NBG_ETE_LOGO_454280-450x277

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΧΣ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΤΧΣ

Η Εθνική Τράπεζα πουλάει τη θυγατρική της Πανγαία και χρηματοδοτεί με δάνειο άνω των 400 εκατ. τον αγοραστή της σε μια συναλλαγή συνολικής αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ!

Μύλος είναι μία λέξη που ίσως δεν ταιριάζει σε όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στον κλάδο των τραπεζών και συγκεκριμένα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κλήθηκε προχθές να εγκρίνει την συναλλαγή πώλησης της εταιρείας εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, Πανγαία, θυγατρική της Εθνικής, σε επενδυτικά κεφάλαια ισραηλινών συμφερόντων (Benny Stenmetz).

Σύμφωνα με πληροφορίες,το μέλος του ΤΧΣ και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, κ. Ανδρέας Μπερούτσος, ψήφισε κατά της συναλλαγής, δηλαδή δεν την ενέκρινε και δήλωσε προφορικά ότι παραιτείται (η συναλλαγή εγκρίθηκε τελικά από το ΤΧΣ με ψήφους 4-3). Η παραίτηση βγήκε στη δημοσιότητα όχι όμως το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ενέκρινε την συναλλαγή.

Κάποιοι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Γι΄αυτό και πηγές του ΤΧΣ διέρρεαν χθες ότι ο κ. Μπερούτσος ανακάλεσε την παραίτηση.

Οταν όμως άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα

α) η αρνητική ψήφος του στην πώληση της Πανγαία και

β) οι περίεργοι όροι της συναλλαγής, με την ένοια ότι ο πωλητής χρηματοδοτεί τον αγοραστή με εξαιρετικούς όρους, τότε ο κ. Μπερούτσος επέμεινε στην αρχική του απόφαση.

Σήμερα πριν από λίγο το ΤΧΣ ανακοίνωσε επισήμως ότι ο κ. Μπερούτσος παραιτείται, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Όπως αποκάλυψε από χθες το ThePressProject η Eθνική Τράπεζα, που είναι ο πωλητής της θυγατρικής της χρηματοδοτεί τον αγοραστή με μεγάλο δάνειο άνω των 400 εκατ. ευρώ. Το δάνειο μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα λεφτά που βάζει ο αγοραστής, λένε οι πληροφορίες. Eπίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δάνειο έχει χαμηλό επιτόκιο, που εάν όχι σπανίως, δεν δίνεται σε καμία επιχείρηση από καμία ελληνική τράπεζα αυτή την περίοδο.

Σημειώνεται ότι ενώ πρόκειται για μια συναλλαγή αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ δεν έγινε διεθνής διαγωνισμός, αλλά απευθείας διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΤΧΣ

Η τέταρτη παραίτηση σε λιγότερο από ένα χρόνο του νέου διοικητικού συμβουλίου (υπήρχε και παλιό που άλλαξε όλο) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δείχνει ότι τα άτομα που διορίζονται δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους για διάφορους λόγους.
Επίσης, η Εθνική Τράπεζα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά οφείλει να δημοσιοποιήσει τους όρους και να δικαιολογήσει τη συναλλαγή αυτή και στο ευρύ επενδυτικό κοινό και όχι μόνο στο ΤΧΣ.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύεται , χωρίς σχόλια από το Bankingnews ,ρεπορτάζ σχετικά με το παρασκήνιο της πώλησης της Πανγαίας, το οποίο δίνει μια γεύση για τα βρώμικα παιχνίδια και συμφέροντα και τις σκοτεινές αντιπαραθέσεις που περιβάλλουν αυτήν την υπόθεση.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΜΕ 418 ΕΚΑΤ ΚΑΙ 3% ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΝ INVEL ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΓΑΙΑ

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση Εθνικής- Πανγαία – Invel καθώς το deal με βάση τους όρους που έχουν διαρρεύσει προσβάλει την κοινή λογική και νοημοσύνη, όπως αναφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη……

Είναι απαράδεκτο η Εθνική που δεν έχει ούτε ένα ευρώ περίσσευμα λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας, να δανείζει ένα ιδιώτη για να αγοράσει την θυγατρική της, την Πανγαία την οποία  πουλάει.

