Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Tο Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει, το ΣΔΟΕ δεν γνωρίζει, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν γνωρίζει, και βέβαια η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν γνωρίζει ούτε κι αυτή. Εδώ είναι που κολλάει το «ο κόσμος το ΄χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι». Γιατί αυτά που βεβαίωσε η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA), επιβάλλοντας πρόστιμο-μαμούθ ύψους 6 εκατ. στερλινών στην τράπεζα EFG Private Bank για «ανεπαρκείς διαδικασίες στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος» το διάστημα 2007-2011 (όταν ανήκε στον όμιλο Λάτση), μπορεί να το ξέρουν παντού αλλού, εκτός από τη χώρα από την οποία κατεξοχήν μπορεί να προέρχεται το χρήμα των ύποπτων λογαριασμών. Δηλαδή τη χώρα μας…
Όπως αποκαλύπταμε στο τεύχος 22 του UNFOLLOW, στο ρεπορτάζ με τίτλο «”Υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 94 λογαριασμοί πολιτικών στη Eurobank Αγγλίας», στο τέλος του 2011, από την έρευνα που διεξήχθη, περίπου 400 από τους 3.342 λογαριασμούς πελατών της EFG θεωρήθηκαν «υψηλού κινδύνου» για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Μάλιστα οι 94 εξ αυτών αφορούσαν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» (politically exposed persons). Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν είτε πολιτικοί, είτε συγγενείς τους, είτε στενοί συνεργάτες τους, άνθρωποι, δηλαδή που έχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο άμεση συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα και σε κάθε περίπτωση κινούνται στο χώρο της πολιτικής.
Έχουν μεσολαβήσει δυόμιση μήνες από το δημοσίευμα και εννέα μήνες από τότε που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της FSA το πόρισμα του ελέγχου και οι αιτιάσεις για λογαριασμούς που διακινούσαν μαύρο χρήμα μέσω της EFG. Τι έκανε το Υπουργείο Οικονομικών; Εκτός βέβαια από το να κόβει μισθούς και συντάξεις, να διαπραγματεύεται ομαδικές απολύσεις, να βάζει χαράτσι στα σπίτια και να απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας…
Προφανώς τίποτα. Κι όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά το διατυμπανίζει κιόλας στην επίσημη απάντησή του, με υπογραφή Γιάννη Στουρνάρα, στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Καπερνάρος στις 15-10-2013.
Στις 28-11-2013 το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι δεν έχει περιέλθει στο ΣΔΟΕ «καμία πληροφόρηση από Εισαγγελική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλη πηγή, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος». Για να μπουν στο σπίτι σου, που το έχεις δηλώσει ως επαγγελματική στέγη, δεν περιμένουν πληροφόρηση τα λαγωνικά του ΣΔΟΕ, όταν όμως είναι να ελέγξουν πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα, χρειάζονται ιδιαίτερη ειδοποίηση. Από ποιον άραγε;
Σύμφωνα με τους επαΐοντες, «από τη στιγμή που το πόρισμα της Βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών κάνει λόγο για «λαθρεμπόριο» και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», η Τράπεζα της Αγγλίας, βάσει των διεθνών αλλά και των ευρωπαϊκών συνθηκών, έπρεπε να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδας και αυτή με τη σειρά την κυβέρνηση και πρωτίστως τις ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών». Αυτή η διαδικασία εξάλλου, ακολουθήθηκε πάνω-κάτω και στην υπόθεση της περιβόητης «λίστας Λάγκαρντ», άσχετα αν… ξεχάστηκε τελικά στα συρτάρια των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Όμως, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να ενοχλήθηκε αφού, όπως βεβαιώνει η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, «το βρετανικό πιστωτικό ίδρυμα EFG Private Bank Limited δεν συνδέεται ούτε συνδεόταν στο παρελθόν ως θυγατρική ή υποκατάστημα με οποιοδήποτε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, περιλαμβανομένης της πρώην Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias AE». Το ίδιο βεβαιώνει και για την μητρική της EFG Bank European Financial Group SA με έδρα τη Γενεύη, που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ουδέποτε υπήρξε «ενδιάμεση ή απώτερη μητρική της EFG Eurobank Ergasias». Περίεργες συνεπωνυμίες πάντως…
Εμείς άλλα γνωρίζουμε: Η EFG Private Bank Ltd δραστηριοποιείται στην Αγγλία και είναι θυγατρική εταιρεία ιδιωτικής τραπεζικής της EFGI Group, που εδρεύει στην Ελβετία και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων παγκοσμίως. Πρόκειται ουσιαστικά για τον τραπεζικό βραχίονα της Eurobank, η οποία στο διάστημα που έγινε η έρευνα (2007-2011) ανήκε στον όμιλο Λάτση (η μεταβίβαση του 44,70% των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε ο όμιλος EFG σε εννέα νεότερα μέλη της οικογένειας Λάτση έγινε τον Ιούλιο του 2012). Η EFG παρέχει υπηρεσίες private banking και γενικότερης διαχείρισης πλούτου σε μερικά από τα πιο μεγάλα πορτοφόλια του πλανήτη.
