o-fovos-ws-politiko-ergalei

Συνέχεια από μέρος Α

Παρουσιάζουμε μια εργασία σε 6 μέρη που έγινε στο 11ο λύκειο Ηρακλείου και αφορά τον φόβο.

2.ΑΓΝΟΙΑ : Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

Θέμα:  Η άγνοια ως πηγή φόβου

Στόχος: Η ανάλυση της έννοιας του φόβου και της άγνοιας με απώτερο σκοπό να καταλάβουμε αν τελικά η άγνοια είναι η πηγή του φόβου και συγκεκριμένα του πολιτικού φόβου.

Περίληψη: Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κίνδυνου. Όταν ο φόβος υφίσταται χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στη φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου. Ο φόβος όμως δεν είναι πάντοτε κάτι κακό . Η ορθή χρήση του μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρηθούμε σε εντιμότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από την αμέλεια και την αδιαφορία .Στις μέρες μας η διαχείριση του φόβου έχει γίνει άσκηση πολιτικής. Η επιβολή του θεωρείται άκρως αποτελεσματική προς όφελος των πολιτικών προσώπων Ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα έχει βασιστεί στην πολιτική του φόβου με σύμμαχους του τα ΜΜΕ ,εφημερίδες και αλλά μέσα ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό να επιστρατεύσουν το πολιτικό όπλο του φόβου ή του πανικού.

Ο πανικός, ως ακραία εκδήλωση φόβου, αφοπλίζει το άτομο από την λογική και το χειραγωγεί εύκολα. Όταν ο πολίτης έχει άγνοια ή η ενημέρωση του είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης υποκύπτει στο πανικό και χειραγωγείται με ευκολία. Αρα ο φοβος πηγαζει από την αγνοια φοβάμαι αυτό που δεν γνωρίζω πως, και κατά πόσο θα με βλάψει.

Η άγνοια ως όργανο πολιτικής χειραγώγησης δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Πρώτος για αυτό μίλησε ο Σενέκας (ρωμαίος φιλόσοφος ) το 55 μ.Χ, υποστηρίζοντας ότι η άγνοια είναι η βασική αιτία που οι άνθρωποι νιώθουν φόβο. Άγνοια έχουμε και ό,τι αφορά τον πολιτικό τομέα της χώρας μας. Διακρίνουμε ότι τους τελευταίους μήνες επικρατεί ένα χάος στη πολιτική διοίκηση της Ελλάδας. Καθημερινά ακούμε για την ανικανότητα της κυβέρνησης , και γενικά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και στις υποχρεώσεις τους. Όλο αυτό το κλίμα μας οδηγεί στο φόβο και στην άγνοια για το μέλλον μας. Βεβαίως, οι πολιτικοί μας οδηγούν στην άγνοια σε ό,τι αφορά αυτόν το τομέα διότι δεν τους συμφέρει να γνωρίζουμε τα πάντα για την οικονομική πορεία της χώρας μας. Μας εκφοβίζουν τραγικοποιώντας καταστάσεις ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισης του φόβου. Η εναλλακτική οπτική όσων αντιστέκονται υποστηρίζει ότι η συνθηκολόγηση δεν είναι μόνο ατιμωτική, αλλά και απερίσκεπτη, ότι η σιωπή δεν εξασφαλίζει προστασία αλλά μας κάνει πιο τρωτούς, ότι η αντίσταση ακόμα και όταν δεν στέφεται με απόλυτη επιτυχία υποδεικνύει πως παρόμοιες ενέργειες είναι εφικτές, πως η εξουσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται. Η μόνη αποτελεσματική απάντηση στο φόβο είναι η συλλογική οργάνωση, αντίσταση και δράση.

