Η εξοικονόμηση στα νοσήλια που θα προέκυπτε από την ασφάλιση των διαβητικών θα έφτανε το ποσόν των 185.931.900

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνει το κράτος εξαιτίας του αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι πετιούνται στον Καιάδα, εξαιτίας ενός κοντόφθαλμου σχεδιασμού, που γίνεται για λογιστικούς λόγους, οι οποίοι, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν επιτυγχάνονται.

Σε 110.549.400 ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που θα πληρώσει παραπάνω το κράτος για την περίθαλψη μόνο μιας κατηγορίας ασθενών και συγκεκριμένα αυτών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η μελέτη κόστους του ανασφάλιστου πληθυσμού που ταλαιπωρείται από τη συγκεκριμένη ασθένεια εκπονήθηκε από το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού.

Σύμφωνα με τη συλλογιστική της μελέτης, στη χώρα μας διαβιούν ανασφάλιστοι 198 χιλιάδες διαβητικοί και το ετήσιο κόστος της θεραπείας τους ανέρχεται στα 75.382.560 ευρώ.

Ο Γ. Βήχας, γιατρός και εθελοντής του κοινωνικού ιατρείου, εξηγεί πως το 60% των σακχαροδιαβητικών ασθενών, ιδίως οι παραμελημένοι και αρρύθμιστοι, θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, πάσχοντες τουλάχιστον από μία στις δέκα παθήσεις (επιπλοκές του διαβήτη) που περιγράφονται στην έρευνα (σηψαιμία, λοιμώξεις μέσης βαρύτητας κ.ά.) και σύμφωνα με το Κόστος των Ενοποιημέων Νοσηλίων, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα, ο μέσος όρος κόστους νοσηλείας για κάθε ασθενή ανέρχεται στα 2.683 ευρώ, ενώ ετησίως στα 318.740.400 ευρώ! Αντιθέτως, αν οι ασθενείς είναι σωστά ρυθμισμένοι, μόνο το 25% εξ αυτών θα εισαχθεί με επιπλοκές στο νοσοκομείο, με συνέπεια η δαπάνη των νοσηλίων να μειωθεί σημαντικά, ήτοι 132.808.500 ευρώ. Δηλαδή η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα φτάσει το ποσό των 185.931.900 ευρώ στη δαπάνη των νοσηλίων, που έτσι και αλλιώς θα σημειωθεί.

Κι αυτό γιατί «το νοσοκομείο οφείλει να δεχτεί τους ασθενείς που έχουν ανάγκη, το κόστος νοσηλείας θα το μετακυλίσει στην εφορία αλλά το κράτος δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει τα παραπάνω νοσήλια με δεδομένο ότι οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν ουδεμία δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους τους», εξηγεί ο κ. Βήχας.

Εάν δε σ’ αυτό το ποσό προσθέσουμε και το κόστος της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής (εξετάσεων, ταινιών) που ανέρχεται σε 75.382.560 ευρώ (συν τη δαπάνη των νοσηλίων του 25% των ασθενών), τότε το συνολικό κόστος για την περίθαλψη ανασφάλιστων διαβητικών ανέρχεται στα 208.191.060 ευρώ, αντί των 318.740.400 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα.

Πηγή : ελευθεροτυπία