Του Στέφανου Μαντζαρίδη

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας την ημέρα της επίσημης ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, σηματοδότησε με τον πιο απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο την παντελή έλλειψη δημοκρατίας σ’ αυτόν το συνεταιρισμό των τραπεζών της γηραιάς ηπείρου.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφού φόρεσε για πολλά χρόνια το μανδύα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ως αντίδοτο στον συγκεντρωτισμό του “αντίπαλου δέους”, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε, δειλά δειλά στην αρχή, να φανερώνει το άγριο νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της προσπαθώντας να επιβάλλει τους νόμους της ζούγκλας στην οικονομία των χωρών – μελών της. Έτσι, πήγε περίπατο όλο εκείνο το όμορφο περιτύλιγμα που κάλυπτε το αληθινό της πρόσωπο, δείχνοντας αγριότητα που θυμίζει άλλες εποχές απέναντι στους ασθενέστερους.

Μετανάστες κυνηγιούνται, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργούνται, εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα εξαφανίζονται, άνθρωποι μετατρέπονται σε αριθμούς… Ιδιωτικοί στρατοί δημιουργούνται για την προστασία των πολυεθνικών, η καταστολή βρίσκεται παντού, τα πάντα καταγράφονται και παρακολουθούνται ενσαρκώνοντας με τον αποκρουστικότερο τρόπο τον εφιάλτη που περιέγραψε τόσο γλαφυρά ο Όργουελ στο περίφημο ”1984” .

Η ΓΑΔΑ με ανακοίνωση της τονίζει πως είναι πιθανός ο κίνδυνος δημιουργίας επεισοδίων λόγω της αντίθεσης των διοργανωτών τέτοιου είδους συγκεντρώσεων με το θεσμό της Ε.Ε. και της αδυναμίας επιτήρησης αυτής λόγω του μεγάλου πλήθους που αναμενόταν να συμμετέχει στη συγκέντρωση. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, η Αστυνομική Διεύθυνση μας λέει λοιπόν πως από εδώ και πέρα, οι μοναδικές διαδηλώσεις που θα επιτρέπονται είναι εκείνες που το αντικείμενο τους δεν θα πηγαίνει κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και δεν θα έχουν μαζική συμμετοχή…

Η νέα αυτή απαγόρευση έρχεται να ενισχύσει την άποψη όλων εκείνων που θεωρούν πως υπάρχει πια τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, και πως τέτοιες αποφάσεις δεν αποτελούν πια μεμονωμένα γεγονότα αλλά οργανωμένη προσπάθεια ελέγχου της λαϊκής αντίδρασης στις πολιτικές εξαθλίωσης και καταστρατήγησης κάθε εργασιακού δικαιώματος και μετατροπής της χώρα μας, αλλά και της νότιας Ευρώπης γενικότερα, σε Ειδική Οικονομική Ζώνη – παράδεισο των εργοδοτών και των πολυεθνικών.

Πηγή : enfo