18-6-2013

To blog έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με τη σχέση κράτους, επιχειρηματικών συμφερόντων και ΜΜΕ και πώς αυτή η σχέση διαπλοκής καθορίζει πολιτικές εξυπηρέτησης συμφερόντων των ελίτ που κατέχουν και ΜΜΕ. Σε μια σειρά άρθρων έχουμε καταδείξει στο παρελθόν ότι τα μεγαλύτερα και φανατικότερα ΜΜΕ στην προπαγάνδιση και προώθηση μνημονιακών πολιτικών αποτελούν ταυτόχρονα και τα πιο ευνοημένα ανάμεσα στις οικονομικές ελίτ με μια σειρά διατάξεων προς το συμφέρον των ιδιοκτητών τους.

Τα θαλασσοδάνεια που λαμβάνουν μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ από τις τράπεζες με εγγύηση κυριολεκτικά τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αέρα συνδέονται άμεσα με τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, όπως πολύ εμπεριστατωμένα παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής Πλειός. Δεδομένου ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, το blog έχει εκφράσει την άποψη ότι τα πιο μνημονιακά και νεοφιλελεύθερα ΜΜΕ όπως ο ΣΚΑΙ αποτελούν ουσιαστικά κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις με τους προβεβλημένους δημοσιογράφους τους να αποτελούν ένα είδος δημοσίων υπαλλήλων αρκετά ευνοημένο και υψηλόμισθο. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι τα αφεντικά των ΜΜΕ διαπλέοκονται με το κράτος σε ένα ευρύ φάσμα έργων, όπως πχ έχει καταδειχτεί στην περίπτωση του μετόχου του ΜΕΓΚΑ που έχει αναλάβει τους δημόσιους δρόμους, τα διόδια και την επένδυση στις Σκουριές, τότε διαμορφώνουμε μια εικόνα της στενής σχέσης της εξουσίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που τροφοδοτεί τα κοράκια της καθεστωτικής ενημέρωσης με πακτωλούς χρημάτων ως φανερή και κρυφή μισθοδοσία την ώρα που απολύουν πρόθυμα εργαζόμενους και χαμηλόμισθους δημοσιογράφους.

Όπως έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο, μερικές από τις πιο κραυγαλέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν για την εξυπηρέτηση των ελίτ που κατέχουν τα ΜΜΕ συνοψίζονται στα εξής

  1. Μη καταβολή τέλους χρήσης συχνοτήτων με παροχή προσωρινών αδειών στα ΜΜΕ για εκπομπή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ζώνες συχνοτήτων
  2. Εκατοντάδες εκατομμύρια € σε θαλασσοδάνεια στους καναλάρχες και εκδότες των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ με πολιτικές αποφάσεις για παροχή δημόσιου χρήματος των χρεοκοπημένων τραπεζών στα χρεοκοπημένα ΜΜΕ των αφεντικών (καραμπινάτες οι περιπτώσεις δανειοδοτήσεων του ΜΕΓΚΑ, του ΔΟΛ και τα παρακάλια Ψυχάρη στον Παπανδρέου με τα ανάλογα ανταλλάγματα)
  3. Φωτογραφικός διαγωνισμός για την εκχώρηση στη DIGEA, το συνεταιρισμό των καναλαρχών, της ψηφιακής εκπομπής και του ψηφιακού περιεχομένου όπου πάροχος περιεχομένου και πάροχος δικτύου είναι οι ίδιοι καναλάρχες διαμορφώνοντας ένα πρωτοφανές τοπίο ελέγχου και καθορισμού της πληροφορίας και ενημέρωσης που μεταδίδεται
  4. Αναβολή επιβολής φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις των ΜΜΕ. Τα χαμένα έσοδα του προύπολογισμού θα καλυφτούν από άλλες πηγές (βλέπε συντάξεις, δημόσιος τομέας,κτλ)
  5. Κλείσιμο της ΕΡΤ και των προγραμμάτων της προς όφελος των εργολάβων της ιδιωτικής ενημέρωσης. Ήδη βλέπουμε τις παρενέργειες αυτής της κίνησης με τις σκανδαλώδεις, όπως φαίνεται, προσλήψεις των “δικών μας” παιδιών στη ΔΤ και ΝΕΡΙΤ αλλά και την επιβολή της μιας καθεστωτικής άποψης όπως φάνηκε πολύ άγαρμπα στην περίπτωση της φασιστικής κυβέρνησης με νεοναζί στην Ουκρανία.
  6. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία για τους εργαζόμενους των ΜΜΕ
  7. Απόκρυψη της λίστας δημοσιογράφων που έχουν έμμισθη σχέση με κυβερνητικά πόστα, όπως γραφεία τύπου,πρεσβείες κτλ. Σε αυτό να συμπεριλάβουμε και το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ που έχει συμβάλλει κι αυτή στην μη αποκάλυψη των ονομάτων των δημοσιογράφων που μισθοδοτούνται από την κυβέρνηση με φανερά ή κρυφά κονδύλια. Για την περίπτωση του μνημονιομάχου και τραπεζολάγνου Κώνστα ωστόσο έχουμε μάθει

Το blog δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους παρά μόνο ως παραδείγματα επικύρωσης της άποψης που εκφράζεται για το ρόλο τους στη στήριξη των νεοφιλελεύθερων βάρβαρων μέτρων και των μνημονιακών πολιτικών. Οι σκόπιμα παραπλανητικές τοποθετήσεις των προβεβλημένων δημοσιογράφων και η προπαγάνδιση κυβερνητικών απόψεων του μονόδρομου της κοινωνικής φτωχοποίησης εν πολλοίς θεωρούνταν ως αποτέλεσμα της ευθυγράμμισης των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ που κατέχουν τα ΜΜΕ με την κυβέρνηση, χωρίς να αναλύονται οι προσωπικές επιδιώξεις των προπαγανδιστών των ΜΜΕ. Φαίνεται όμως πως το μέτωπο των γκεμπελίσκων παρουσιάζει ανομοιομορφία ως προς τις προσωπικές στρατηγικές τους που καναλιζάρονται μέσα στη γενική γραμμή των αφεντικών των ΜΜΕ αλλά καθαρά διαφαίνονται και οι προσωπικές τους προτιμήσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κώνστα που μπορεί να βρίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί το δημόσιο συνολικά αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να διοριστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και να βγάζει το παντεσπάνι του από αυτό, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία.

Στο επόμενο άρθρο του blog αναφερόμαστε ειδικά σε μια περίπτωση δημοσιογράφου με καθημερινό και ενεργό ρόλο σε όμιλο ΜΜΕ που έχει αναλάβει την προπαγάνδιση των πιο βάρβαρων μέτρων των μνημονίων και την επικοινωνιακή αποδόμηση των κοινωνικών ομάδων που μάχονται ενάντια σε αυτά. Πρόκειται για τον Πορτοσάλτε όπου αποκαλύπτουμε με κάποια “φανταχτερά” στοιχεία την ιδιαίτερη προτίμησή του σε εξουσιαστές όπως ο υπουργός Γεωργιάδης. Ίσως αν ο Γεωργιάδης του έδινε καμία θεσούλα σε γραφείο τύπου να μην αναγκάζονταν οι ακροατές του ΣΚΑΙ να τον υπομένουν 35 φορές μέσα σε μια χρονιά!!

Συνεχίζεται…

Πηγή : freenet blog