Πρόκειται για μια πρόκληση που η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να εξετάσουν.

Είναι απαράδεκτο η Εθνική να διαπραγματεύεται με την Invel στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο Ισραηλίτης Beny Steinmetz ώστε να πουλήσει την Πανγαία και εν συνεχεία να αποκαλύπτεται ότι η Εθνική θα χορηγήσει δάνειο 418 εκατ στην Invel για να αγοράσει την Πανγαία.

Το ακόμη πιο προκλητικό είναι το επιτόκιο euribor 3μηνών +280 μονάδες βάσης δηλαδή περίπου 3% επιτόκιο.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας δεν μπορεί να μην απαντάει στα ερωτήματα που τίθενται.

Δεν μπορεί για ανούσια ζητήματα να εκδίδει non paper και για ουσιώδη να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση τράπεζας που αντί να χορηγεί δάνεια στην ελληνική οικονομία χρηματοδοτεί τον αγοραστή…. της θυγατρικής της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά γιατί το παρασκήνιο έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Η Εθνική πριν καιρό ξεκίνησε τις διερευνητικές επαφές με την Invel Ολλανδίας βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο επιχειρηματίας από το Ισραήλ Beny Stenmetz.

Στο επίκεντρο η Πανγαία η θυγατρική της Εθνικής στο real estate που είχε βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο με μια αμφισβητήσιμη αγορά στο παρελθόν.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και κάποια στιγμή η υπόθεση του deal με την Πανγαία κατέληξε στο ΤΧΣ για να διερευνηθεί.

Ο Μπερούτσος μέλος του ΔΣ του ΤΧΣ στέλεχος ξένου fund και σκληρός με πολλά ζητήματα της πρόσφατης καυτής τραπεζικής επικαιρότητας (για να μην αναφέρουμε λεπτομέρειες) αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το deal απαράδεκτο.

Μάλιστα ανέφερε ότι πρόκειται για σκάνδαλο.

Το ΤΧΣ για λόγους στρατηγικής στέλνει το deal στην DGCom ώστε να πάρει το πράσινο φως και βεβαίως να απαλλαγεί από τυχόν ευθύνες άπαξ και το ζήτημα της Πανγαία είχε πολλά κενά….

Το ΤΧΣ πριν στείλει την πρόταση στην DGCom για την Πανγαία ζητάει από την διοίκηση της Εθνικής να τροποποιήσει ριζικά τους όρους του deal με την Invel κάτι που συνέβη.

Εδώ γεννάται ένα ερώτημα ποιοι ήταν οι αρχικοί όροι του deal Εθνικής, Πανγαία, Invel;

Αν το ΤΧΣ ζήτησε να τροποποιηθούν δομικά θα πρόκειται για ένα χείριστο αρχικό deal το οποίο πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το ΤΧΣ και δικαιολογημένα.

Οι μεγάλες αλλαγές στο deal Εθνικής, Πανγαία και Invel έγιναν και το ΤΧΣ στέλνει το deal στην DGCom να το εγκρίνει όπερ και εγένετο.

Η DGCom ενέκρινε το deal με βάση το οποίο η Εθνική δανείζει 418 εκατ στην Invel για να εξαγοράσει την Πανγαία θυγατρική της Εθνικής.

Η Invel θα καταβάλλει το τίμημα στην Εθνική με τα κεφάλαια που θα λάβει από την Εθνική.

Δηλαδή η Εθνική δανείζει ένα ιδιώτη για να καταβάλλει το τίμημα δηλαδή η Εθνική κλείνει deal με την Εθνική.

