898images

Του Κώστα Καίσαρη

Η κόρη του Μάνου Λοΐζου, η Μυρσίνη, είχε ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να μη χρησιμοποιεί πλέον το τραγούδι του πατέρα της, το «Καλημέρα ήλιε». Τώρα ήρθε η σειρά της οικογένειας του Παύλου Φύσσα για κάτι πολύ πιο σοβαρό. Το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου έβγαλε αφίσα, στην οποία υπάρχουν τέσσερις φωτογραφίες: του Λαμπράκη και του Σωτήρη Πέτρουλα από τη δεκαετία του ’60. Του Τεμπονέρα και του Παύλου Φύσσα. Ως θύματα του φασισμού.

Η οικογένεια του Φύσσα εξέφρασε την αντίθεσή της. Οτι ο γιος τους, δηλαδή, ούτε ΠΑΣΟΚ ήταν ούτε υποστηρικτής του μνημονίου. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ Λαμπράκης – Πέτρουλας αλλά και ο Τεμπονέρας που είχε ξεκινήσει από το ΚΚΕ και είχε καταλήξει στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Αυτά τα κόλπα, βέβαια, που ανατρέχουν στο παρελθόν και στοχεύουν στο συναίσθημα δεν είναι καινούργια. Είναι παλιά. Σε διαφημιστικά σποτ του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης κ.ά. Οτι όλοι αυτοί, δηλαδή, είναι με την ευρεία έννοια δικοί μας.

Τότε όμως το παραμύθι της «αλλαγής» πούλαγε. Υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου που είχε την τέχνη, την ικανότητα και τη μαστοριά να το πλασάρει. Κι από κεκτημένη ταχύτητα πέρασε και το παραμύθι του Σημίτη με τον εκσυγχρονισμό. Σήμερα για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Του λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 5%;

Το θέμα δεν είναι η σπέκουλα των νεκρών στην αφίσα. Το θέμα είναι για ποιο λόγο να υπάρχει ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει έστω κι ένας λόγος ύπαρξής του; Εχουν να πουν κάτι; Εχουν να προτείνουν κάποια λύση; Σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση της χώρας και το μνημόνιο, τα λέει πολύ καλύτερα απ’ αυτούς ο Αδωνις Γεωργιάδης που δεν έχει ούτε αναστολές ούτε ενοχές, μάλιστα. Οτι δήθεν εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έρχεται από μακριά και πάει μακριά, αλλά θυσιάζεται για το καλό της πατρίδας και πληρώνει το τίμημα.

Ως καραδεξιός ο Αδωνις είναι υπερήφανος που ο Αντώνης Σαμαράς προσχώρησε στη δικιά του γραμμή. Τύποις έγινε η μεταγραφή των Βορίδη – Αδωνι στη Νέα Δημοκρατία. Επί της ουσίας, η Νέα Δημοκρατία είναι που μετατοπίστηκε στις θέσεις του ΛΑΟΣ για το μεταναστευτικό κ.λπ. Οπως, λοιπόν, κατάπιε το ΛΑΟΣ, έτσι ακριβώς με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην πολιτική εξαφάνιση το ΠΑΣΟΚ.

Οταν είσαι ίδιος με τη Νέα Δημοκρατία, αυτός που θέλει «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» θα ψηφίσει τον αυθεντικό δεξιό. Οχι τον ιμιτασιόν. Κανονικά, πρέπει να κάνουν συγχώνευση να τελειώνει η ιστορία μια και καλή. Σε ποιον απευθύνεται, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ βγάζοντας αφίσα για τα 40 χρόνια του Πολυτεχνείου; Και για ποιο λόγο; Να χρωστάνε, δηλαδή, στους υπαλλήλους και να δίνουν τα λεφτά σε χαρτί για τις αφίσες; Ποιος απ’ όλους αυτούς μπορεί να βγει μια βόλτα στον δρόμο; Ποιος μπορεί να πάει να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο χωρίς την προστασία τεσσάρων διμοιριών ΜΑΤ μπρος, πίσω, δεξιά κι αριστερά;

Κι όπως έχουμε ξαναπεί, η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να πέσει στη Γάμα Εθνική, να σβήσει τα χρέη του και τις αμαρτίες του και να επιστρέψει σε δύο χρόνια καθαρό όπως η ΑΕΚ. Στην πολιτική ο θάνατος είναι οριστικός και αμετάκλητος. Ανάσταση δεν υπάρχει. Οπως εξαφανίστηκε η Ενωση Κέντρου που είχε φτάσει μέχρι 53%, έτσι θα εξαφανιστεί και το ΠΑΣΟΚ. Αυτά.

Πηγή : sentragoal.gr