Περιέργως και η EFG Bank European Financial Group SA, η οποία είναι ο απώτερος μέτοχος και η μητρική της τιμωρηθείσας από το FSA εταιρίας, άλλα γνωρίζει και άλλα δηλώνει στο Ετήσιο Ενημερωτικό Δελτίο του 2012, το οποίο -σημειωτέον- ελέγχεται και υπογράφεται από ορκωτούς λογιστές (PricewaterhouseCoopers). Κατά δήλωση λοιπόν του ίδιου του Χρηματοοικονομικού Ομίλου, που υπογράφεται από τον Σπύρο Λάτση ως προεδρεύοντα του Διοικητικού Συμβουλίου, από τον Αύγουστο 2009 μέχρι και τις 23 Ιουλίου 2012 η εταιρία ελεγχόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου ότι η αυξημένη πλειοψηφία του Ομίλου ανήκε στην EFG Eurobank Ergasias AE.
Δύο τινά, λοιπόν, μπορεί να συμβαίνουν: είτε θα πρέπει να αναζητήσουμε ανά τον κόσμο ποια πιστωτικά ιδρύματα ελέγχει η Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να την ενημερώσουμε για να ασκεί τις αρμοδιότητες που οφείλει, είτε η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος ψεύδεται στην επίσημη απάντησή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του διαβιβάζει στη Βουλή ένα έγγραφο με αν μη τι άλλο ανακριβές, εάν όχι με σκοπίμως αναληθές περιεχόμενο… Εντυπωσιακή είναι και η απάντηση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η απόκριση του εν λόγω φορέα ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ η παραπομπή στον κανονισμό της Βουλής βάσει του οποίου ελέγχεται κοινοβουλευτικά.
Τουτέστιν, η ανεξάρτητη αυτή Αρχή δεν απαντά επί του έργου της και μας οδηγεί στον αρχικό ερωτώντα, ο οποίος αφενός μεν είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της επάρκειας εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων της Αρχής, αφετέρου δύναται να ζητά από την Ανεξάρτητη Αρχή τη σύνταξη ειδικών εκθέσεων σε υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος. Όμως, φαίνεται πως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτές δεν εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα της Βουλής – άλλωστε είναι πολύ προσηλωμένη στο να επικυρώνει τις μνημονιακές επιταγές και τα «δευτερεύοντα» ζητήματα της διαφεύγουν.
Όχι ότι περιμέναμε και τίποτα καλύτερο. Χαρακτηριστική εξάλλου αυτού του προσανατολισμού είναι η περίπτωση του κoυ Στουρνάρα, ο οποίος όντας πολύ απασχολημένος με το πώς θα βοηθήσει τα μεγάλα κερδοσκοπικά funds να μας απαλλάξουν από το βάρος της πρώτης κατοικίας μας, δυσκολεύεται να ασχοληθεί με κάτι ψωροκαταθέσεις στην Αγγλία. Εδώ από ολόκληρη λίστα Λαγκάρντ, με ονόματα και διευθύνσεις, και δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ, θα τρέχουν να ψάχνουν ανώνυμους λογαριασμούς πολιτικών και επιχειρηματιών στο Λονδίνο;
Αλλά για να μη χάνεται και η κοινή λογική, θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι υπόλογο, καθώς μετά από τόσους μήνες δημοσιοποίησης του θέματος, δεν ενδιαφέρεται να δώσει μια συνέχεια στο ζήτημα και να εξετάσει την υπόθεση από τη σκοπιά της εμπλοκής και ελλήνων πολιτών στην υπόθεση. Ένας κοινός νους που θα διαβάσει για την εμπλοκή 94 πολιτικών προσώπων, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί το αυτονόητο: Ότι πρόκειται για μια λίστα 94 «πραγματικών προσώπων» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν σημαντικά στοιχεία για ενδεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές δικών μας πολιτικών. Ήταν και οι 94 Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι κτλ.; Δεν υπήρχε κανένας έλληνας πολιτικός στη λίστα, όταν το 59% των πελατών της τράπεζας εδρεύουν εκτός Αγγλίας;
Δεν υπήρχε κανένας Έλληνας ανάμεσα στους ύποπτους πελάτες της Τράπεζας, στους οποίους οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της FSA έδειξαν ότι υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή εγκληματική δραστηριότητα σχετιζόμενη με απάτη ή διαφθορά;
Όπως γράφαμε και στο UNFOLLOW 22, σε μια ευνομούμενη χώρα το λόγο μετά την παρουσίαση των συγκεκριμένων στοιχείων, θα έπρεπε να έχουν η δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές για να διαπιστωθεί αν υπάρχει «ελληνική φωτιά» κάτω από τον καπνό της τιμωρίας της EFG. Μάλλον θα περιμένουμε πολύ…
Leave a Reply