δενδιας-αθανασίου-250x241

Της Ντίνας Ιωακειμίδου

Στις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Πάτρας και Δομοκού επικρατεί ήδη αναβρασμός. Το γεγονός θορύβησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Κάθε άλλο. Αφοσιωμένοι στη λογική του ρεβανσιστικού σωφρονισμού προωθούν τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Σπέρνουν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Όμως αυτό ουδόλως τους απασχολεί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι εκπλήρωση της ακροδεξιάς ατζέντας: καταστολή, εξαθλίωση και απανθρωπιά. Η αυλαία της τραγικής ιστορίας που εκτυλίχθηκε σε δυο πράξεις από το σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας στις φυλακές Μαλανδρίνου έπεσε χθες το βράδυ. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο βαρυποινίτης Ιλί Καρέλι δολοφονεί με αυτοσχέδιο μαχαίρι στις φυλακές Μαλανδρίνου τον 46χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη. Στο ματωμένο σημείωμα που έδωσε στους υπαλλήλους έγραφε: «Δεν χορτάσατε τόσα χρόνια από τη ζωή μου;»…

Χθες το βράδυ ο Ιλία Καρέλι βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας όπου είχε μεταφερθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Μαλανδρίνου Xάρης Κονσολίδης, ο Καρέλι ήταν τόσο χτυπημένος που έδωσαν εντολή να τον ελέγχουν συνεχώς από τις κάμερες ασφαλείας. «Είχε εμφανή χτυπήματα σε όλο το σώμα. Γι” αυτό το λόγο και τον φωτογραφήσαμε. Τις φωτογραφίες τις αποστείλαμε στις εισαγγελικές αρχές που διερευνούν το γεγονός. Σας λέω ότι ήταν χτυπημένος παντού. Παντού» τόνισε ο κ. Κονσολίδης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρονται πολλαπλά χτυπήματα και κάταγμα στο στέρνο το οποίο συνετέλεσε στο να επέλθει ο θάνατος από αρρυθμίες της καρδιάς ενώ γίνεται λόγος για χτυπήματα στα άνω και κάτω άκρα με σπειρωτή ράβδο. Το κάταγμα και τα χτυπήματα φέρεται να έχουν προκληθεί στο θύμα μία ή δυο ημέρες πριν από τον θάνατο του κρατούμενου. Στις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Πάτρας και Δομοκού επικρατεί ήδη αναβρασμός. Το γεγονός θορύβησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Κάθε άλλο.

Αφοσιωμένοι στη λογική του ρεβανσιστικού σωφρονισμού προωθούν τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ. Δημιουργούν, όπως επισημαίνει η «Δράση ενάντια στο ελληνικό Γκουαντάναμο», «μια φυλακή μέσα στη φυλακή, μια γκρίζα ζώνη πειθάρχησης όπου τα δικαιώματα εξοβελίζονται και παύει να ισχύει κάθε έννοια δικαίου. Οι κρατούμενοι της φυλακής αυτής δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια. Θα εκτίουν όλη την ποινή τους χωρίς να υπολογίζεται κανένα ευεργετικό μέτρο για τη μείωσή της. Την εξωτερική φύλαξη, τις εισόδους/εξόδους, τον έλεγχο εισερχομένων προσώπων αναλαμβάνει, αντί της σωφρονιστικής υπηρεσίας, η ΕΛΑΣ. Τη διοίκηση των φυλακών αναλαμβάνουν συνταξιούχοι στρατηγοί της ΕΛΑΣ ή ανώτατοι δικαστές…. Με το νομοσχέδιο αυτό οι κυβερνώντες επιχειρούν μια τομή: εισάγουν την έννοια της εκδίκησης στην ποινική διαδικασία, ακυρώνουν στην πράξη νομικά κεκτημένα όπως το τεκμήριο της αθωότητας και τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας στην έκταση της ποινής, θεσμοθετούν το βασανιστήριο της απομόνωσης ως τρόπο πειθάρχησης όσων αντιδρούν. Χτίζουν φυλακές άβατα όπου θα βασιλεύει η αυθαιρεσία και ο νόμος του ανθρωποφύλακα, δημιουργούν τέλος ένα παράδειγμα σωφρονισμού που απευθύνεται σε ολόκληρη της κοινωνία».

Οι ίδιοι οι κρατούμενοι από τη πλευρά τους με κείμενό τους κάνουν λόγο για την Ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο. «Σε ένα δικαστικό σύστημα που η αρχή της αναλογικότητας έχει κουρελιαστεί και επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές, η Ελλάδα διεκδικεί ήδη την πρωτιά στις πολυετείς καθείρξεις και τα ισόβια. Οι άδειες και οι αναστολές είναι το μοναδικό μέτρο που προσπαθεί να ισορροπήσει αυτή την νομική εξόντωση. Τώρα με το κόψιμο των αδειών στην πλειοψηφία των κρατουμένων (καθώς ο καθένας μας μπορεί να θεωρηθεί “επικίνδυνος” και να ονομαστεί κρατούμενος τύπου Γ) το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτα να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα. Ο κατ’ επίφαση σωφρονισμός τους γίνεται μια εκδικητική τιμωρία… Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας».

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά αγνοεί τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συλλογικοτήτων, κρατουμένων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιφρονεί όμως παράλληλα και τις παρεμβάσεις των ίδιων των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα. «Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει» τονίζει με μια οργισμένη ανακοίνωση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών υπαλλήλων, «για την τραγική κατάσταση στην οποία για διάφορους λόγους έχουν περιέλθει όλες οι φυλακές της χώρας. Δυστυχώς ως μάντης κακών είχαμε πει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα με μαθηματική ακρίβεια θα θρηνήσουμε θύματα. Η μέχρι τώρα στυφνή γεύση από την καθημερινή επιβεβαίωση των περιγραφών μας σχετικά με τη λειτουργία των φυλακών, μετά την δολοφονία του συναδέλφου μας, έχει μετατραπεί σε οργή. Οργή για όλους αυτούς που ενώ ευαγγελίζονται διοικητικές μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα αρνούνται την ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης ενός πασίδηλα ξεπερασμένου και χρεωκοπημένου συστήματος κράτησης».

Μάλιστα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν διατυμπανίσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους στην ακύρωση του θεσμού των αδειών. «Οι άδειες των κρατουμένων, για να μην ξεχνιόμαστε, στοχεύουν στη σταδιακή προσαρμογή του κρατουμένου στη κοινωνία. Και παρά το γεγονός ότι αυτή η στόχευση ούτε καν αναφέρθηκε από τους διάφορους τηλεκριτικούς και τις άσχετες τηλεπερσόνες, τουλάχιστον θα έπρεπε να αναγνωριστεί το στατιστικό γεγονός ότι το 98% αυτών που λαμβάνουν άδεια, γυρνάνε πίσω στη φυλακή. Με βαριά καρδιά βέβαια, αλλά επιστρέφουν». Ακούει κανείς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης;

Βεβαίως ο πρωθυπουργός επανεξετάζει μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου το νομοθετικό πλαίσιο για την αύξηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τις οικογένειες πεσόντων σωφρονιστικών υπαλλήλων εν ώρα καθήκοντος. Προβλέπουν, ως φαίνεται, την ύπαρξη πολλών πεσόντων εν ώρα καθήκοντος…

Πηγή : unfollow