adonis-portosalte

Σε μια τέτοια ιδιαίτερη περίπτωση έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας. Πρόκειται για το δημοσιογράφο Πορτοσάλτε του ΣΚΑΙ, διευθυντή του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ και σχολιαστή στην πρωινή ραδιοφωνική ζώνη του ομίλου Αλαφούζου και πασπαρτού σε τηλεοπτικές εκπομπές του τηλεοπτικού ΣΚΑΙ διάσπαρτες από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κάποιοι τον θυμούνται ως ρεπόρτερ με φιλεργατικό προφίλ μέσα στις συγκρούσεις της περιόδου Μητσοτάκη να κατακεραυνώνει τις πολιτικές της τότε κυβένησης στις αστικές μεταφορές, την υγεία, το δημόσιο κτλ. Ήταν η εποχή που ο Αριστείδης Αλαφούζος, πατέρας του  σημερινού ιδιοκτήτη του ομίλου ΣΚΑΙ, είχε έρθει σε σύγκρουση με το Μητσοτάκη, ο οποίος έφτασε να χαρακτηρίσει το ΣΚΑΙ ως χαμαιτυπείο.

Οι αποκαλύψεις εκείνης της εποχής μιλούσαν για σακούλες με εκατομμύρια που πηγαινοέρχονταν ανάμεσα στο ΣΚΑΙ και το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και κορυφαίους πολιτικούς της εποχής. Φυσικά, από όσο γνωρίζουμε, αυτή η καταγγελία που έγινε από τη γραμματέα του ιδιοκτήτη του ομίλου ΣΚΑΙ ποτέ δεν έφτασε σε αποτέλεσμα ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των λεγομένων της, όπως κάθε άλλη υπόθεση που φορούσε επιχειρηματικές ελίτ και εξουσιαστές….

Οι εποχές περνούσαν με τον Πορτοσάλτε να ευθυγραμμίζεται στη γραμμή του ιδιοκτήτη του ομίλου μέχρι που κατάφερε να ανέβει στην ιεραρχία του ραδιοφώνου. Εκεί όπου έχει δώσει ρεσιταλ όμως σηματοδοτώντας και μια εποχή συνολικής στροφής της καθεστωτικής – συστημικής δημοσιογραφίας είναι στην εποχή των μνημονίων. Η στροφή έγκειται στο βαθμό και την ένταση της επίθεσης που διεξάγεται από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του συγκεκριμένου συστημικού δημοσιογράφου.

Μια προσεκτική ακρόαση των εκπομπών του αρκεί για να διαφανεί ο high style νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός του, με κύρια εργαλεία έκφρασης την απλοϊκή αφέλεια της ισοπέδωσης αλλά και τον πομπώδη λόγο της συγκαλυμμένης αμορφωσιάς. Ο λόγος του γεμάτος από κανιβαλικές τοποθετήσεις που ρίχνουν νερό στο μύλο του κοινωνικού ανταγωνισμού, στο στόχαστρό του οι κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες που αποδομούνται και στοχοποιούνται ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια στα χέρια της κυβέρνησης για “μεταρρύθμιση” που ισοδυναμεί με αφαίρεση δικαιωμάτων, περικοπές μισθών και φτωχοποίηση. Η γραμμή καθορισμένη αυστηρά στις εκπομπές του, είναι πρόθυμος να φτάσει μέχρι καυγά για να επιβάλλει το ορθό της νεοφιλελεύθερης ανάγνωσης και με το εργαλείο του μικροφώνου και της ισοπέδωσης περνάει το νεοφιλελεύθερο δόγμα ως “κοινή λογική” στα απαίδευτα αυτιά πολλών ακροατών του.

Κι όταν η παρέμβαση με όποια μέσα διαθέτει ο ακροατής δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή του (αν δεν αποσιωπηθεί πλήρως) τότε δεν έχει πρόβλημα να κάνει βουτιά στα πιο ταπεινά ανακλαστικά, παραδίδοντας βορά τον ατίθασο ακροατή στα αυτιά των εκπαιδευμένων οπαδών του. Η αντιμετώπιση των θεμάτων συνάδει με το φανατισμό του Ταλιμπάν υπέρ του μνημονίου, με την ίδια ευκολία που θα αναδείξει το ελάχιστο ως το μείζον, με την ίδια ευκολία θα ισοπεδώσει το μείζον ως ανύπαρκτο.

Χαρακτηριστικη η περίπτωση των βομβιστών ναζιστών στη Σπάρτη που συνελήφθησαν με δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς αλλά  αφέθησαν ελεύθεροι. Κι ενώ τα social media βοούσαν, η είδηση δεν παρουσιάστηκε στην εκπομπή του παρά μόνο όταν οι ακροατές του πίεζαν για την αποσιώπηση και με τρόπο τύπου “οι βομβιστές δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ήταν αντιεξουσιαστές”. Άλλο πιο πρόσφατο παράδειγμα η εκδικητική σύλληψη του αναρχικού Σακκά, που κατηγορείται επιπλέον και για συμμετοχή στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Η είδηση προβάλλεται από το ΣΚΑΙ και την εκπομπή του με δεδομένη τη συμμετοχή του και με εμφανή στοιχεία δικαιολόγησης της εκδικητικής σύλληψής του (φυσικά δεν αναιρέθηκε ούτε κι όταν αθωώθηκε λιγες μέρες μετά).

