krimaia-polemos

kostalas

Tου Στράτου Κωστάλα

Αυτή είναι μία μπασκετική ιστοσελίδα και κάτω από φυσιολογικές δεν θα έγραφα κάτι για πολιτική, ειδικά από τη στιγμή που σιχαίνομαι την πολιτική και τους πολιτικούς. Θυμάμαι σαν σήμερα τον δικηγόρο του Κολντεμπέλα να μου λέει πως ο πτωχευτικός νόμος που είχε “επινοήσει” ο ”αξιότιμος” κύριος Βενιζέλος ήταν αντισυνταγματικός, με τον ίδιο να απαντά:

Το ξέρω αλλά δεν με ενδιαφέρει. Μέχρι να φτάσει μία σχετική υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να κερδηθεί, άλλο κόμμα θα βρίσκεται στην εξουσία και θα πληρώσει τη ζημιά“.

Αυτή ήταν, είναι και ελπίζω να πάψει να είναι ο τρόπος που σκέφτονται οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) από τους “σωτήρες” που έχουν κυβερνήσει και κυβερνούν αυτή τη χώρα. Δεν μου προξενεί καμία εντύπωση που είμαστε ένα πτωχευμένο έθνος που “παρακαλάει” για λεφτά και “υπακούει” στις εντολές της Τρόικα, της Διεθνούς Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

Αλλά αφότου διάβασα πως μία ουκρανική ομάδα ζήτησε από τη FIBA και την FIBA Europe να διώξει όλες τις ρωσικές ομάδες από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και με βάση το γεγονός πως ζω από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση, ένιωσα την ανάγκη να γράψω κάποια πράγματα και να αφήσω όσους με διαβάζουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Είμαι 1000% ενάντια σε κάθε επιθετικότητα ανάμεσα στα έθνη. Αλλά την ίδια ώρα πιστεύω πως κάποια έθνη έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν απειλούμενους ή υπό κίνδυνο πολίτες ή μειονότητες που συνδέονται μαζί τους.

Γι αυτό ήταν απολύτως νόμιμο όταν η Ελλάδα προστάτευσε τους Ελληνοκύπριους όταν ήταν σε κίνδυνο, ήταν επίσης ηθικά σωστό όταν ο ΟΗΕ προστάτευσε τους πολίτες του Κοσσόβου από την απειλή των φανατικών Σέρβων, τη Μεγάλη Βρετανία από το να εισβάλει στα Νησιά Φόκλαντ, όταν οι ΗΠΑ προστάτευσαν τους πολίτες τους μετά την εισβολή στη Γρενάδα, όταν η Γαλλία έστειλε δυνάμεις για να προφυλάξει τους πολίτες της σε πολλές χώρες της Αφρικής που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση κλπ.

Στην Ουκρανία υπήρχε μία νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση που υπερέβη την εξουσία της, χωρίς λόγο διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της να ασκήσουν υπερβολική δύναμη που προκάλεσε το θάνατο διαδηλωτών και κάτω υπό διεθνή πίεση ήρθε σε εκεχειρία με την αντιπολίτευση.

Αλλά εδώ είναι που το πράγμα γίνεται “περίεργο“. Αυτή η εκεχειρία -υπό τις ευλογίες της ΕΕ- δεν “έσπασε” από την κυβέρνηση (όπως στην περίπτωση της Συρίας), αλλά από την αντιπολίτευση που αυτοαναγορεύεται ως “φίλη της ΕΕ”.

Προσωπικά ποτέ δεν θα εμπιστευόμουν ή θα σεβόμουν έναν άνθρωπο ή μια ομάδα που θα αγνοούσε μία συμφωνία που έχει απαιτηθεί και αποφασιστεί από μένα. Αυτό που είναι αστείο είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που τάσσονται υπέρ της ΕΕ, σε περίπου ένα χρόνο θα είναι ξανά στην “Πλατεία της Ελευθερίας” κάνοντας διαδηλώσεις για όλα αυτά που εμείς, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί, οι Ιρλανδοί και πολλά άλλα έθνη έχουν διαδηλώσει. Γενικά καλό θα ήταν “να προσέχεις τι ζητάς από τον Θεό γιατί στο τέλος μπορεί να στο δώσει”…

Τέλος πάντων, αυτό είναι πρόβλημα της ΕΕ. Αλλά πριν γράψω περισσότερα γι αυτό, ας μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται η Τιμοσένκο να αφέθηκε ελεύθερη, παρά το γεγονός πως πολλά μεγαλύτερα δικαστήρια, όπως επίσης και το ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας, την καταδίκασαν για κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι άνθρωποι που την καταδίκασαν είναι ακόμη ελεύθεροι.

