Περισσότερο σχολείο ή περισσότερη μόρφωση;

Της Σόφης Νικολέα

Πριν μία εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ανακοίνωσε την απόφασή του για επιμήκυνση του σχολικού έτους (έναρξη σχολικού έτους 6 Σεπτεμβρίου, επιστροφή από τις διακοπές Χριστουγέννων στις 7/1 και παύση μαθημάτων για Πάσχα τη Μ. Τετάρτη). Υποστήριξε ότι αυτή η επιμήκυνση θα βοηθούσε τους μαθητές να μάθουν περισσότερα και καλύτερα, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα στην προσπάθειά του να προωθήσει το χειμερινό τουρισμό-συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε την καθιέρωση της ‘Λευκής Εβδομάδας’.

 Άραγε ο Αρβανιτόπουλος ενδιαφέρεται για ένα καλύτερο σχολείο για όλους μας;

Ο απώτερος σκοπός είναι η εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ταιριάζει απόλυτα με τη νέα μνημονιακή πραγματικότητα. Το πρόβλημα στο δημόσιο σχολείο δεν εντοπίζεται στις 10 μέρες λιγότερο ή περισσότερο. Στο σημερινό ήδη διαλυμένο σχολείο, ο υπουργός έρχεται με αυτές τις δηλώσεις του να προσθέσει ένα ακόμη βάρος στους μαθητές, το οποίο ως μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία ακραία εξειδικευμένων και άβουλων ατόμων με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Το μέτρο αυτό είναι κομμάτι του παζλ που λέγεται Νέο Λύκειο, το οποίο εκτός των άλλων ορίζεται την ποιοτική μετατροπή του μαθητή σε μαθητή εργαζόμενο, του δημόσιου σχολείου σε εξεταστικό κέντρο. Μάλλον σε αυτό αποβλέπει ο Αρβανιτόπουλος και η κυβέρνηση που υπηρετεί και όχι σε ένα χτύπημα στην παραπαιδεία, όπως θέλει να δηλώνει.

Και ενώ μιλάει για επιμήκυνση του σχολικού έτους, θέλει παράλληλα να εισαγάγει το θεσμό της ‘λευκής εβδομάδας’. Μάλλον ο υπουργός ζει σε άλλη χώρα και δε γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας ή πιστεύει ότι όντως έρχεται ανάπτυξη. Θέλουμε μαθητές-σκιέρ ή μαθητές σκεπτόμενους;

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η δημιουργία ενός σχολείου προσιτού σε όλους τους μαθητές, πραγματικά δημόσιου και δωρεάν, που να προσφέρει τροφή για σκέψη και όχι στείρα γνώση. Το μαθητικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί στα ‘ημίμετρα’ της κυβέρνησης και να διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές μέλλον σε ένα αξιοπρεπές σχολείο.

* Η Σόφη Νικολέα είναι μαθήτρια.

Πηγή : antapocrisis