ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ PLAY
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδια για τον τραπεζικπο τομέα: Ούτε δάνεια πρόκειται να δώσουν οι τράπεζες, και κούρεμα θα έχουμε σε μετόχους, ομολογιούχους, και πιθανόν σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ
Ο Γιάννης Αγγέλης, δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” εξηγεί γιατί δεν ισχύουν για λόγους εγχώριους και ευρωπαϊκούς, ότι οι τράπεζες θα ξαναρχίσουν να δίνουν δάνεια, και αναλύει γιατί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προκύψει κούρεμα σε μετόχους, ομολογιούχους και ίσως καταθέτες άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ.
“Δεν μπορουν να ανεκεφαλοποιήσουν τις τράπεζες μέσω των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν προηγουμένως δεν γίνει bail in, κούρεμα αλά Κύπρου δηλαδή, πρώτα σε μετόχους, και μετά σε ομολογιούχους της εκάστοτε τράπεζας, και σε καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Το πλαφόν των εκατό χιλιάδων ευρώ, είναι όρος που έχει μπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για να αλλάξει αυτό θα έπρεπε να ισχύσει σε όλη την ευρωζώνη”.
“Η ιδιωτικοποίηση γίνεται με όρους που κυρίως εξυπηρετεί τα ξένα funds, το λέει ο νόμος «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που ψηφίστηκε χτες. Όταν έγινε η διάσωση των ελληνικών τραπεζών με τα 50 δις και τα προηγούμενα τα 28 δις επί Αλογοσκούφη, ουσιαστικά το κράτος έγινε ιδιοκτήτης των τραπεζών, ο κύριος μέτοχος. Αγόρασε λοιπόν σε μια συγκεκριμένη τιμή. Όταν λοιπόν τώρα πουλάει τις μετοχές, διότι περί αυτού πρόκειται – αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- νέες μετοχές σε τιμή μικρότερη από την τιμή που τις αγόρασε, αυτό λέγεται ζημιά, η οποία νομιμοποιείται από το νόμο αυτό που ψηφίστηκε χτες. Με άλλα λόγια η ιδιωτικοποίηση γίνεται με όρους που διευκολύνουν κυρίως τα ξένα επενδυτικά funds”.
Σημειώνεται πως στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μόνο το μέρος της αύξησης που δεν καλύπτουν οι ιδιώτες επενδυτές και αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί το περίφημο bail in των ομολογιούχων, σύμφωνα με όσα προβλέπει και το νέο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Ηδη στην ΕΕ το θέμα του bail in (διάσωση εκ των έσω), “κούρεμα” καταθέσεων… αλά κυπριακά είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας συμφωνίας, προκαλώντας αντιδράσεις.
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για το ίδιο θέμα: “Εκχωρούν τον έλεγχο των τραπεζών, τις χαρίζουν, αδιαφορώντας για τη ζημία του ελληνικού δημοσίου, αφού τα ήδη επενδεδυμένα δημόσια κεφάλαια θα χάσουν έως και 50% της αξίας τους.
Επιβαρύνουν έτσι οριστικά το δημόσιο χρέος της χώρας με τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που επρόκειτο να ανακτηθούν από τις μετοχές του ΤΧΣ, ενώ τώρα θα τα πληρώσει εξολοκλήρου ο έλληνας φορολογούμενος”.
Mar 30, 2014 @ 11:39:54
Reblogged this on tolmima.