Στο μυαλό μου, είτε αυτή είναι ένοχη και πρέπει να βρεθεί στην φυλακή είτε είναι αθώα και όλοι οι δικαστές που αποφάσισαν την ενοχή της και την παραμονή της στην φυλακή είναι ανέντιμοι και πρέπει να δικαστούν και τελικώς να οδηγηθούν στη φυλακή για καταδίκη αθώων. Το “αστείο” είναι πως οι ίδιοι δικαστές υπογράφουν τα εντάλματα σύλληψης κατά του Γιανουκόβιτς.

Όσον αφορά τις περιοχές που η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις. Πρώτα απ’ όλα, ο νέος προ-ΕΕ Πρωθυπουργός που του αρέσει να χαιρετάει τους οπαδούς του κόμματός του με έναν ναζιστικό τρόπο, έχει τονίσει πολλές φορές πως το να καθαρίσει την Ουκρανία από ξένα στοιχεία ήταν μία από τις προτεραιότητές του.

Οι Ρωσο-Ουκρανοί της Κριμαίας απειλούνταν και ακόμη δέχθηκαν επίθεση από εθνικιστές που ανάγκασε τον νόμιμα εκλεγμένο κυβερνήτη της Κριμαίας να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για να τους προστατεύσει.

Σας παρακαλώ σημειώστε πως παρότι χαρακτηρίζονται “ρωσόφωνοι” Ουκρανοί πολίτες, στην πλειοψηφία είναι Ρώσοι πολίτες τους οποίους πριν από οκτώ χρόνια η Τιμοσένκο ανάγκασε είτε να παραδώσουν τα ρωσικά διαβατήριά τους και άδεια παραμονής είτε να επιλέξουν την απέλαση από την Ουκρανία.

Όπως ακριβώς έκαναν οι Τούρκοι στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Συγνώμη, την Ιστανμπούλ, η οποία περιγράφεται στην εξαιρετική ταινία “Πολίτικη Κουζίνα“.

Αναρωτιέμαι αν στο μέλλον, σε εκλογές, το Πουέρτο Ρίκο ψήφιζε έναν αντι-Αμερικανό Πρόεδρο που θα προσπαθούσε να ξεφορτωθεί η χώρα του όλους τους Αμερικανο-Πορτορικανούς, πόσες ώρες θα έπαιρνε στις ΗΠΑ να εισβάλουν στη χώρα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία μοιάζει με… πικ νικ μπροστά στον “κόλπο των γουρουνιών“.

Την ίδια ώρα διασκεδάζω με το πως τα Μέσα Ενημέρωσης προσπαθούν να αλλάξουν την κοινή γνώμη μέσα από ψεύτικα γκάλοπ. Ένα από τα γκάλοπ που απόλαυσα περισσότερο είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο το 75% των Ρώσων διαφωνεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό είναι ψευδές επειδή το 99.99% των Ρώσων συμφωνεί με την κίνηση της χώρας να προστατεύσει τους Ρωσο-Ουκρανού της Κριμαίας. Ακόμη και ο Ναβάλνι, ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν δεν ήταν αντίθετος σε όσα έκανε η χώρα μέχρι σήμερα (σ.σ.: Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει ρωσικές και ουκρανικές ρίζες, οπότε ξέρει τι διακυβεύεται).

Σας παρακαλώ μην με παρεξηγείτε. Η Ρωσία δεν πρέπει να κάνει τίποτε παραπάνω από το να προστατεύσει τους Ρώσους και τις στρατιωτικές βάσεις που έχει. Αν δείξει οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση, θα πρέπει να σταματηθεί άμεσα. Δεν θα πρέπει να έχουμε χώρες που η μία εισβάλει στην άλλη.

Ίσως ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να στείλουν μία ειρηνευτική δύναμη να αντικαταστήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία, όπως συνέβη στο Κόσσοβο και σε τόσες άλλες χώρες με σκοπό να προστατεύσει αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Προτείνω να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως αντιδρούμε γιατί ίσως αφότου οι Ουκρανοί τα βάλουν με τους Ρωσο-Ουκρανούς, μπορεί στη συνέχεια να τα βάλουν με τους Ελληνο-Ουκρανούς. Τί θα πούμε τότε; Ή είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ακόμα ένα κύμα μεταναστών;

Πηγή : ebasket.gr