greek_debt_817725

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Εκπρόσωποι αρκετών οργανώσεων της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Σάββατο ανοίγοντας το διάλογο για κοινή δράση και κοινό πρόγραμμα.

Στην «Πρωτοβουλία των 1.000» που είχε σκοπό το διάλογο και τον προβληματισμό, ανιχνεύτηκαν με αισιοδοξία τα σημεία όπου συμφωνούν, προτείνοντας άρνηση πληρωμής του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών καθώς και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Για «στρεβλό ευρωκεντρισμό» μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «δίνουμε τη μάχη να σπάσουμε το τείχος ανοίγοντας ένα δρόμο σ’ ένα περιβάλλον άνισο και δυσμενές σε ευρωπαϊκό και δεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Αν ηττηθούμε, η απογοήτευση θα είναι διεθνής». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε χρόνο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η αποτυχία θα είναι τραγωδία και η νίκη θα είναι θρίαμβος, που θα συνοδευτεί από ντόμινο εξελίξεων».

Η κρίση εμφανίζει σταθεροποίηση, δεν έχει την οξεία μορφή που είχε ένα χρόνο πριν, επισήμανε ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας ότι η «τεράστια ύφεση οδηγεί σε δημοσιονομική σταθερότητα, μειώνοντας τα ελλείμματα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δομικά προβλήματα της οικονομίας γίνονται όλο και βαθύτερα. Οπως ανέφερε, σημειώνεται μετατόπιση του ζητήματος στο κέντρο της Ευρώπης, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, γεγονός που καθιστά τη Γαλλία κόμβο των εξελίξεων.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος από μια αριστερή κυβέρνηση, ο Κ. Λαπαβίτσας είπε ότι απαιτείται να υπάρξει διαγραφή του χρέους που είναι μη βιώσιμο, δηλαδή «βαθύτατη μείωση». Πρότεινε τη διαμόρφωση νέας νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, για μείωση της ανεργίας και αναδιανομή του πλούτου. Για να ανακάμψει η κοινωνία, όπως είπε, πρέπει να επιβληθεί εθνικοποίηση των τραπεζών. Χαρακτήρισε «επιλογή την πολιτική ρήξης εάν η κυβέρνηση διαθέτει την έγκριση του ελληνικού λαού και είναι έτοιμη να βγει από το ευρώ».

Ενότητα της Αριστεράς ζήτησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, κρατώντας αποστάσεις. Μίλησε για την ανάγκη διαλόγου, βάση κοινού προγράμματος, που να μην παραμείνει στο ζήτημα του ευρώ αλλά να επεκταθεί σε θέματα υγείας και παιδείας: «Σημασία έχει το πρόγραμμα. Ολες οι εκδοχές της Αριστεράς δεν μπορούν να εκφρασθούν από ένα κόμμα», είπε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα «τα χαλάσουμε στην Ευρωζώνη αν πούμε δεν πληρώνω το χρέος. Εχουν δέσει το γάιδαρό τους. Το σημείο ρήξης θα είναι η εφαρμογή ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου. Θα μας πουν δεν μπορείτε, το ξέρετε», τόνισε προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα στην Αριστερά είναι ότι δυσκολευόμαστε να δούμε την πραγματικότητα, την οποία είναι αδύνατο ν’ αποφύγουμε».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε σε σύγκρουση», είπε ο Ν. Χουντής αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα για να προσθέσει, όμως, πως δεν πρέπει «να υποτιμάμε ότι η σχέση με το ευρώ και η Ευρωζώνη αποτελούν πολιτική επιλογή».

«Στον καπιταλισμό της εποχής μας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν κοινωνικό κράτος και φιλολαϊκές πολιτικές», υπογράμμισε ο πανεπιστημιακός Σεραφείμ Σεφεριάδης ζητώντας μονομερή διαγραφή του χρέους, έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, με μοχλό ανάπτυξης έναν δημόσιο τομέα διαφάνειας, κοινωνικού ελέγχου που θα μπορεί ν’αντιμετωπίσει την εγγενή διαφθορά του υπάρχοντος. Ο ίδιος χαρακτήρισε την έξοδο από το ευρώ ως «προοπτική σχεδόν αναπόφευκτη».

«Δεν υπάρχει εθνική λύση στην κρίση», τόνισε ο νεαρός Ιρλανδός ευρωβουλευτής Πολ Μέρφι και πρόσθεσε ότι «και εμείς θεωρούμε ως πιθανή λύση την έξοδο από το ευρώ, η οποία θα αποδειχθεί ότι δεν είναι καταστροφική».

Πηγή : Ελευθεροτυπία