i32ndex

Όλα δείχνουν ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχει τους δικούς του κανόνες οι οποίοι βασίζονται στην χειραγώγηση . Μετά το σκάνδαλο με τα επιτόκια τώρα φαίνεται ότι σκάει και σκάνδαλο με το συνάλλαγμα  . Και ενώ θα περίμενε κανείς , ότι τα δημοκρατικά καθεστώτα θα είχαν παρέμβει προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι αυθαιρεσίες,  τους χορηγούν αφειδώς κεφάλαια τα οποία  προέρχονται από την υπερφορολόγηση των ψηφοφόρων τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία πραγματοποιούν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν συγκεκριμένες τράπεζες πραγματοποιούσαν συναλλαγές με ξένα νομίσματα, με στόχο να επηρεάσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε περίπτωση που ευσταθεί η κατηγορία, θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σχεδόν όλοι εξαρτώνται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Από κάποιον που βάζει καύσιμα στο αυτοκίνητό του μέχρι τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche, η έκταση του σκανδάλου -αν τελικά επιβεβαιωθεί- μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Τα επιτόκια

Η διερεύνηση της υπόθεσης  για χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος έρχεται αμέσως μετά την υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων. Πριν λίγες μόλις μέρες ,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμα συνολικού ύψους – ρεκόρ 1,7 δισ. ευρώ επέβαλε σε έξι μεγάλες τράπεζες.

Σύμφωνα με το  Bloomberg, στη Deutsche Bank επιβλήθηκε πρόστιμο 725 εκατ. ευρώ στη Societe Generale 446 εκατ. ευρώ, στην RBS 391 εκατ. ευρώ και στη JPMorgan 80 εκατ. ευρώ.

«Αυτό που σοκάρει όσον αφορά τα σκάνδαλα των επιτοκίων Libor και Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς, η οποία αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις εποπτικές χρηματοπιστωτικές Αρχές, αλλά επίσης η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους», είχε δηλώσει Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού, κ. Χοακίν Αλμούνια  για το θέμα αυτό στην ανακοίνωση.

Οι εποπτικές Αρχές ανά τον κόσμο εξετάζουν, εάν περισσότερες από μία δεκάδα τραπεζών, περιλαμβανομένων της Deutsche Bank και της JPMorgan, συνεννοήθηκαν για να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς για να συγκαλύψουν το πραγματικό κόστος δανεισμού τους.

Τα πρόστιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν υπερβεί τα 3,7 δισ. δολάρια πριν από τη απόφαση, αλλά το κόστος για τις τράπεζες μπορεί να αυξηθεί, καθώς αντιμετωπίζουν διώξεις σε όλο τον κόσμο.

Τοξικά ομόλογα

Μία άλλη «πληγή» είναι η δράση των αμερικάνικών τραπεζών με τα «τοξικά ομόλογα. Η  «πληγή» αυτή που προκάλεσε την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και  στον ευρωπαϊκό νότο Στεγαστικά και τοξικά ομόλογα εξακολουθεί να είναι ανοικτή καθώς τραπεζικοί κολοσσοί  ερευνώνται για παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων ομολόγων κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ανόδου της αγοράς ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η JPMorgan συμφώνησε με την FHFA να πληρώσει 4 δισ. δολάρια, προκειμένου να διευθετήσει τις εναντίον της απαιτήσεις για παραπλάνηση των κρατικών στεγαστικών ιδρυμάτων αναφορικά με την ποιότητα των στεγαστικών δανείων που είχε πουλήσει σε αυτά, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Χρεώσεις

Και αν νομίζει κανείς ότι οι ιστορίες της χειραγώγησης είναι αποτέλεσμα της κρίσης κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Πριν ακόμα υιοθετηθεί το ευρώ (στα τέλη του 1997) αρκετές γερμανικές και ολλανδικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή προμήθειας περίπου 3% όσον αφορά την αγορά και την πώληση τραπεζογραμματίων της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου πριν την τελική εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2002.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το 2011 να επιβάλει πρόστιμο σε πέντε γερμανικές τράπεζες συνολικού ύψους 100,8 εκατομμυρίων ευρώ για τον καθορισμό τελών που χρέωναν κατά τη μετατροπή νομισμάτων της ευρωζώνης. Το 1997, οι τράπεζες αυτές, παραβιάζοντας σαφώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον έλεγχο των συμπράξεων, συμφώνησαν να επιβάλλουν επιβάρυνση όχι μικρότερη του 3% στις πράξεις μετατροπής τραπεζογραμματίων της ζώνης του ευρώ έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η κατάργηση του περιθωρίου μεταξύ αγοράς και πώλησης στις αρχές του 1999 κατά την εισαγωγή του ευρώ

Οι ακόλουθες τράπεζες διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν το άρθρο 81 της συνθήκης ΕΚ και τους επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα:

  • Commerzbank AG : 28,0 million EUR
  • Dresdner Bank AG : 28,0 million EUR
  • Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG : 28,0 million EUR
  • Deutsche Verkehrsbank AG: 14,0 million EUR
  • Vereins- und Westbank AG: 2,8 million EUR

Ουγγαρία

Οι συμπράξεις και οι συμφωνίες δεν είναι «προνόμιο» μόνο των «μεγάλων» του τραπεζικού συστήματος.

Η ουγγρική επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού (GVH) καταδίκασε ένδεκα τράπεζες στη χώρα να καταβάλουν πρόστιμα-ρεκόρ για την δημιουργία καρτέλ που αφορά την αποπληρωμή χορηγήσεων σε ξένα νομίσματα σε Ούγγρους πολίτες.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για θυγατρικές ξένων τραπεζών οι οποίες επιχειρούν στην Ουγγαρία, όπως οι αυστριακές Erste Bank και Raiffeisen Bank, οι ιταλικές UniCredit και Intesa Sao Paolo, η γαλλική BNP Paribas και η Citibank.

Σύμφωνα με την ουγγρική  επιτροπή ανταγωνισμού οι τράπεζες αυτές «συντόνιζαν τις στρατηγικές τους και αντάλλασσαν εμπιστευτικά δεδομένα για να καθυστερήσουν και να αποτρέψουν τη χορήγηση αναχρηματοδοτικών πιστώσεων που ήταν αναγκαίες για την αποπληρωμή χρεών σε ξένα νομίσματα από την 15η Σεπτεμβρίου 2011 ως την 30ή Ιανουαρίου 2012».

Τουρκία

Ανάλογες  πρακτικές έχουμε και στην Τουρκία  όπου η  αρχή ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 620 εκατ. δολαρίων σε δώδεκα τράπεζες για χειραγώγηση των επιτοκίων. Η Garanti Bank ήταν αυτή στην οποία επιβλήθηκε το βαρύτερο πρόστιμο, 213 εκατ. λίρες.
Ο φορέας ελέγχου του ανταγωνισμού είχε αρχίσει έρευνα το Νοέμβριο του 2011. Οι τράπεζες κατηγορούνταν ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τις αυξήσεις επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες και τις προμήθειες και τα τέλη για τις υπηρεσίες καρτών.

Στην Akbank επιβλήθηκε πρόστιμο 172 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Yapi Kredi πρόστιμο 150 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, στη Ζιraat Βank πρόστιμο 148 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, και στην Isbank πρόστιμο 147 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Οι άλλες τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ήταν ι οι Denizbank, Finansbank, ING Bank and TEB, η θυγατρική της HSBC στην Τουρκία, η Halkbank και η Vakifbank.

Πηγή : paratiritis.gr