Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθηναίων και κάπου σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Γης ένας διαφημιστής φτηνών ετοιματζίδικων κλισέ έδινε τέλος στη ζωή του. Κι όμως, εν έτει 2014 κάποιοι εξακολουθούν να πολιτεύονται, όπως κάποτε σατίριζαν τους πολιτικούς οι ελληνικές ταινίες.

Κρατιέστε; Κρατηθείτε μην πέσετε και χτυπήσετε, ακολουθεί βαριά κι ασήκωτη δήλωση: «Η Αθήνα δεν περιμένει. Το ίδιο και οι δημότες της. Πρώτος δεσμεύτηκα -καιρό τώρα- για την πόλη μου. Χωρίς «αν», «εφόσον» και «αλλά»… Εξακολουθώ να αισθάνομαι το ίδιο. Γι’ αυτό ανανεώνω την υπόσχεσή μου και θέτω επισήμως υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας. Είναι υποχρέωσή μου και θα την τηρήσω όπως έχω μάθει και δεσμευτεί. Δεσμεύομαι για την Αθήνα μας. Μια Αθήνα πάνω από όλους και απ’ όλα. Βγαίνω μπροστά κι επωμίζομαι την ευθύνη, πέρα από κάθε ιδεολογία ή δικαιολογία… Επενδύω στους παλιούς και νέους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με κάθε δημότη και για κάθε δημότη σαν κι εμένα. Και όλα αυτά για την Αθήνα. Για την καρδιά της Αθήνας που της χρωστάμε να εξακολουθήσει να χτυπάει δυνατά».

Τι λες ρε παιδάκι μου, τόσο πολύ; Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθηναίων και κάπου σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Γης ένας διαφημιστής φτηνών ετοιματζίδικων κλισέ έδινε τέλος στη ζωή του.

Κι όμως, εν έτει 2014 κάποιοι εξακολουθούν να πολιτεύονται, όπως κάποτε σατίριζαν τους πολιτικούς οι ελληνικές ταινίες. Βγαίνει μπροστά, λέει, ο Κακλαμάνης και «επωμίζεται την ευθύνη». Επιτέλους, μια καθαρή κατάθεση ψυχής. Επιτέλους μια κρυστάλλινη δήλωση. Επιτέλους ένα μανιφέστο για όλα τα σημαντικά ζητήματα της πόλης και των δημοτών της. Αυτόν να ψηφίσουμε, παιδιά. Επωμίζεται και την ευθύνη συν τοις άλλοις.

Μήπως να σοβαρευτούμε λίγο; Μία από τις παράπλευρες απώλειες (απώλεια, τρόπος του λέγειν) αυτής της κρίσης είναι η πλήρης απαξίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Το πελατειακό κράτος έσκασε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πολιτών. Θα περίμενε κανείς ότι, μετά από όσα έχουν συμβεί, οι μαυρογυαλούρικες λογικές για το πολιτεύεσθαι θα έδιναν τη θέση τους σε πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις και σε περισσότερο to the point κουβέντες για τους δημότες και τους δήμους.

Εν τω μεταξύ μαίνεται ο «εμφύλιος» στη ΝΔ για την υποψηφιότητα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ενώ φαίνεται πως κλειδώνει η επίσημη υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, που ασφαλώς, μην το συζητάτε, κι αυτός: «Αγαπώ την Αθήνα. Θα ήθελα να την αλλάξω στο μέτρο που μπορώ να συμβάλω με τις δικές μου δυνάμεις». Μην ανησυχείτε, θα πήξουμε στα κλισέ όσο πλησιάζουμε στην κάλπη…

Ας επιστρέψουμε όμως στον Νικήτα Κακλαμάνη. Εκτός από τωρινός υποψήφιος, τυγχάνει να είναι και ο προηγούμενος δήμαρχος Αθηναίων. Αναρωτιόμαστε αν το θυμάται, βέβαια.

Ο κύριος Κακλαμάνης πιστεύει ότι κατάφερε να χάσει τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές από έναν ανύπαρκτο αντίπαλο, τον άγευστο Γ. Καμίνη, επειδή δεν «επωμιζόταν την ευθύνη»; Κατάφερε να χάσει σε ένα από τα κάστρα της παράταξής του, από τον μοναδικό υποψήφιο που θα μπορούσε να αποδειχθεί χειρότερος δήμαρχος ακόμη και από αυτόν; Που στη διάρκεια της θητείας του, απολαύσαμε τον πλέον ανύπαρκτο από τα προβλήματα της πόλης δημοτικό άρχοντα; Από τον δήμαρχο που πριν τις εκλογές δήλωνε «ανεξάρτητος» και αφού εκλέχτηκε ήταν πιο υπάκουος στις επιταγές των κομμάτων που τον στήριξαν, ακόμη και από τους ίδιους τους βουλευτές τους; Αυτού που δήλωνε «δημοκράτης», αλλά στο ενεργητικό του καταγράφεται μόνο ένα συνεχές πογκρόμ σε μετανάστες και η προσπάθεια να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα;

Από αυτόν κατάφερε να χάσει ο Ν. Κακλαμάνης πριν από τέσσερα χρόνια. Μάλλον όμως δεν ήταν επειδή δεν είχε «επωμιστεί την ευθύνη». Μήπως ήταν για τα απίστευτα κρούσματα διαφθοράς στο Δήμο; Μήπως επειδή κολυμπούσαν στα ευρώ κάποιοι αντιδήμαρχοι; Μήπως επειδή λίγες μέρες πριν παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στον Γ. Καμίνη, κλάπηκαν –βολικά θα έλεγε κανείς– όλοι οι υπολογιστές ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά στο Δήμο; Και άλλα, ων ουκ έτσι αριθμός.

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε ο κύριος Κακλαμάνης να κάνει μια «ανάληψη ευθύνης» για τα πεπραγμένα του, αντί να μας υπόσχεται νέες, καλύτερες μέρες;

Κι όχι μόνο ο κύριος Κακλαμάνης, προφανώς.

ΥΓ: Υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες για το Δήμο Αθηναίων. Θα γράψουμε και για αυτές, μην ανησυχείτε. Απλώς μείνετε συντονισμένοι!

Πηγή : unfollow