Πετρέλαιο

Μια σειρά από τέσσερα ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πως δημιουργήθηκε ένα μυστικό σύμφωνο ενός καρτέλ που ελέγχει το πετρέλαιο στον κόσμο.

Οι «Επτά Αδελφές» ήταν ένας όρος που επινοήθηκε το 1950 από τον επιχειρηματία Enrico Mattei, τότε επικεφαλής της ιταλικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Eni,για να περιγράψει τις επτά εταιρείες πετρελαίου που αποτέλεσαν το καρτέλ «Κοινοπραξία για το Ιράν» και κυριάρχησαν στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 με τη δεκαετία του 1970.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 28 Αυγούστου του 1928, στα Highlands της Σκωτίας, άρχισε η μυστική ιστορία του πετρελαίου.

Τρεις άνδρες είχαν ένα ραντεβού στο Κάστρο Achnacarry – ένας Ολλανδός, ένας Αμερικανός και ένας Άγγλος.

Ο Ολλανδός ήταν ο Henry Deterding, ένας άνδρας με το παρατσούκλι ο Ναπολέων του πετρελαίου. Ένωσε τις δυνάμεις του με έναν πλούσιο ιδιοκτήτη πλοίου και επιτυχημένο πωλητή της Shell και μαζί οι δύο άνδρες ίδρυσαν την Royal Dutch Shell.

Ο Αμερικανός ήταν ο Walter C. TEAGLE και εκπροσωπεί την εταιρεία Standard Oil, η οποία ιδρύθηκε από τον John D. Rockefeller στην ηλικία των 31 ετών -την μελλοντική Exxon.

Πετρελαιοπηγές, μεταφορές, διύλιση και η διανομή του πετρελαίου – όλα ελέγχονται από την Standard Oil.

Ο Άγγλος, ο Sir John Cadman, ήταν ο διευθυντής της αγγλο-περσικής εταιρείας πετρελαίου,που σύντομα θα γίνει η BP.

Με πρωτοβουλία του νεαρού Ουίνστον Τσώρτσιλ, η βρετανική κυβέρνηση είχε λάβει μερίδιο στην BP και το Βασιλικό Ναυτικό μετέτρεψε τα καύσιμα από άνθρακα σε πετρέλαιο.

Με πεινασμένα για καύσιμα πλοία, αεροπλάνα και άρματα μάχης, το πετρέλαιο έγινε «το αίμα κάθε μάχης». Η νέα αυτοκινητοβιομηχανία αναπτυσσόταν γρήγορα, και η Ford T πωλούσε γύρω στο ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα.

Ο κόσμος ήταν διψασμένος για το πετρέλαιο, και οι εταιρείες διεξάγουν έναν ανελέητο αγώνα,με αποτέλεσμα να καταστεί η αγορά ασταθής.

Εκείνο το βράδυ του Αυγούστου, οι τρεις άνδρες αποφάσισαν να σταματήσουν να πολεμούν και να αρχίσουν να μοιράζονται το πετρέλαιο του κόσμου.

Το όραμά τους ήταν ότι οι ζώνες παραγωγής, το κόστος μεταφοράς, οι τιμές πώλησης – τα πάντα θα πρέπει να συμφωνηθούν από κοινού.

Και έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο καρτέλ, του οποίου σκοπός ήταν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, με τον έλεγχο του πετρελαίου.

Τέσσερις άλλοι ενώθηκαν μαζί τους σύντομα, και κατέληξαν να είναι γνωστοί ως Seven Sisters – Exxon, Shell, BP, Mobil, Texaco , Gulf και Chevron- οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο.

Καθ “όλη τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής, μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου, οι Επτά Αδελφές έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν την ισορροπία δυνάμεων.

Έχουν υποστηρίξει μοναρχίες στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, αντιτάχθηκαν στη δημιουργία του ΟΠΕΚ, επωφελούμενοι από το πόλεμο Ιράν-Ιράκ, με αποτέλεσμα η απόλυτη καταστροφή του Σαντάμ Χουσεΐν και του Ιράκ.

Οι επτά αδελφές ήταν πάντα παρούσες, και σχεδόν πάντα στην κορυφή.

Πηγή: Al Jazeera

Αναδημοσιεύσεις : patralive.grΑπέραντο Γαλάζιο