Εφορία

Ιστορίες καθημερινής τρέλας διαδραματίζονται συνεχώς στις εφορίες. Η τρέλα χτυπάει κόκκινο κυρίως εξαιτίας της αγριότητας των μέτρων, αλλά συχνά και εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης μεταχείρισης του πολίτη-πελάτη. Μια (ακόμα) τέτοια ιστορία περιγράφει και καταγγέλλει στο www.koutipandoras.gr ο φοροτεχνικός Θανάσης Μακίσογλου από τη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Δ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, όπου φορολογούμενος «μεγαλοϊδιοκτήτης» με 1 (ολογράφως μία) υπόγεια αποθήκη στο όνομα του, μαζεύοντας κάποια χαρτιά που του ζήτησε η τράπεζα και μπαίνοντας στο taxis, διαπίστωσε ότι η αποθήκη δεν υπήρχε στην καρτέλα του!

Και όχι φυσικά με δική του ευθύνη. Διότι η εν λόγω αποθήκη, γονική παροχή από τον πατέρα του , είχε δηλωθεί κανονικότατα στο Ε9 του το 1994 οπότε και περιήλθε στην κατοχή του, καθώς και τα έτη 1997 και 2005 που όλοι ήταν αναγκασμένοι να υποβάλλουν Ε9. Επίσης το ενοίκιο της αποθήκης δηλώνεται και φορολογείται ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια.

Πήγε λοιπόν ο δύσμοιρος ο φορολογούμενος στη ΔΟΥ προκειμένου να το τακτοποιήσει το θέμα με μια τροποποιητική δήλωση και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι πρέπει να υποβάλει 6 (ολογράφως έξι) Ε9 για τα έτη 2007-2008-2009- 2010-2011-2012 και να πληρώσει 100 ευρώ πρόστιμο ανά έτος 600 ευρώ εντελώς αυθαίρετα και σε μια εποχή που το ποσό αυτό ξεπερνά ακόμα και τον κατώτερο μισθό!

Το κερασάκι στην τούρτα; Ο φορολογούμενος θεωρείται χωρίς κανένα δικαίωμα απολογίας ένοχος, γιατί λέει δεν αναρωτήθηκε ποτέ πώς δεν του ήρθε τόσο χρόνια ΕΤΑΚ, ή ΦΑΠ. Και άγρια φορολογημένος και ενοχοποιημένος δηλαδή -ως είθισται εξάλλου με τις σημερινές μεθόδους. Και ας ειπωθεί εδώ ότι Ε9 για κάθε δικαίωμα υποβάλλεται μία φορά εφόσον στο ακίνητο δεν επέλθουν αλλαγές. Και, άλλο χαρακτηριστικό της πειρατικής τακτικής: για το ίδιο «αδίκημα» η Ε΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης ζητά 100 ευρώ πρόστιμο εφάπαξ. Η μια εφορία, ζητά δηλαδή έξι φορές περισσότερα από την άλλη, κι ας βρίσκονται όχι μόνο στην ίδια χώρα, αλλά και στην ίδια πόλη!!

Το θέμα έγινε ερώτημα στο υπουργείο, αλλά ως είθισται, η απάντηση ήταν » Απευθυνθείτε στην ΔΟΥ σας, αυτή είναι υπεύθυνη!!!»

Το ηθικό δίδαγμα είναι το ίδιο όπως σε όλες τις παρόμοιες ιστορίες. Το κράτος εισπράττει από πολίτες που δεν έχουν, οι πολίτες εισπράττουν αγριότητα και κοροϊδία και ο κύριος Θεοχάρης στοιχειοθετεί δικαίωμα για να εισπράξει μπόνους.

Στην υγειά μας…

Πηγή : Κουτί της Πανδώρας