yanski-24-11-13

Η πρόσφατη υπόσχεση του Πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του, ότι “σε ένα χρόνο θα έχουμε σε όλη την Ελλάδα δωρεάν ασύρματο Wi-Fi ίντερνετ” , ήταν εντυπωσιακή. “Το έχω μελετήσει και μπορώ να το υποσχεθώ μετά βεβαιότητας” είπε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας στεναγμούς ανακούφισης σε όλη την χώρα.

Κάποιοι ασυγκράτητοι μάλιστα σκέφτηκαν να βγουν να πανηγυρίσουν – σκεπτόμενοι όμως το ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας η βενζίνη έχει φτάσει το 1,9 ευρώ το λίτρο αποφάσισαν να κάτσουν σπίτι τους και να κουνήσουν τις σημαίες της ΝΔ νοερά. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “οι νέες τεχνολογίες είναι ο τομέας όπου μπορούν να αναληφθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από νέους. Η χώρα μας διαθέτει «μυαλά» και έμψυχο δυναμικό που μπορούν να πετύχουν θαύματα σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν ήδη πολλά εντυπωσιακά παραδείγματα. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παράσχει βοήθεια και διεκολύνσεις σε τέτοιες πρωτοβουλίες” κάνοντας μας να προβληματιστούμε για το πόσο εύκολα εντυπωσιάζεται ο Πρωθυπουργός της χώρας και για το πόσο χαμηλά έχει ρίξει τον πήχυ των επιτευγμάτων.

Πέραν από την πλάκα όμως, θα πρέπει νομίζουμε να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση: καταρχήν η κίνηση αυτή είναι καλοδεχούμενη, όμως δεν είναι ούτε πρωτότυπη (υπάρχουν δεκάδες δήμοι και κοινότητες στην χώρα μας που ήδη παρέχουν δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στους δημότες τους εκμεταλλευόμενοι το ίδιο πρόγραμμα που “ανακάλυψε” ο κύριος Σαμαράς και το οποίο “τρέχει” εδώ και μερικά χρόνια), αλλά ούτε θα μειώσει το κόστος για εκείνους που θέλουν ίντερνετ εντός του σπιτιού τους. Παράλληλα δε, και στην εποχή μας αυτά τα πράγματα έχουν σημασία, δεν μας λέει για το αν υπάρχει σχεδιασμός να συνεχιστεί το πρόγραμμα όταν λήξει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε μερικά χρόνια.

Βέβαια ο Πρωθυπουργός ξέρει τι κάνει: θέλει να προσεγγίσει τη νεολαία, να δείξει ότι ενστερνίζεται την εξάρτηση από την οποία πάσχουν χιλιάδες Έλληνες και να φανεί “πρωτοπόρος” σ’ όλη την Ευρώπη αφού λίγες χώρες “προσφέρουν” κάτι τέτοιο στους κατοίκους τους. Θέλει να δείξει ότι “η Ελλάδα αλλάζει” σε όλους, αλλά κυρίως θέλει να το πιστέψει ο ίδιος. Από μια χώρα όμως που ξόδεψε αμύθητα ποσά για ένα στέγαστρο και άλλες άχρηστες εγκαταστάσεις (αντί π.χ. να φτιάξει γήπεδα μπάσκετ ν’ αθλούνται τα παιδιά στα σχολεία του) καταφέρνοντας να πετάξει στα σκουπίδια την τεράστια ευκαιρία των Ολυμπιακών, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Σε μια χώρα που τα ευρωπαϊκά προγράμματα συνεχίζουν να χάνονται από έλλειψη ιδεών και κακού προγραμματισμού, προτιμάται να ξοδεύονται εθνικοί πόροι για δωρεάν Wi-fi αντί π.χ. να δημιουργούνται σταθμοί πρόσβασης ίντερνετ σ’ αυτό σε βιβλιοθήκες και σχολεία (αφού το ίδιο το κράτος θεωρεί την χρήση τους υποχρεωτική) σε κάθε γωνιά της χώρας ή που θα που θα επιτρέπουν την εκμάθηνσή της χρήσης του σε κοινωνικές ομάδες που είναι αποκλεισμένες.

Είναι μάλλον κοροϊδία να κομπάζουμε για προσφορά δωρεάν Wi-fi, σε μια χώρα που καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 2 χρόνια τα ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ εφάπαξ στους συνταξιούχους, που καθυστερεί τα επιδόματα θέρμανσης και που μια βόλτα με το αυτοκίνητο μεταξύ Αθήνας – Λειβαδιάς κοντεύει να εξισωθεί σε κόστος με ενα αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής Αθήνα – Ρώμη, λόγω φόρων. Για να μη μιλήσουμε για τα χάλια σε παιδεία και υγεία και γίνουμε κουραστικοί…

Όμως και πάλι η αλήθεια είναι λιγότερη εντυπωσιακή από τα λόγια: το πρόγραμμα θα έχει κόστος 25 εκατ. ευρώ κυρίως προερχόμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια της «ψηφιακής σύγκλισης» και θ’ αφορά δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης σε 120 νοσοκομεία, όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, 1.000 δημόσια κτήρια, 250 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όλα τα λιμάνια και τηλεφωνικούς θαλάμους σε όλη τη χώρα. Η μεγάλη πλειονότητα του ορεινού όγκου της χώρας δηλαδή μένει εκτός. Θα τα καταφέρει όμως ο κ. Σαμαράς να εκμεταλλευτεί το γεγονός; Ένα είναι το σίγουρο: η συγκεκριμένη κίνηση θα είναι στο προεκλογικό σποτάκι της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Όπως θα μπορεί όμως να μπει και σ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ με την εικόνα των παππούδων να κρυώνουν ή να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, στο φόντο…

Πηγή : Νέα Μέτρα