Η ΑΓΝΟΙΑ

Ο φόβος είναι Άγνοια, δηλαδή, φοβάμαι αυτό που δεν γνωρίζω πως, και κατά πόσο θα με βλάψει… Το άγνωστο, δηλαδή αυτό, που δεν μπορώ γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες πτυχές του, να το ελέγξω κατά κάποιο τρόπο. Πχ. φοβάμαι το σκοτάδι. Όμως μέσα μου ο Φόβος ακόμα και τώρα, υπάρχει και σαν Γνώση… δηλαδή φοβάμαι κάτι, γιατί γνωρίζω ακριβώς τις συνέπειες που μπορεί να έχει.

πχ. φοβάμαι μία χειρουργική επέμβαση γιατί εξ αντικειμένου, γνωρίζω τί ακριβώς μπορεί να πάθω απ’ αυτήν την επέμβαση .Γι αυτό λοιπόν ,ο Φόβος, είναι ΚΑΙ Γνώση, αλλά ΚΑΙ Άγνοια, ανάλογα με την περίσταση, αλλά και με τί ακριβώς απ’ τα δύο κυριαρχεί στην ψυχή του κάθε ανθρώπου.

Πως νικάμε λοιπόν τον φόβο;

… Καταπολεμώντας την Άγνοια (θέλω να γνωρίζω τί θα μου συμβεί, γιατί έτσι νοιώθω πιο δυνατός … νοιώθω μέσα στο παιχνίδι), ή αρνούμενοι την Γνώση (δεν θέλω να ξέρω τίποτα πάνω σ’ αυτό, για να είμαι ήσυχος)

Ξεγελιόμαστε για τα πράγματα από άγνοια και άρα είμαστε εξαπατημένοι και τρομαγμένοι. Όλες μας οι καθημερινές εμπειρίες βασίζονται σε ένα είδος εξαπάτησης. Συμπεριφερόμαστε σαν η μοίρα μας να είναι συνυφασμένη με την άγνοια. Όταν δεν υπάρχει πια άγνοια γινόμαστε θαρραλέοι. Η άγνοια προκαλεί φόβο ενώ η γνώση τον εξαλείφει. Πάρα πολλά πιθανά ερωτήματα θα μας απαντηθούν μέσω της μελέτης.

Μας φοβίζει ο θόρυβος μιας πόρτας που κλείνει δυνατά αλλά στη συνέχεια ηρεμούμε γιατί γνωρίζουμε την αιτία του φόβου μας.

Η άγνοια ως όργανο πολιτικής χειραγώγησης δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Πρώτος για αυτό μίλησε ο Σενέκας (ρωμαίος φιλόσοφος ) το 55 μ.Χ, υποστηρίζοντας ότι η άγνοια είναι η βασική αιτία που οι άνθρωποι νιώθουν φόβο. Αλλά και από τα κείμενα της αγίας γραφής μπορούμε να δούμε ότι ακόμη και ο πρωτόπλαστος απαγορευόταν να φάει από τον καρπό της γνώσης, καθώς-όπως και συνέβη- θα υπήρχαν τρομερές συνέπειες. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κράτη όπου το μορφωτικό επίπεδο του λαού είναι πολύ χαμηλό οι κυβερνήσεις τους είναι δικτατορικές, καθώς στηριζόμενοι στην άγνοια των ανθρώπων αυτών, μπορούν ευκολότερα να τους χειραγωγήσουν από ότι σε ένα κράτος όπου το μορφωτικό επίπεδο του λαού είναι υψηλό. Σε πολλές χώρες τα κυβερνητικά σώματα επιδιώκουν η μόρφωση να είναι περιορισμένη και προσαρμοσμένη στα δικά τους συμφέροντα έτσι ώστε να μπορούν να επιβάλλουν ευκολότερα τις πολιτικές τους απόψεις και να τους ελέγχουν.