Η υπόθεση της Εθνικής – Πανγαία και Invel επανέρχεται στο ΤΧΣ καθώς είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας.

Εδώ γεννάται ένα ερώτημα πως έλαβε τέτοια απόφαση το ΔΣ της Εθνικής;

Η απόφαση έγκρισης από το ΔΣ της Εθνικής για την Πανγαία καταλήγει στο ΤΧΣ και στο διοικητικό συμβούλιο της Τετάρτης ο Μπερούτσος ο οποίος είχε αποδοκιμάσει το αρχικό deal έφερε εκ νέου ενστάσεις με επίκεντρο το δάνειο.

Μετά από απειλές ότι θα παραιτηθεί, εν συνεχεία ανακάλεσε αλλά στο τέλος χθες Πέμπτη 14 Νοεμβρίου υπέβαλλε την παραίτηση του για προσωπικούς λόγους.

Ο πραγματικός λόγος της παραίτησης Μπερούτσου που ήταν μέλος στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δεν ήταν οι προσωπικοί λόγοι ήταν η κάθετη διαφωνία του με την απόφαση του ΤΧΣ να δώσει το πράσινο φως για το deal Εθνικής – Πανγαία με Invel.

Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο Μπερούτσος είχε κίνητρο είχε αφορμή γιατί αιτία ήταν το deal της Πανγαία που διαφώνησε.

Ο Μπερούτσος φέρεται να διατηρεί δεσμούς με στελέχη του Soros ο οποίος θεωρεί μισητό εχθρό του τον Beny Steinmetz τον επιχειρηματία από το Ισραήλ και βασικό μέτοχο της Invel που αποκτάει την Πανγαία την θυγατρική της Εθνικής.

Κατά πληροφορίες ο Soros ήδη έχει εκφράσει την δυσφορία του για την στάση της Ελλάδος.

Όμως ανεξαρτήτως των κινήτρων ή των αφορμών είναι γεγονός ότι το deal πάσχει και πάσχει γιατί η Εθνική δανείζει ένα ιδιώτη για να αγοράσει θυγατρική της αντί η Εθνική να δανείζει την πραγματική οικονομία.

Πηγές στο ΤΧΣ αναφέρουν εμφατικά ότι άπαξ και η DGCom είχε εγκρίνει το deal και υπήρχε και η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας δεν θα μπορούσε να μην δώσει το πράσινο φως.

Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν δεν εγκρινόταν το deal «η διοίκηση της Εθνικής θα είχε πρόβλημα καθώς η πώληση της Πανγαία είναι ύψιστης σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας».

Αν δεν ενέκρινε  το deal θα έπρεπε να ζητήσει το ΤΧΣ την παραίτηση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας, θεωρούν τραπεζικά στελέχη.

Η έγκριση του deal Εθνικής, Πανγαία, Invel προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων μάλιστα ανώτατη αρχή ενημέρωσε την Τρόικα άμεσα ζητώντας να εξετάσει για την νομιμότητα του deal.

Και ενώ εγείρονται ζητήματα για το deal της Πανγαία, ενώ οι περισσότεροι κατανοούν τις λογιστικές ακροβασίες που  επιχειρούνται ώστε η Εθνική να βελτιώσει τους ασθενικούς δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας…..μας προέκυψε και θέμα Eurobank.

Το http://www.bankingnews.gr στις 12 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει με κάθε λεπτομέρεια τις παραμέτρους της έγκρισης που έδωσε η Τρόικα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2 δισεκ. ευρώ.

Το θέμα Eurobank ορισμένοι το συνέδεσαν με την υπόθεση Πανγαία και Μπερούτσου.

