Του Γιάννη Μπελεγρίνη

«Σάλος με αγγελία: Ξενοδόχος ζητά καμαριέρα, χωρίς να δίνει μισθό». Τίτλους σαν αυτόν, διάβασα για την περίπτωση εργοδότη που έψαχνε για δωρεάν υπάλληλο. Μέχρι και η ΓΣΕΕ «εξεπλάγην» και έβγαλε μάλιστα αιχμηρή ανακοίνωση. Όσοι τυχαίνει να εργαζόμαστε στον χώρο των ΜΜΕ, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι κρατάει χρόνια αυτή η μόδα. Το ίδιο συμβαίνει, δυστυχώς, και σε αρκετά άλλα επαγγέλματα στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη αγγελία, η οποία προκάλεσε εντύπωση και αναμεταδόθηκε από πολλά Μέσα Ενημέρωσης, αφορούσε ξενοδόχο στην Αίγινα, ο οποίος έψαχνε καμαριέρα, για εθελοντική εργασία, προσφέροντας ως αντάλλαγμα… στέγη και φαγητό. Η αγγελία ήταν δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Χρυσής Ευκαιρίας. Θυμίζει λίγο το ανέκδοτο που λέει «ε καλά, έχεις την ευχαρίστηση να δουλεύεις. Θες και χρήματα;».

Η ΓΣΕΕ έβγαλε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη την τακτική της ξενοδοχειακής μονάδας της Αίγινας. Παράλληλα, ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας για το θέμα. «Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, των δυσβάσταχτων φόρων, τέτοιου είδους εργοδοτικές συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Μπορεί αυτό το περιστατικό να είναι ακραίο αλλά δίνει ξεκάθαρα την εικόνα για το που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση όταν ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 4 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι» αναφέρει, επιπλέον, η συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Πολύ θετικό ότι η ΓΣΕΕ -έστω και αργά- αφυπνίστηκε και πήρε χαμπάρι ότι… υπάρχει «τσάμπα εργασία» στην Ελλάδα. Δεν πρώτο εμφανίστηκε σήμερα αυτό το φαινόμενο, όμως. Υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ακόμα και από την προ κρίσης εποχή. Τώρα, που η συνθήκες έχουν γίνει δυσκολότερες στην εργασιακή αγορά, το φαινόμενο αυτό είναι φυσικά πολύ πιο έντονο.

Μέσα στο καλοκαίρι, έτυχε να πάω στα γραφεία γνωστού ενημερωτικού site, για να συζητήσω το ενδεχόμενο συνεργασίας. Μίλησα με τον ιδιοκτήτη, πολύ ευγενικός ο άνθρωπος, μόλις όμως η κουβέντα έφτασε στο οικονομικό, μου είπε πως… δεν μπορεί να πληρώσει αυτή την στιγμή, γιατί δεν έχει αρκετά έσοδα σαν επιχείρηση. Οπότε η πρόταση του ήταν «ξεκίνα και βλέπουμε». Εγώ δεν αποδέχτηκα την πρόταση, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να την αποδεχόταν.

Τέτοιες « επαγγελματικές» προτάσεις, δεν γίνονται μάλιστα μόνο σε prive συζητήσεις. Γίνονται ανοιχτά και δημόσια, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει. Ούτε η αρμόδια Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), ούτε οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε κανείς. Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, εντοπίσαμε πολύ γρήγορα 3 ενδεικτικές δημοσιογραφικές αγγελίες, στις οποίες ζητούνται εργαζόμενοι… χωρίς αμοιβή. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, είναι από αγγελίες στο site της Χρυσής Ευκαιρίας, ενώ η τρίτη φωτογραφία είναι από το Aggeliopolis.gr.

Αγγελία 1

Αγγελία 2

Αγγελία 3

Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι εργαζόμενοι που αποδέχονται τέτοιες «επαγγελματικές» προτάσεις, θα μου πείτε. Σίγουρα, και αυτοί φταίνε στο ποσοστό που τους αναλογεί. Γιατί έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος. Ωστόσο, στην Ελλάδα της κρίσης, είναι εύκολο κάποιος που δεν βρίσκει δουλειά για 1-2-6 ή 10 μήνες να υποπέσει σε ανάλογες παγίδες. Με τους εργοδότες σε τέτοιες περιπτώσεις να τάζουν διάφορα και να λένε «έλα να ξεκινήσεις δουλειά αύριο, και κάποια στιγμή θα πληρωθείς».

Αυτό συμβαίνει στην εργασιακή αγορά της Ελλάδας. Και στον κλάδο των ΜΜΕ, όπως γνωρίζω από προσωπικές εμπειρίες, αλλά είναι λίγο- πολύ γνωστό, ότι συμβαίνει και σε αρκετά άλλα επαγγέλματα. Με τις αρμόδιες Ενώσεις να σφυρίζουν αδιάφορα. Ας ξυπνήσουν. Έστω τώρα.

Πηγή : domino