Η επίκριση και τα υποτιμητικά αστειάκια για πολιτικούς αντιπάλους δεδομένα σε κάθε εκπομπή του (χαρακτηριστική η περίπτωση των καυγάδων του κυρίως με αριστερούς βουλευτές), με μια ιδιαίτερη συμπάθεια σε κάθε υπουργό οικονομικών που εφαρμόζει βάρβαρα μέτρα. Τους αγαπάει, τους εκθειάζει μέχρι να τους κατακρίνει όταν φάνε τα ψωμιά τους και αντικατασταθούν ώστε να αναλάβει να εκθειάσει τον επόμενο υπουργό. Το κάνει και με πρωθυπουργούς, έχοντας στολίσει τους Παπανδρέου, Παπαδήμο και ειδικά το Σαμαρά με τα καλύτερα λόγια. Κι όταν η αξίας χρήσης του κάθε πρωθυπουργού εξαφανίζεται, όπως στην περίπτωση του “Αη Γιώργη του Καβαλάρη“, τότε παίρνει φωτιά το φτυάρι και το θάψιμο.

Όσο πιο ακραίος και βάρβαρος είναι ένας υπουργός στην επίθεσή του στην κοινωνία, τόσο πιο πολύ τον ερωτεύεται ο Πορτοσάλτε. Αγαπάει ιδιαίτερα το Δένδια, ειδικά όσο πιο πολλές φάπες πέφτουν από τα ηρωικά ΜΑΤ και λοιπές νεοναζιστικές συμμορίες του κράτους, τόσο περισσότερο αναγνωρίζουμε το “καθάρισμα της πόλης“. Υφέρπει ένας υποτιμητικός λόγος, σχεδον ρατσιστικός, για τους μετανάστες, φυσικά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι χώροι φιλοξενίας και μόνο, ενώ η λέξη “εγκληματικότητα” ακολουθεί με μόνιμο τρόπο τη λέξη “μετανάστες”. Επική παραμένει η σειρά των εκπομπών για το κέντρο της πόλης όπου με δάκρυ σχεδόν συμπονά τους επιχειρηματίες που χάνουν δουλειές από τους εγκληματίες μετανάστες και βοηθά επικοινωνιακά τους “φερέλπιδες επιχερηματίες” να πάρουν τις δουλειές ανάπλασης από το ΕΣΠΑ. Τον ακούς και αναρωτιέσαι γιατί δεν παίρνει στολή ΜΑΤατζή να αναλάβει ο ίδιος να κυνηγήσει μετανάστες στην Πατησίων, φυσικά κουβέντα για COSCO και container  με  προϊόντα παραεμπορίου (οι κινέζοι είναι φίλοι μας, μαζί με πολλούς άλλους…). Ακόμα και ο νεοφιλελεύθερος χαρτογιακάς και στελεχάρα κύριος “σοβαρή Χρυσή Αβγή” Μπάμπης πολλές φορές μαζεύει τη φούρια και την εξαλλοσύνη του και φαντάζει μετριοπαθής μπροστά στον οδοστρωτήρα Πορτοσάλτε.

Οι εκπομπές του μόνιμα χοτηγούμενες από εταιρίες και με πλήθος διαφημιστικών μηνυμάτων από τράπεζες, ομίλους κολεγίων, φαρμακευτικές κτλ. Την ίδια ώρα που μπορεί να προπαγανδίζει τις επενδύσεις του ομίλου Λάτση στο Ελληνικό (ακόμα κι όταν το ΤΑΙΠΕΔ δυσκολεύεται να αποδεχθεί την προσφορά του ομίλου Λάτση) ο ίδιος ο Πορτοσάλτε θα παίζει με δέος τα διαφημιστικά βίντεο του ομίλου και θα δέχεται χορηγίες για την εκπομπή του από την Eurobank…Σε περιόδους πανελληνίων εξετάσεων, ειδικά προς το Σεπτέμβρη, μπαίνουν χορηγίες και ιδιωτικών κολεγίων οπότε το μενού των σχολίων εμπλουτίζεται και με τοποθετήσεις για τα χάλια του δημόσιου πανεπιστημίου με μια ιδεοληπτική μανία που ισοπεδώνει το πανεπιστήμιο επειδή είναι δημόσιο ως αρκετό λόγο εξήγησης των κακοδαιμονιών του. Να μην τον αδικήσουμε όμως, η συκοφάντηση οτιδήποτε δημόσιου και η απαίτηση να το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας που στο λόγο του είναι σχεδόν καθαγιασμένος και άμεμπτος δεν είναι εποχικό φαινόμενο. Διακατέχεται από νεοφιλελεύθερη μανία  εναντίον οτιδήποτε δημόσιου που είναι σχεδόν ταυτισμένο με την αριστερά και το λαϊκισμό στο λόγο του. Ίσως στο μυαλό του η διάλυση του δημόσιου τομέα να ισοδυναμεί με ένα δεύτερο τσάκισμα της αριστεράς στο δικό του εικονικό Γράμμο…Ποιος ξέρει…

