Press-conference

Με ένα έγγραφο γεμάτο ευχολόγια και παραμύθια για αφελείς τοποθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στο πολύ συγκεκριμένο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών να υπάρξει νομοθέτημα που να εντάσσει στο Ευρωπαϊκό σώμα νόμων το ανθρώπινο δικαίωμα σε νερό και υγιεινή για όλους τους πολίτες και την προστασία του πόρου από την εμπορευματοποίηση.

Κατώτεροι των περιστάσεων και αγνοώντας τους θεσμούς που οι ίδιοι δημιούργησαν προκειμένου να δώσουν έναν αέρα “δημοκρατίας” στην Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι Κομισάριοι απέδειξαν ποιανού αφέντη είναι υποτακτικοί μιας και αρνήθηκαν να πάρουν στα σοβαρά τα θέλω των Ευρωπαίων πολιτών και στην ουσία επέλεξαν να αδιαφορήσουν στο καθολικό αίτημα για προστασία του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό, μη παίρνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες.Από μόνη της αυτή τους η στάση υποδεικνύει για ποιων τα συμφέροντα κόπτονται.

Οι δικαιολογίες τους ότι ήδη κάνουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση κι ότι είναι αναρμόδιοι και δεν μπορούν να υποχρεώσουν τα κράτη μέλη για οτιδήποτε είναι αστείες.

Πρώτον, δέχτηκαν το κείμενο της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών right2water όταν κατατέθηκε. Αν ήταν αναρμόδιοι ας μας το έλεγαν εγκαίρως και προτού συνδικάτα οργανώσεις και κινήματα σε όλόκληρη την Ευρώπη χάσουν χρόνο και χρήμα στο να τρέξουν αυτή την πολύμηνη διαδικασία.

Δεύτερον, αν κάνουν ήδη πολλά και συμφωνούν τότε πώς είναι δυνατόν να μην δέχονται να νομοθετήσουν το ανθρώπινο δικαίωμα σε νερό και υγιεινή;

Τρίτον, αν δεν μπορούν να υποχρεώσουν τα κράτη μέλη για τίποτε, τότε πως κάθε τρεις και λίγο μέσω των Ευρωπαϊκών οδηγιών υποδεικνύουν το τι πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη κι εκείνα τρέχουν να εναρμονίσουν την νομοθεσία τους με τις εκάστοτε επιταγές μιας χούφτας ειδικών;

Τέταρτον, αν όντως δεν μπορούν να υποχρεώσουν τα κράτη διότι τους δεσμεύει η ουδετερότητα του άρθρου 345 της ΣΛΕΕ τότε πως διαφύλαξαν αυτή την ουδετερότητα ως μέλη της Τρόικα στον 4042/2012 του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης όπου συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες ύδρευσης στα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα ιδιωτικοποιηθούν;

Ο σεβασμός δεν είναι θέσφατο, διεκδικείται και κατακτιέται διαχρονικά. Όταν απαξιώνεται τύποις και έργω μια συμμετοχική διαδικασία, το επόμενο βήμα είναι να ζήσουμε αμιγώς ολοκληρωτικές καταστάσεις. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά άσχημη για την Κομισιόν, καθώς αρνούμενη να κάνει πράξη τη ξεκάθαρη βούληση των πολιτών, κλείνει για ακόμη μία φορά το μάτι στην aquafed και στις ιδιωτικές πολυεθνικές νερού.

Όταν οι θεσμικοί δεν σέβονται τους θεσμούς ας μην περιμένουν λοιπόν σεβασμό  ούτε στον ρόλο τους ούτε στα πρόσωπά τους.

Παρά την απογοητευτική τους ανακοίνωση, έστω και τελευταία στιγμή πριν τις Ευρωεκλογές θα μπορούσαν υπό την πίεση των πολιτικών, οι (μη εκλεγμένοι) Επίτροποι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν τα ναι που σημαίνουν όχι και που υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους συγχαρούμε.

Όπως και να πράξουν πάντως, εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα έως ότου ακόμη και οι κωφεύοντες ακούσουν τις καμπάνες…

Πηγή : savegreekwater