Μαρτυρίες κατοίκων όλων των ηλικιών και κομματικών πεποιθήσεων, που μίλησαν για τα κίνητρα της συμμετοχής τους στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, ακούστηκαν κατά τη συζήτηση που συνδιοργάνωσαν στην Ιερισσό οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Οι κάτοικοι εξήγησαν ότι μάχονται για τη ζωή, για την υγεία των παιδιών τους, τη δυνατότητα να πίνουν καθαρό και επαρκές νερό, να αναπνέουν καθαρό αέρα και να μπορούν να παράγουν ασφαλή, υγιεινά και κερδοφόρα προϊόντα από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες του τόπου, την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο “Αγώνας για τη Ζωή” παρουσιάστηκε το  ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Σκουριές: παλεύοντας για το νερό, τον αέρα και το δάσος στην Ελλάδα της κρίσης’’.  Για πρώτη δημοσιοποιήθηκε η πλήρης εκδοχή του ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές γυρίστηκε από τον Κρίτωνα Αρσένη, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής, που αγωνίζονται για το δάσος, το νερό και τον αέρα τους, αλλά και σε απάντηση στη «λάσπη» και τη δυσφήμιση που δέχονται από την κυβέρνηση και μερίδα του Τύπου.

Στο ντοκιμαντέρ  μιλούν κάτοικοι της περιοχής (Γιάννης Βερβερίδης, Γιώργος Λαγόντζος, Κώστας Ευθυμίου, Ειρήνη Μάρκου, Δημήτρης Καλαϊτζής, Μελαχρινή Λιάκου), ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε και με live streaming από το TVXS και το SOS HALKIDIKI.

Πηγή : tvxs