Πως όμως συνδέονται όλα αυτά;

Ορισμένοι θεωρούν ότι το ΤΧΣ χρησιμοποίησε την Eurobank για να μεταφέρει την ατζέντα της επικαιρότητας σε άλλο θέμα πέραν από το Εθνική – Πανγαία που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Δεν έχουμε στοιχεία να το αποδείξουμε και δεν θα πάρουμε θέση επί της συγκεκριμένης προσέγγισης αλλά είναι παράξενο η ΤτΕ να μην γνώριζε απολύτως τίποτε, όπως και η επόπτρια της ΤτΕ να μην γνώριζαν τα σχέδια της Eurobank.

Επίσης πληροφορούμαστε ότι και η Eurobank, την τελευταία στιγμή έμαθε από το ΤΧΣ για τις αποφάσεις που την αφορούσαν…..

Δεν θα υπεισέρθουμε άλλο σε αυτό το θέμα ωστόσο κορυφαίοι παράγοντες δύο ιδιωτικών συστημικών τραπεζών εξέφρασαν την δυσφορία τους για τα τεκταινόμενα, για τα παράδοξα και παράταιρα.

Η διοίκηση του ΤΧΣ και ειδικά η Α. Σακελλαρίου προσπαθεί για το καλύτερο και θα κρατήσουμε μόνο αυτό….π.χ. ήταν άκρως θετική η στάση της στο θέμα των warrants….
 

ΤA ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΤΗ ΦΟΡΑ…..

Η διοίκηση της Εθνικής δεν μπορεί να χρησιμοποιεί non paper για οποιαδήποτε θέμα και για το μείζον που παραμένει θολό, δυσδιάκριτο και εμφανίζει γκρίζες ζώνες δηλαδή το θέμα της Πανγαία να σφυρίζει αδιάφορη.

Η διοίκηση της Εθνικής αν σέβεται το επενδυτικό κοινό και την κοινή γνώμη θα πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1)Θα συνάψει δάνειο 418 εκατ ευρώ η Invel ώστε να εξαγοράσει το 49% της Πανγαία;
Αν όντως συνάψει δάνειο ποιος θα της χορηγήσει το δάνειο αυτό;

2)Ποια είναι η πραγματική αποτίμηση των ακινήτων της Εθνικής;
Τα ακίνητα φέρουν αξία του 2008, δηλαδή της εποχής που διοικούσε την τράπεζα ο Αράπογλου και αποτιμώνται περί τα 900 εκατ ευρώ;

3)Τι είδους αύξηση κεφαλαίου σε είδος θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη φάση της διαδικασίας εξέλιξης του deal με ανταλλαγή ακινήτων;
Πως η Εθνική θα παραχωρήσει το κτήριο Καρατζά και η Invel ακίνητα που κατέχει στην Ρώμη και άλλες πόλεις.

4)Ποια είναι η σκοπιμότητα μείωσης του ποσοστού της Εθνικής και αύξησης του αντίστοιχου ποσοστού της Invel στην καταστατική πλειοψηφία το 67%;

5)Μέσω της κίνησης αυτής δηλαδή της πώλησης στρατηγικού ποσοστού της Πανγαία στόχος είναι να μειωθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό της Εθνικής για να βελτιωθεί ανάλογα και το core tier 1 κατά 0,3%;

6)Οι ενστάσεις της DGCom ξεπεράστηκαν και αν ναι ποιες ήταν επακριβώς αυτές οι ενστάσεις;

7)Λήφθηκαν υπόψη οι εκτενέστατες αναφορές του διεθνούς τύπου για τον Ισραηλινό Beny Steinmetz που ουσιαστικά βρίσκεται πίσω από την Invel;

Υποσημείωση
Το deal της Πανγαία προωθείται από τον Σαμαρά όχι τόσο γιατί θέλει να διασφαλίσει τον προσωπικό του φίλο Α. Τουρκολιά αλλά γιατί ποντάρει στο επενδυτικό ενδιαφέρον του Beny Steinmetz, τον οποίο αντιπαθεί ο Soros……

Πηγή : iskra , bankingnews.gr