ÁÈÇÍÁ - ÓÕÓÊÅØÇ ÓÔÏ ÕÐ. ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÉÈÁËÏÌÉ×ËÇ  (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έπαιξε στις 25 Δεκεμβρίου 2013 ένα ακόμα παιχνίδι εντυπωσιασμού και επικοινωνισμού πάνω σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την υγεία εκατομμυρίων πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Σε σύσκεψη των τριών αρμόδιων υπουργών, του Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Μανιάτη, προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται για το ζήτημα της αιθαλομίχλης που εμφανίζεται όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των εξουσιαστών μετά το τέλος της σύσκεψης και ειδικά του υπουργού Υγείας  που υπεραμύνθηκε τη ΜΗ μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατηγορώντας όσους τη ζητάνε ότι ευνοούν τα συμφέροντα των λαθρεμπόρων!

Η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει ξαναδώσει στο παρελθόν δείγματα γραφής της κοινωνικής αναλγησίας της και του κυνισμού στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Ωστόσο, οι δηλώσεις Στουρνάρα και Γεωργιάδη μετά το τέλος της σύσκεψης για την αιθαλομίχλη αποκαλύπτουν ένα επίπεδο πολιτικής αθλιότητας που συνοψίζεται στην προτροπή “die mother fuckers, το πετρέλαιο δεν φθηναίνει”. Ο υπουργός οικονομίας Στουρνάρας δήλωσε ότι το αίτημα για μείωση της τιμής του πετρελαίου θα οδηγήσει στην έμμεση επιδότηση όσων θέλουν να θερμάνουν τις πισίνες τους. Είναι εντυπωσιακό πως από όλα τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα για τις πιο απάνθρωπες πολιτικές εξαθλίωσης, οι εξουσιαστές επιλέγουν αυτά που αφορούν παρά ελάχιστο κομμάτι της κοινωνίας. Γιατί ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι ιδιοκτήτες θερμαινόμενων πισίνων είναι 1000-2000 άτομα, είναι πράγματι χυδαίο να προτάσεις ένα επιχείρημα που ευνοεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό αυτού που δεν έχει για πετρέλαιο εναντίον αυτού που έχει, βάζοντας συμβολικά όσους ακόμα αντέχουν οικονομικά να δαπανούν για θέρμανση μέσω πετρελαίου στην ίδια μοίρα με τις οικονομικές ελίτ που έχουν θερμαινόμενες πισίνες !!!

Ένα βήμα παραπέρα πήγε την ακροδεξιά αισθητική ο Γεωργιάδης, με το σύμβουλό του Πλεύρη που καλεί για εκτελέσεις μεταναστών στα σύνορα με πυροβολισμούς, ο οποίος δήλωσε ότι όσοι ζητούν τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ουσιαστικά ευνοούν τα συμφέροντα των λαθρεμπόρων πετρελαίου. Είναι αυτοί οι λαθρέμποροι με τους οποίους η κυβέρνηση του Γεωργιάδη δεν έχει πρόβλημα να κάνει δουλειές και να παραχωρεί έναντι πινακίου φακής δημόσιους οργανισμούς. Ωστόσο, η ουσία του επιχειρήματος είναι ακόμα πιο απάνθρωπη. Σκεφτείτε μονάχα την εικόνα των εκατομμυρίων πολιτών που δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο και ανάβουν μαγκάλια, ηλεκτρικά σώματα (αν έχουν ακόμα ρεύμα και δεν τους το έκοψε η ΔΕΗ) να ακούνε τέτοιες δηλώσεις από τον αρμόδιο υπουργό για την υγεία. Να είσαι πάνω από το μαγκάλι και να αισθάνεσαι και τύψεις δηλαδή ότι ευνοείς τα συμφέροντα των λαθρεμπόρων πετρελαίου επειδή ξεπαγιάζεις..

Όπως λέει εύστοχα και ο Αγγελάκας, ” η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη, αν νιώθει ότι φταίει“.

