Η Ελλάδα εξάγει στην Ισπανία την φίμωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Μαζικές διαδηλώσεις ακολούθησαν την κυβερνητική ανακοίνωση του κλεισίματος του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της Βαλένθια (RTVV). Το “μη-διαπραγματεύσιμο και αστραπιαίο κλείσιμο” της RTVV που θα αφήσει 1200 εργαζόμενους χωρίς δουλειά, δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει το εξαναγκαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, την αυτοδιαχείριση από τους απολυμένους εργαζόμενους για 5 μήνες (από τον Ιούνιο του 2013), και την πολύ πρόσφατη καταστολή με την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου.

ERT_Deltio_Dromos
Το δέλτιο ειδήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο μετά την εισβολή των ΜΑΤ και την εκκένωση του κτηρίου

Περισσότεροι από 60.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Βαλένθια το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, για να διαδηλώσουν ενάντια στο κλείσιμο της Καταλανόφωνης τηλεόρασης στην ισπανική επαρχία της Βαλένθια μετά από 24 χρόνια λειτουργίας, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

“Δεν είμαστε πλέον χωρισμένοι. Δεν μας ενδιαφέρει αν μας λέτε χώρα της Βαλένθια, Βασίλειο της Βαλένθια ή Κοινότητα της Βαλένθια. Μία ομάδα δικτατόρων δεν μπορεί να διαλύσει ένα ενωμένο έθνος” δήλωσε ο παρουσιαστής ειδήσεων στο Κανάλι 9, Frederic Ferri, από την κινητή οθόνη που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας.

Πραγματικά, η πορεία ένωσε, υπό το σύνθημα: “δεν μπορεί να κλείσει η RTVV – Είναι δική σας”, όλες τις πολιτικές οργανώσεις στη Βαλένθια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που στοχεύουν στην αυτονόμηση της Βαλένθια από την Μαδρίτη για πρώτη φορά μετά το 1977. Τα συνδικάτα CCOO, UGT, CSIF, USO και CGT, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, διάσημοι ηθοποιοί της Βαλένθια, μουσικοί, ο διευθυντής του σχολείου, οι εργατικές οργανώσεις Unió και AVA, εκπρόσωποι των δημόσιων τηλεοπτικών καναλιών από άλλες περιοχές της χώρας – όλοι ήταν εκεί εκτός από το κυβερνόν δεξιό κόμμα PP.

Ο διευθυντής της RTVV, Salut Alcover, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρευστοποιήσει μια δημόσια υπηρεσία που είναι θεμελιώδης για την αυτο-διαχείριση και τη διατήρηση της γλώσσας, και κάλεσε τον πρόεδρο της Κυβέρνησης της Βαλένθια, Alberto Fabra, να αναθεωρήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε πίσω την απόφασή της. Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο στην Βαλένθια! Θεωρούμε καθηκον μας να ενημερώνουμε τον κόσμο και στις δύο χώρες και να κάνουμε ένα κάλεσμα για αλληλεγγύη μεταξύ τους! Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ανακτήσουμε όσα μας παίρνουν βίαια!

Πηγή : xpressed