Έργο του Ρενέ Μαγκρίτ

Έργο του Ρενέ Μαγκρίτ

της Φερενίκης Βαταβάλη

Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αποτελεί μια εμβληματική περίπτωση υφαρπαγής της γης, που συνδυάζεται με την επικράτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων. Συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη σημασία που αποκτά η γη –ιδιαίτερα η αστική– για τη διοχέτευση του πλεονάζοντος παγκόσμιου κεφαλαίου στο πλαίσιο των πρόσφατων παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό αποτελεί μια εμβληματική περίπτωση κοινωνικών αγώνων και επεξεργασίας εναλλακτικών προτάσεων για την «αξιοποίηση» της γης.

Το παράδειγμα του Ελληνικού, ως πεδίου σύγκρουσης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ από τη μια και των τοπικών κοινωνιών από την άλλη, παρά τις ιδιαιτερότητές του, δεν είναι το μοναδικό. Αντίστοιχα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων γης και μεγάλων οικιστικών αναπτύξεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και της κοινωνικής δράσης τα τελευταία χρόνια σε πολλές πόλεις.

Διερευνώντας τις συγκρούσεις που αναπτύσσονται με επίκεντρο τη γη σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις και –κυρίως– στους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις κοινωνικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τη γη ως κοινό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, οργανώνει, στις 4 και 5 Απριλίου, διήμερο εργαστηρίων, περιηγήσεων και συζητήσεων στο Ελληνικό, με γενικό τίτλο «Ξανακερδίζοντας την πόλη μας. Ιδιωτικοποιήσεις, φαραωνικά έργα και κοινωνικοί αγώνες για τη γη ως κοινό αγαθό».

Στόχος του διημέρου είναι να δώσει την ευκαιρία σε πολιτικούς, εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων, επιστήμονες και δημοσιογράφους από την Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Ναντ, την Κωνσταντινούπολη και το Βερολίνο να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συζητήσουν στρατηγικές για την προάσπιση της δημόσιας γης, να επεξεργαστούν ιδέες για την ενίσχυση των αγώνων τους και τη θωράκιση των εναλλακτικών προτάσεων που διατυπώνουν.

Βερολίνο. Από το Βερολίνο, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και τοπικών κινημάτων που αντιτίθενται στα σχέδια οικιστικής ανάπτυξης τμήματος του πάρκου Τέμπελχοφ, της έκτασης 3.800 στρ. του ομώνυμου αεροδρομίου που το 2010 αποδόθηκε ως δημόσιο πάρκο στην πόλη. Το τελευταίο διάστημα, μέρος της δράσης τους εστιάζεται στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για το μέλλον της έκτασης, εμπλέκοντας έτσι άμεσα τους πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την πόλη τους.

Ναντ. Ο συμμετέχων –εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης– θα καταθέσει την εμπειρία από τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας της Νοτρ Νταμ ντε Λαντμ (μιας αγροτικής περιοχής στη Βορειοδυτική Γαλλία, κοντά στη Ναντ), ενάντια στην κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου. Το σχέδιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η κατασκευή που, εκτός από καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική αγροτική παραγωγή και τη συνολική επιβάρυνση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή, έχει αμφισβητήσιμη αναγκαιότητα, έχει μέχρι στιγμής ανασταλεί χάρη σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Το μέτωπο που αντιτίθεται απαρτίζεται από κινήματα πολιτών, αγροτικά συνδικάτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα, που ανάμεσα σε άλλα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της έκτασης όπου πρόκειται να χτιστεί το αεροδρόμιο, αλλά και μαζικές διαδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν έναν περίπου μήνα με περισσότερους από 20.000 διαδηλωτές.

Μαδρίτη-Καταλονία. Αντίστοιχοι αγώνες έχουν γίνει τόσο στη Μαδρίτη όσο και στην Καταλονία, σε σχέση με τα σχέδια για την κατασκευή του Eurovegas. Το Eurovegas περιλαμβάνει ένα τεράστιο συγκρότημα με εγκαταστάσεις καζίνο, τουρισμού και αναψυχής, που επεδίωξε να κατασκευάσει στην Ισπανία ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου, λαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για φοροαπαλλαγές και ειδικό εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους σε αυτό. Η Plataforma Eurovegas No, μέλος της οποίας θα συμμετέχει στο διήμερο, ανέπτυξε πλούσια κινηματική δράση ενάντια στο έργο, αναδεικνύοντας τους προνομιακούς όρους με τους οποίους αντιμετωπίζεται ο επενδυτής από την ισπανική κυβέρνηση.

Κωνσταντινούπολη. Τέλος, στο διήμερο θα καταθέσουν την εμπειρία τους μέλη του κινήματος που συγκροτήθηκε γύρω από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Παρότι, ως γνωστόν, το κίνημα επεκτάθηκε σε μεγάλο εύρος κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων, ο πυρήνας του και ένα από τα βασικά ζητήματα που ανέδειξε ήταν η βιαιότητα των κερδοσκοπικών πρακτικών πάνω στη γη, καθώς και το αίτημα συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την πόλη, με κεντρικό άξονα τη δικαιοσύνη.

Η συνάντηση των ξένων προσκεκλημένων με ομάδες και φορείς που δραστηριοποιούνται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού –και όχι μόνο–, με αφορμή το διήμερο, δεν είναι μόνο μια ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών με αμοιβαία οφέλη για την οργάνωση των κοινωνικών αγώνων, τη διαμόρφωση αιτημάτων και τη συγκρότηση εναλλακτικών προτάσεων για την πόλη, αλλά και μια ευκαιρία διαμόρφωσης σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ ατόμων και συλλογικοτήτων που σε διαφορετικούς τόπους αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν, να ονειρεύονται και να ορίζουν το μέλλον των πόλεών τους.

Η Φερενίκη Βαταβάλη είναι δρ. αρχιτέκτων-πολεοδόμος

Πηγή : ενθέματα