Αυτό που μας έκανε ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ο Πορτοσάλτε πλέον δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιδεικνύει τη θέση του υπερ των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών διαμορφώνοντας το προφίλ και τις δημόσιες σχέσεις του πιο στυγμού και ακροδεξιού νεοφιλελεύθερου υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά, του Γεωργιάδη. Η ταύτιση του με τον Γεωργιάδη είναι απόλυτη και φανερή. Και επειδή συμφωνούν φανερά στα πιο ακραία μέτρα φτωχοποίησης, έχει αναλάβει πλέον να του φτιάχνει την εικόνα που χαλάει από τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας που βιώνουν οι πολίτες  επιβάλλοντας την παρουσία του Γεωργιάδη στις εκπομπές του.

Σκάβοντας λίγο σε ανοικτές πηγές πληροφόρησης στο ιντερνετ διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο Γεωργιάδης έχει προσκληθεί στην εκπομπή του Πορτοσάλτε από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι το Μάρτιο 2014 πάνω από 35 φορές!!! Τα στοιχεία που παραθέτουμε προέρχονται από το μηχανισμό προπαγάνδισης που έχει στήσει ο υπουργός υγείας ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να βγαίνει σε κάθε διαθέσιμο και φιλικό του ΜΜΕ. Παρακάτω παραθέτουμε το σύνολο των ειδοποιήσεων που έκανε ο Γεωργιάδης στο twitter για την πρόσκλησή του στις εκπομπές του Πορτοσάλτε. Σε πολλές περιπτώσεις ο Γεωργιάδης βγαίνει συνεχόμενες μέρες στην εκπομπή του Πορτοσάλτε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια πρώθησης των επιχειρημάτων της μνημονιακής πλευράς.

Το μπαράζ προσκλήσεων του Γεωργιάδη ειδικά στην εκπομπή του Πορτοσάλτε έχει κυρίως το πρότυπο της συνέντευξης χωρίς αντίλογο και με πολλές συμπτώσεις απόψεων του “τελάλη του Γεωργιάδη” με τον υπουργό. Φυσικά μπορεί κανείς να αποδώσει τον τεράστιο αριθμό προσκλήσεων στα τρέχοντα θέματα του υπουργείου αλλά και την μανία του υπουργού για προβολή, ωστόσο σε ένα μεγάλο αριθμό “συνεντεύξεων” οι διαλογικές συζητήσεις είναι ουσιαστικά αποστολές προσβολής των πολιτικών αντιπάλων χωρίς δυνατότητα ανταπάντησης.

Αν δεν υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον του ομίλου Αλαφούζου για το χώρο της υγείας και αυτή η μονομανία αποτελεί επιλογή του Πορτοσάλτε, τότε υποψιαζόμαστε ότι έχει τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη του αφεντικού του ομίλου. Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει πάνω στη γραμμή ότι ο Γεωργιάδης αποτελεί ένα εμπορικό και επικοινωνιακό γεγονός για τα ΜΜΕ καθώς αρχικά επέβαλαν τον ίδιο και το ακροδεξιό κόμμα του και αφού αυτό έχασε την αξία χρήσης του καθοδήγησαν την μεταπήδηση του Γεωργιάδη στη ΝΔ για να μεταγγίσει ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη ιδεολογία στην ακροδεξιά ομάδα αλήθειας υπό το Σαμαρά. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα κολλητηλίκια των συστημικών δημοσιογράφων να αποσκοπούν σε θέσεις λουκούμια τύπου Κώνστα στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ζωή θα δείξει…

Εμείς πάντως κλείνουμε αυτό το άρθρο θυμίζοντας την τοποθέτηση του μέντορα του Πορτοσάλτε, του κυρίου “μια σοβαρή Χρυσή Αβγή” Μπάμπη Παπαδημητρίου και του αφιερώνουμε την τοποθέτησή του Μπάμπη για τον απολυμένο δημοσιογράφο Χατζηστεφάνου. Τελικά, οι εκπομπές του Πορτοσάλτε είναι εκπομπές που ακόμα και η “στυγνή ιδεολογική προπαγάνδα” της τηελόρασης της Βόρειας Κορέας ωχριά μπροστά τους….

προπαγάνδα” της τηελόρασης της Βόρειας Κορέας ωχριά μπροστά τους…

3-1-2014 3-3-2014 3-10-2013 4-9-2013 6-12-2013 7-2-2014 7-10-2013 8-1-2014 8-10-2013 9-4-2013 9-10-2013 10-2-2014 10-3-2014 10-4-2013 11-11-2013 14-1-2014 16-9-2013 17-3-2014 17-6-2013 17-10-2013 18-4-2013 18-6-2013 18-7-2013 19-3-2014 19-7-2013 19-9-2013 20-2-2014 20-5-2013 20-8-2013 20-11-2013 21-5-2013 24-1-2014 24-7-2013 26-11-2013 27-2-2014 27-8-2013

Πηγή : freenetblog