Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ δικαστών και πολιτικών, με τους τελευταίους να προστατεύουν τους τραπεζίτες, οι οποίοι κατηγορούν με τη σειρά τους τούς δικαστές. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι δικαστές υποκαθιστούν τις επιτροπές των πιστοδοτήσεων των τραπεζών, κάτι που όπως λένε δεν συνάδει ούτε με το γνωστικό τους αντικείμενο ούτε με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Συνεπώς, δεν μπορούν να κατηγορούν τα μέλη των επιτροπών γιατί έδωσαν δάνεια, τα οποία κατέστησαν επισφαλή, λόγω οικονομικής συγκυρίας.

Αυτή βέβαια είναι η πλευρά των τραπεζιτών και των πολιτικών τους προϊσταμένων. Με αυτή τη θέση τους επιχειρούν να δικαιολογήσουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνες, όταν ο πιστούχος έρχεται σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τη δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με την τράπεζα.

Ολοι οι τραπεζίτες θεωρούν αυτονόητο ότι οι μεγάλες επισφάλειες που έχουν οι τράπεζες προκλήθηκαν από την οικονομική ύφεση και όχι από δικές τους παραλείψεις ή λάθη κατά την αξιολόγηση των πιστούχων.

Πράγματι, αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Ομως πίσω από αυτή τη μεγάλη εικόνα κρύβονται εκατοντάδες περιπτώσεις, όπου οι τραπεζίτες δίνουν θαλασσοδάνεια, έχοντας μάλιστα πλήρη επίγνωση των πράξεών τους.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής καραμπινάτες περιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη, παρά τα εμπόδια που έχουν βάλει η κυβέρνηση -με απίθανα νομοθετήματα- και κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης:

1 Μία τέτοια περίπτωση είναι οι δανειοδοτήσεις των ελληνικών κομμάτων από τις τράπεζες. Οι τράπεζες έδωσαν δάνεια στα κόμματα της εξουσίας χωρίς να τηρούν καμία συνήθη τραπεζική πρακτική, λες και τα χρήματα ήταν δικά τους. Δυστυχώς πολιτικοί και τραπεζίτες εκμεταλλεύτηκαν τα χρήματα των πολιτών για ίδιον συμφέρον χωρίς να πληρώσει κανένας. Και εξακολουθούν να μένουν στις θέσεις τους…

Οταν μάλιστα το θέμα έφθασε στη Δικαιοσύνη, τότε η συγκυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου έσπευσε να νομοθετήσει την ασυλία των τραπεζιτών, που έδωσαν τα θαλασσοδάνεια.

2 Μία δεύτερη περίπτωση είναι οι νέες χορηγήσεις δανείων και αυτοχρηματοδοτήσεις παλιών δανείων που πραγματοποίησαν οι τράπεζες εντός του 2013 προς ομίλους που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Υπήρξαν τράπεζες που έδωσαν εντός του 2013 δάνεια σε επιχειρήσεις που θα έπρεπε εκ του νόμου να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, δηλαδή οι μέτοχοί τους να βάλουν λεφτά για να καλύψουν τις τρύπες, και αφού το έπρατταν αυτό να απευθυνθούν στις τράπεζες για νέα δάνεια ή αναχρηματοδότηση παλιών.

Ομως δεν έγινε κάτι τέτοιο, παρ’ ότι τα ίδια κεφάλαιά τους παραμένουν αρνητικά σε επίπεδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες μάλιστα έσπευσαν να δώσουν και νέα δάνεια, με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός των εταιρειών σήμερα να είναι τριπλάσιος από τον τζίρο τους, αναλογία που -για γνώστες και μη- σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά πολύ δύσκολα θα αποπληρωθούν. Εντούτοις, τα δάνεια αυτά δείχνουν ότι στα χαρτιά «εξυπηρετούνται»…

Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας

Οταν ένας απλός Ελλην πολίτης άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου πριν από μερικές εβδομάδες, για τις ευθύνες των τραπεζιτών για τα δάνεια που έδωσαν στα κόμματα, ο υπουργός απάντησε λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να απειλούμε διαρκώς τους τραπεζίτες με διώξεις, γιατί δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα ευρώ δάνειο» (λες και δίνουν…).

Ο κύριος υπουργός έσπευσε τότε, πριν αλέκτορα φωνήσαι, να καλύψει τους τραπεζίτες και τις κακές τους επιλογές, τις οποίες πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος. Δυστυχώς για τον υπουργό, «οι απειλές» έγιναν πραγματικές διώξεις, στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Και ακουμπάνε τις επιλογές της κυβέρνησης και του ιδίου, αφού μεταξύ των άλλων είναι κατηγορουμένη και η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία επιλέχθηκε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών ως επικεφαλής του πολύ σημαντικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κ. Σακελλαρίου, όταν εργαζόταν στο Τ.Τ., συμμετείχε ως υπεύθυνη πιστωτικού κινδύνου στην επιτροπή που ενέκρινε αναχρηματοδοτήσεις δανείων σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Ο κ. υπουργός για το θέμα που προέκυψε είπε: «Κοιτάξτε, εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα». Αμέσως μετά ακολούθησε ανακοίνωση του ΤΧΣ, στην οποία αναφέρεται ότι η κ. Σακελλαρίου θα συνεχίσει τις προσπάθειές για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για το εάν υπάρχει ή όχι ίχνος ευθιξίας, τα συμπεράσματα δικά σας…

Πηγή : ελευθεροτυπία