Το μέλλον δεν έχει προοπτική για τους νέους έλληνες. Ένας στους τρεις έλληνες μεταξύ 15 και 24 ετών, λέει πως βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας ενώ ένας στους δύο, δηλώνει ότι ζει μέσα στο άγχος και σκέπτεται τη μετανάστευση.

Σχεδόν οι μισοί νέοι θεωρούν ότι οι στόχοι τους ειναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθούν ενώ η πλειονότητα έχει την οικογένεια ως μοναδική πηγή εισοδηματικής στήριξης.

Αποκαλούνται πλέον “χαμένη γενιά”, “αποκλεισμένοι” και “απόντες”.

Αυτά προκύπτουν απο την έρευνα “Βαρόμετρο Απόντων” του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την GPO και το ΙΤΕ.

Το 16,9% των νέων στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Την περίοδο της κρίσης, το ποσοστό των «αποκλεισμένων», των λεγόμενων διεθνώς και ΝΕΕΤs (young people not in education, employment or training) αυξήθηκε 50%.

«Με αγχώνει το αύριο»…«Να βρω δουλειά. Αυτό θέλω, αυτό ονειρεύομαι»…«Νιώθω απελπισμένος και το χειρότερο είναι πως δεν μπορώ να κάνω κάτι»…«Δεν έχω τίποτα, η οικογένειά μου με στηρίζει», είναι τα λεγόμενα τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, η Ελλάδα τοποθετείται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ των 28 αναφορικά με τον πληθυσμό των αποκλεισμένων. Πρόκειται για νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών που απέχουν από κάθε διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Η αύξησή τους, ωστόσο, και η συγκέντρωσή τους, κυρίως, σε κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) αποδίδεται στις δυσμενείς συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης και τις ακολουθούμενες μεθόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πηγή : κουτί της πανδώρας