Προτιμούν να εξαθλιώσουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων παρά να τους παρέχουν την απαραίτητη μόρφωση προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή τους. Στους λαούς που ασκούνται αυτά τα καθεστώτα, οι πολίτες δεν διεκδικούν τα δικαιώματα τους, καθώς η εκπαίδευση τους είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν άγνοια για αυτά, όπως παραδείγματος χάρη στις υποανάπτυκτες χώρες όπου οι εξουσίες επιδιώκουν αυτά.

Από την άλλη πλευρά, στις χώρες όπου το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό και οι πολίτες έχουν την απαραίτητη μόρφωση διεκδικούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με επαναστάσεις και δεν γίνονται θύματα των ατόμων που κατέχουν εξουσία. Υπάρχουν όμως και άτομα τα οποία παρόλο που έχουν την δυνατότητα και την μόρφωση την διαχειρίζονται με λανθασμένο τρόπο.

Μένουν άπραγοι και απαθείς απέναντι στις μη επιθυμητές εξελίξεις προσπαθώντας να διατηρήσουν τα συμφέροντα και τις θέσεις που έχουν στην κοινωνία. Για παράδειγμα, άγνοια έχουμε και ό,τι αφορά τον πολιτικό τομέα της χώρας μας. Διακρίνουμε ότι τους τελευταίους μήνες επικρατεί ένα χάος στη πολιτική διοίκηση της Ελλάδας. Καθημερινά ακούμε για την ανικανότητα της κυβέρνησης , και γενικά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και στις υποχρεώσεις τους. Όλο αυτό το κλίμα μας οδηγεί στο φόβο και στην άγνοια για το μέλλον μας. Βεβαίως, οι πολιτικοί μας οδηγούν στην άγνοια σε ό,τι αφορά αυτόν το τομέα διότι δεν τους συμφέρει να γνωρίζουμε τα πάντα για την οικονομική πορεία της χώρας μας. Μας εκφοβίζουν τραγικοποιώντας καταστάσεις ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Όλοι φοβόμαστε τη χρεοκοπία, την απόλυση, την κατάρρευση του ευρώ αλλά εκείνοι προσπαθούν με τον α ή β τρόπο να μας επεκτείνουν τους φόβους μας. Συνεχώς ακούμε και βλέπουμε περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, την πρόσληψη δρακόντειων μέτρων στην οικονομική διοίκηση της χώρας και την συνεχή ανάπτυξη της φτώχειας, της ανεργίας και της πείνας στην Ελλάδα, μία χώρα που πριν μία δεκαετία ήταν από της ευκατάστατες χώρες της Ευρώπης και σίγουρα δεν αντικρίζαμε τέτοια γεγονότα που γίνονται στις μέρες μας.

Από το παραπάνω παράδειγμα διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικοί ακόμη και σήμερα προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους και συνάμα να κρύψουν τα στοιχεία από το λαό, επιδιώκοντας να τον τρομοκρατήσουν έτσι ώστε να αποδεχτεί τους οποιουσδήποτε εξευτελιστικούς, ταπεινωτικούς και βαρείς όρους που θα επιβάλλουν. Παρουσιάζουν τις λύσεις στα προβλήματα μονόδρομες και ότι πρέπει αναγκαστικά να υποκύψουν στις προτάσεις τους για να αποφύγουν τις χειρότερες καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούν οι πολίτες να έχουν μια κατευναστική συμπεριφορά, χωρίς αντιδράσεις συγκρούσεις και διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική τους.

Συνεχίζεται

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΜΑ∆ΑΣ: « Οι Αγνοούμενες »

ΜΕΛΗ ΟΜΑ∆ΑΣ: Ανθοπούλου Μακέδου Φαιη, Ανδριώτη Ανδρεάνα,Ασλάνη Ιωάννα, Γαλανάκη Παναγιώτα, Γλένη Κωνσταντίνα

Πηγή: sch.gr

Σημείωση Κ.Ν : Οι δημοσιεύσεις αυτού του θέματος είναι εξαιρετικά αφιερωμένες σε φίλες και φίλους που αυτές τις μέρες δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φόβο.