Της ΜΑΡΙΑΝΙΝΑΣ ΠΑΤΣΑ

Έρευνα αποτυπώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της φτώχειας στην ανάπτυξη των παιδιών -και βγάζει πόρισμα πως η αγάπη αντισταθμίζει

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δείξει και προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα: η φτώχεια σε μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για μειωμένες νοητικές επιδόσεις.

Η φτώχεια στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με το μειωμένο όγκο του εγκεφάλου του παιδιού στην εφηβεία, σύμφωνα με τη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA Pediatrics.

Η σωστή ανατροφή και η συναισθηματική υποστήριξη του παιδιού από τους γονείς μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο και να αντισταθμίσει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, την αρνητική επίδραση της φτώχειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παιδοψυχίατρο Τζόαν Λούμπι (Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και Νοσοκομείο Παίδων του Σεν Λιούις), έκαναν μελέτη με μαγνητικές τομογραφίες. Εξέτασαν τον όγκο της λευκής και της φαιάς ουσίας, καθώς και άλλων ζωτικών περιοχών του εγκεφάλου (ιππόκαμπος, αμυγδαλή κ.λπ.) σε παιδιά από 6-12 ετών.

Το βασικό πόρισμα δείχνει πως τα πιο φτωχά παιδιά είχαν μικρότερο όγκο σε όλες τις παραπάνω εγκεφαλικές δομές. Αυτή η συρρίκνωση του εγκεφάλου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως κατάθλιψη, μαθησιακές και μνημονικές δυσκολίες, αλλά και μειωμένη αντοχή στο στρες.

Οι επιπτώσεις της φτώχειας στον όγκο του ιπποκάμπου δείχνουν να μετριάζονται με τη φροντίδα και την αγάπη των γονέων.

Πηγή : doctv