aithalomixli

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η αιθαλομίχλη “επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού“. Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας την “άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις, οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, βασιζόμενοι στη διεθνή εμπειρία, με χαρακτηριστικό και συμβολικό παράδειγμα την αντίστοιχη κρίση του Λονδίνου το 1952“. Στο Λονδίνο το 1952 εξαιτίας της αιθαλομίχλης από την καύση γαιανθράκων υπολογίστηκε ότι πέθαναν 20.000 άτομα από τις άμεσες  επιπτώσεις της τεράστιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επομένως υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία και δεδομένα για τις τραγικές επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων. Και στο Λονδίνο του 1952 και στην Ελλάδα του 2013 το υπόβαθρο της εμφάνισης αιθαλομίχλης είναι η οικονομική κρίση και οι πολιτικές εξαθλίωσης του πληθυσμού μέσω προγραμμάτων φτωχοποίησης που ακυρώνουν ακόμα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης βασικών αναγκών όπως η θέρμανση, η αγορά φαρμάκων και οι υπηρεσίες υγείας.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΑΠΘ τονίζεται ότι η σύσταση της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας είναι τέτοια που περιλαμβάνει στοιχεία και μέταλλα όπως οι ίνες αμιάντου που σχετίζονται με τις καρκινογενέσεις. Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΑΠΘ ανατρέπει τη θεωρία των ΜΜΕ και κυβέρνησης περί ορίων ασφαλείας καθώς “στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης“. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο European Lung Foundation, που σχετίζεται με το European Respiratory Society (ERS) “η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με 455.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ“. Η αναφορά σε τέτοια στοιχεία αποτελεί ενδεικτική παράθεση ορισμένων δεδομένων που προκύπτουν από μελέτη της βιβλιογραφίας και εκτεταμένες έρευνες που πλέον αποτελούν γνώση της επιστημονικής κοινότητας για τους θανάσιμους κινδύνους στη ζωή των πολιτών από την αιθαλομίχλη, κάτι που επισημαίνει άλλωστε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Είναι επίσης αξιοπερίεργο, αλλά φυσικά εξηγήσιμο, γιατί λείπει από τις αναφορές των ΜΜΕ στο θέμα της αιθαλομίχλης όλη αυτή η πομπώδης φιλολογία των κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Θυμόμαστε αρκετά καλά ότι τα ΜΜΕ είχαν συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική νομιμοποίηση ενεργειών καταστολής εναντίον κοινωνικών ομάδων και κλάδων εργαζομένων όταν πρότασσαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας για να δικαιολογήσουν κάθε εξουσιαστική επιβολή. Θυμόμαστε καλά ότι η επιστράτευση των καθηγητών στα λύκεια το Μάιο 2013 έγινε με το επιχείρημα του κινδύνου της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας των μαθητών από το άγχος των εξετάσεων. Για την επιστημονικοφανή στήριξη αρκούσε η βεβαίωση ενός καθηγητή Ψυχιατρικής από ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου… Θυμόμαστε επίσης ότι η οργάνωση απεργοσπαστικών μηχανισμών του στρατού σε συνεργασία με εργολάβους ιδιωτικών συνεργείων και η επιστράτευση των απεργών σκουπιδιάρηδων τον Οκτώβριο 2011 στηρίχτηκε στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την απεργία των καθαριστών που απείχαν από την αποκομιδή σκουπιδιών. Εκεί όμως που το κράτος καταστολής έδωσε τα ρέστα του στον εκφασισμό και την κοινωνική διαπόμπευση ήταν η περίπτωση των οροθετικών ιερόδουλων που μαζεύτηκαν με τη βία από την αστυνομία, υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικές εξετάσεις για AIDS και στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες τους με τη δικαιολογία της προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να ταΐσουν τα κανιβαλικά ένστικτα της κοινωνίας και να στηριχτεί η καριέρα υπουργών όπως ο Λοβέρδος και ο Χρυσοχοΐδης το Μάιο 2012.  Ακόμα και οι ρατσιστικές αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και την Υπατία χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Είναι λοιπόν περίεργο πώς λείπουν από το δημόσιο λόγο που διαχειρίζονται τα ΜΜΕ αναφορές σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αυτό το διάστημα που οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας γεμίζουν από επικίνδυνα αιωρούμενα στοιχεία,  ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις επιστημονικών φορέων που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τεράστια εμπειρία και δεδομένα για τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Φυσικά δεν περιμένει κανείς από τα ΜΜΕ των καναλαρχών που διαπλέκονται με την εξουσία και αλληλοστηρίζονται, να σηκώσουν το θέμα αυτό και να αναδείξουν τη σχέση αίτιου και αιτιατού ανάμεσα στις μνημονιακές πολιτικές φτωχοποίησης και τη δημιουργία εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το χαρτί του κινδύνου για τη δημόσια υγεία περιμένει στο τσεπάκι των μιντιάδων και των εξουσιαστών για την επόμενη απεργία κάποιου κλάδου εργαζομένων ώστε να δικαιολογήσει τις αυταρχικές πολιτικές καταστολής και επιστράτευσης, δεν είναι ώρα τώρα να κάνουμε θέμα για κάποιους θανάτους που θα προέλθουν από την μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. Στο κάτω κάτω και οι εξουσιαστές και εκπρόσωποι των οικονομικών ελίτ στις ίδιες πόλεις ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους αν και υποψιαζόμαστε ότι έχουν ήδη προμηθευτεί φίλτρα και συσκευές καθαρισμού του αέρα στα σπίτια τους. Για τους υπόλοιπους, ας πάνε να καούν μέσα στα τζάκια και τα μαγκάλια τους…

Άλλωστε υπάρχει πάντα η λύση της αύξησης των ορίων συναγερμού για να μην ανησυχεί ο εξαθλιωμένος μικροαστός ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση και τον εξαθλιώνει και τον δολοφονεί…

Πηγή : freenet blog