Ετσι αθωώνουν Εφραίμ-Πελέκη

Μια ανάσα από την οριστική αθώωση είναι το σύνολο των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο Βατοπεδίου μετά από παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος άσκησε αίτηση αναίρεσης επί του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίων παραπέμφθηκαν σε δίκη 14 άτομα. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος καθώς και η Αικατερίνη Πελέκη, πρώην γυναίκα του Ε. Βουλγαράκη. Ο αντιεισαγγελέας κος Μποροδήμος κατακεραυνώνει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, βρίσκοντας αντιφάσεις, ελλείψεις, καθώς και λογικά σφάλματα.

Η παρέμβαση του Γ. Μποροδήμου προκλήθηκε από προσφυγή στον Άρειο Πάγο των δυο μοναχών και του δικηγορικού γραφείου του Δ. Πελέκη. H υπόθεση θα κριθεί εκ νέου και νομικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό να μην καταλήξει στο ακροατήριο και να αθωωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, για τις «ιερές business» λόγω ανεπαρκών στοιχείων και αστήρικτων κατηγοριών.

Ετσι το σήριαλ που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα  της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή και κυριάρχησε στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας για ένα ολόκληρο έτος θα θεωρηθεί λήξαν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ποτέ να δουν το φως της δημοσιότητας όλα τα στοιχεία.

Οι κινήσεις και ο χειρισμός του θέματος από τη Δικαιοσύνη καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αποτελέσουν σημείο τριβής το προσεχές χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε ό,τι αφορά τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, οι οποίοι κατηγορούνται εν πολλοίς για ηθική αυτουργία (και ξέπλυμα μέσω των «ιερών» ανταλλαγών), ο αντεισαγγελέας επιτίθεται στο σκεπτικό βάσει του οποίου στοιχειοθετείται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Επικρίνοντας ακόμη και σχετικές φράσεις, π.χ. «με εξακολουθητικές παραινέσεις, προτροπές, και συστηματικές παρεμβάσεις […] που έγιναν με ιδιαίτερη πειθώ», εκτιμά ότι η αιτιολογία ούτε ειδική ούτε εμπεριστατωμένη είναι. Διακρίνεται δε από αοριστίες και γενικολογίες, χωρίς να παρατίθεται κανένα συγκεκριμένο περιστατικό.

«Δεν αιτιολογείται ειδικά το ποινικά επιλήψιμο των πράξεών τους, καθ’ όν χρόνο η υπόθεση είχε δρομολογηθεί να τακτοποιηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, διότι αποτελούσε κυβερνητική επιλογή» επισημαίνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης αναίρεσης.

Για την Αικατερίνη Πελέκη

Σημαντικές είναι και οι επισημάνσεις που αφορούν τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγο του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Κατά τον αντεισαγγελέα, δεν αιτιολογείται πώς η Πελέκη γνώριζε ότι οι μοναχοί έλεγαν ψέματα για την κυριότητα της μονής επί της λίμνης, και παρά ταύτα αυτή δέχθηκε να συντάξει τα σχετικά συμβόλαια ανταλλαγής με ακίνητα του Δημοσίου.

Καταρρίπτεται, παράλληλα, μία εκ των βασικών παραδοχών του βουλεύματος: ότι η κυρία Πελέκη βεβαίωσε με πρόθεση τα ψευδή περιστατικά που δηλώθηκαν από τους εκπροσώπους της Μονής Βατοπαιδίου. Ο συλλογισμός είναι απλός: «Ο συμβολαιογράφος συντάσσει και με την ιδιότητα ως δημόσιου λειτουργού προσδίδει κύρος στα έγγραφα αυτά […], χωρίς να βεβαιώνει, υπό την έννοια την αλήθεια ή την αναλήθειά τους. Την ευθύνη για την ακρίβεια και τη συμβατότητα των δηλώσεων με την πραγματικότητα την έχουν οι δηλούντες. Βεβαίωση, με την έννοια της επιβεβαίωσης, δεν μπορεί αντικειμενικά, αλλά και δεν υποχρεούται από τον νόμο να παράσχει».

«Υπέρβαση εξουσίας»

Δεδομένου ότι στους κατηγορούμενους συγκαταλέγονται μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), στην έκθεση τονίζεται -στον αντίποδα- το ακαταδίωκτο των συγκεκριμένων προσώπων, βάσει σχετικού νόμου του 2013. «Οι αποδιδόμενες σε αυτούς κατηγορίες δεν συνιστούν αξιόποινη πράξη» υπογραμμίζεται, για να αποδοθεί «εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστική ποινικής διάταξης και (αρνητικής) υπέρβασης εξουσίας» στο Συμβούλιο Εφετών.

«Δεν αιτιολογείται για ποιον λόγο ευθύνονται ποινικά τα μέλη του ΝΣΚ, οι οποίοι διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τη γνώμη τους επί θέματος που απασχολεί τη Δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία από το έτος 1930, δεδομένου μάλιστα ότι δεν αποδίδεται σε αυτούς ιδιοτελές κίνητρο για την πράξη τους» προστίθεται χαρακτηριστικά.

Πηγή : sofokleousin.gr