χώρο της δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα. Γιατί τους συνταξιούχους και όλους όσοι χρειάζονται φάρμακα, δεν τους ταλαιπωρούν οι φαρμακοποιοί που απεργούν (όπως προπαγανδίζουν τα μιντιακά παπαγαλάκια της κυβέρνησης) ούτε οι γιατροί που ξεπερνούν το ανθρώπινο μέτρο στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στις εφημερίες. Ολους όσοι έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους βαζανίζει η πολιτική που έχει διαταχθεί να εφαρμόσει το υστερικό ανθρωπάκι με το προσωνύμιο «μπουμπούκος». Στον χώρο της υγείας, λοιπόν, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του «Lancet», του εγκυρότερου διεθνούς περιοδικού στον χώρο (που σημειωτέον, ΔΕΝ ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ) από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2012:

Καταγράφηκε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV, ενώ άλλες ασθένειες όπως η ελονοσία και η φυματίωση που είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες επανεμφανίστηκαν. Εξαιτίας της ταχείας αύξησης της ανεργίας πάνω από 800.000 δεν έχουν καμία κάλυψη υγείας (ο αριθμός ήδη έχει φτάσει στα 2 εκατομμύρια ανθρώπους). Ολο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, δεν λαμβάνουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος, ή επειδή πρέπει να ταξιδέψουν μακριά για να τη λάβουν και δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Η οργάνωση «Γιατροί του κόσμου» χρειάστηκε να αυξήσει τις δραστηριότητές της προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ανεπάρκειες και ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να προμηθεύονται ή να πληρώνουν για βασικές προμήθειες, όπως χαρτί υγείας, καθετήρες και σύριγγες. Η αύξηση κατά 21% των θανάτων βρεφών μεταξύ του 2008 και του 2011 αποδίδεται στη μειωμένη πρόσβαση των εγκύων γυναικών στις προγεννητικές υπηρεσίες υγείας.

Επίσης, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σημειώνουν 120% αύξηση ζήτησης τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά η χρηματοδότησή τους μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 2010 και 2011 και ακόμα 55% μέσα στο 2012. Οι Ελληνες έχουν 2 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική καταθλίψη. Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 45% μεταξύ του 2007 και του 2012. Και όλα αυτά, είναι επισημάνσεις μέχρι το 2012 και δεν έχουν προλάβει να καταγράψουν την πανευρωπαϊκή πρωτιά στους θανάτους γρίππης φέτος, επειδή δεν υπήρχαν εμβόλια έγκαιρα και επιπλέον ΔΕΝ υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Και αν κάποιος θεωρεί λαθεμένες ή κατασκευασμένες τις επισημάνσεις του «Lancet», διαβάστε κάποια από εκείνα που ειπώθηκαν στο διεθνές συνέδριο υγείας που έγινε στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.

«Κάτω από την πίεση της τρόικας, επήλθε μείωση κατά 60% στον προϋπολογισμό της υγείας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ανισοτήτων» ανέφερε κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της ομάδας ερευνητών που εξετάζουν τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα Ααρον Ριβς (Aaron Reeves). Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσίασε, το 50% των ασθενών αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στο σύστημα υγείας, σε ποσοστό δε 43% εξ αυτών δεν λαμβάνει θεραπεία, είτε γιατί δεν μπορεί να πληρώσει, είτε διότι αντιμετώπισε πρόβλημα μετακίνησης. Σύμφωνα με τον κ. Ριβς, η κρίση έχει επιφέρει και έμμεσες επιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών (τροφή, θέρμανση, λογαριασμοί) καθώς παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ατόμων, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει άρνηση στην πολιτική ηγεσία να δεχτεί τις δραματικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η φτώχεια στην υγεία των Ελλήνων, με πιο κύρια αντίδραση να μην υποστηρίζει με στοιχεία τις σχετικές μελέτες. Μάλιστα, προέβλεψε ότι η συνεχιζόμενη αυτή άρνηση θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Υγεία. «Η λιτότητα έχει βλάψει την οικονομική ανάκαμψη παντού. Ενα ευρώ λιγότερο μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις», είπε.

Η κυρία Τίνα Τρίψα, Country Manager του διεθνή ομίλου παροχής υπηρεσιών έρευνας αγοράς «ΙPSOS» παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας που καταδεικνύουν ότι παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, όσοι ασθενείς χάνουν την ασφάλειά τους πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Αυτό απάντησε το 71% των ιατρών που πήραν μέρος στην έρευνα. Αλλά και το υπόλοιπο 29% των γιατρών, που θεωρούν ότι μπορούν να μην πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς, δεν αναφέρθηκαν στα μέτρα του υπουργείου, αλλά σε εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι ιατροί εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή, έχασαν την ασφάλειά τους μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν. Με έναν απλό υπολογισμό, το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμειναν χωρίς θεραπεία, καθώς έχασαν την ασφάλειά τους μέσα στο 2013. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι επηρεάστηκε ο τρόπος που έπαιρναν τη θεραπεία τους, καθώς έπρεπε να πληρώσουν (γιατρό ή φάρμακα) και ένα ποσοστό μείωσε δόσεις ή σταμάτησε την επικουρική αγωγή. Για να ανταποκριθούν οι πολίτες στα έξοδα για την υγεία κάνουν περικοπές σε άλλα οικογενειακά έξοδα. Μάλιστα 1 στους 3 δήλωσε ότι κάνει περικοπές σε φαγητό και άλλα βασικά είδη σπιτιού.

Και αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, το υστερικό ανθρωπάκι που παίζει τον υπουργό Υγείας, τη βαφτίζει μεταρρύθμιση. Προφανώς, των συνθηκών που ανοίγουν τον δρόμο για την αναχώρηση από αυτόν τον μάταιο κόσμο.

Πηγή : sportday