F9A6C59F9A0AD20C74D0F93BB02E03F7Η ιδέα αυτού του άρθρου είναι να προσπαθήσει να δείξει πως δύο διαφορετικές φωτογραφίες μπορεί να είναι απελπιστικά κοινές.

Λίγο πολύ την ίδια στιγμή που στην ελλάδα ψάχναμε τους άριους γονείς του ξανθού αγγέλου που το είχαν απαγάγει οι γύφτοι (επιβεβαιώνοντας ίσως τον δεύτερο πιο πολυχρησιμοποιημένο παιδικό μύθο μετά τον εφηβικό να προσέχεις μη σου ρίξουν ναρκωτικά στο ποτό σου), συνέβαινε ένα παρόμοιο γεγονός στη γαλλία. Η περήφανη γαλλική αστυνομία εισέβαλε σ’ ένα άντρο ακολασίας (δηλαδή μια σχολική εκδρομή) και κατάφερε να συλλάβει και να απελάσει έναν διαβόητο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Μια μαθήτρια η αίτηση ασύλου της οποίας είχε απορριφθεί. Δεν είναι τυχαίο πως η μαθήτρια αυτή ήταν τσιγγάνα, κάτι που αποδεικνύει πως υπάρχει μια παντσιγκάνικη συνωμοσία να αποσταθεροποιήσουν όλους τους μπαλαμούς πανευρωπαϊκά.

Γιατί? Διότι αυτό το αδιάφορο κατά τ’ άλλα γεγονός έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει το ακόλουθο ντόμινο. Οι γάλλοι μαθητές και προβλέψιμα κομμάτια της κοινωνικής αριστεράς ξεσηκώθηκαν καταδικάζοντας την απάνθρωπη τακτική του γαλλικού σοσιαλιστικού κράτους το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο την σαρκοζική ακροδεξιά τακτική των απελάσεων των ανεπιθύμητων. Οι διάφοροι υπουργοί άρχισαν να τραυλίζουν κάτι μεταξύ των λεπενικών στριγγλιών και της ανάγκης να παραμείνουμε ελεήμονες σοσιαλιστές την ίδια στιγμή που ο μπαμιολάντ, σε μια ομπαμική γαλήνια αταραξία έκανε την πάπια περιμένοντας να καταλαγιάσει το μηντιακό γεγονός. Όμως το πράγμα δεν ηρεμούσε και όλοι περίμεναν από τον μπαμιολάντ να πάρει θέση. Κι ενώ το πράγμα ξέφευγε και έχανε το επικοινωνιακό παιχνίδι, συνέβη η εξής εντυπωσιακή αποκάλυψη! Η NSA λέει παρακολουθούσε όλη την ευρώπη.

Ώπα μεγάλε κάτσε. Αυτό το είχαμε μάθει 2 μήνες πιο πριν με τον σνόουντεν, κάτι μπέρδεψες στην ιστορία, κάπου έκανες λάθος την χρονική ακολουθία. Κι όμως όχι δεν έκανα. Το θέμα των παρακολουθήσεων της NSA ξανάγινε πρωτοσέλιδο μήπως και σωθεί ο μπαμιολάντ από την δύσκολη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί -σοσιαλιστής άνθρωπος- τις λεπενικές απελάσεις. Ξαφνικά εμφανίστηκε το ξαναζεσταμένο θέμα και επιτέλους ο μπαμιολάντ μπορούσε να βγει να πάρει θέση. Κατά της NSA φυσικά. Κι όσο για την τσιγγάνικη συνωμοσία? Αυτή ελπίζει να ξεχαστεί κάνοντας μερικές παραχωρήσεις στη συγκεκριμένη νεαρά και συνεχίζοντας την ίδια πολιτική.

Όλα καλά και ωραία και τα μουστάκια του γκυντεμπορ γελούσαν σαρδόνια θα πείτε. Όχι ακριβώς. Οι “αποκαλύψεις” για την NSA ξεκίνησαν ένα μικρό ντόμινο που ανάγκασαν τους γερμανούς να βγούνε από το κατενάτσιο που παίζουν τόσους μήνες στο φιλικό διπλό με το όνομα σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Οι επιτελείς της μέρκελ κατάλαβαν πως έπρεπε να αφήσουν το φιλικό διπλό και να παρέμβουν για να απασφαλίσουν την καυτή πατάτα που τους πέταξαν οι γάλλοι προκειμένου να σωθούν. Διότι πως σκατά εξηγείς στους ψηφοφόρους σου ότι η NSA παρακολουθούσε το σύμπαν με τη άδεια και τη συνέργεια των κυβερνήσεών σου? Πολύ απλά δεν το εξηγείς. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία όπου ακόμα και το κινητό της μέρκελ λέει παρακολουθούνταν από την NSA. ΠΩΠΩ τι σκάνδαλο! Αυτό πρέπει να βγούμε να το καταγγείλουμε. Πράγμα και που έκαναν, με τη μέρκελ να το ρίχνει στην καθημερινή γλώσσα για να δηλώσει την αγανάκτησή της με ένα “Das geht gar nichts”. Μα είναι ανεπίτρεπτο δεν είναι?

Σας θυμίζει τίποτα όλο αυτό? Τίποτα από την εποχή των ελληνικών υποκλοπών? Ακριβώς. Όπως στην ελληνική εκδοχή των υποκλοπών, ακόμα και το κινητό του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν, έτσι και στη γερμανική. Αυτό σημαίνει ότι όλοι διαβάζουν από το ίδιο επικοινωνιακό βιβλίο. Γιατί? Διότι από εκεί που έχεις μια καυτή πατάτα, δηλαδή τους αμερικάνους και την κυβέρνησή σου να παρακολουθούν κόσμο και κοσμάκι σε αγαστή συνεργασία, βάζοντας τον πρωθυπουργό να βρίσκεται κι αυτός στα θύματα, μετατρέπεις τους πάντες από τον πρωθυπουργό και κάτω σε θύματα, αφήνοντας τη θέση του θύτη σε μια αδιάφορη τριγράμματη αμερικάνικη υπηρεσία (το αστείο για την NSA είναι ότι τα αρχικά σημαίνουν No Such Agency). Κι έτσι ο πρωθυπουργός σου μπορεί να βγει να ρίξει ένα δεκάρικο για το πόσο έκπληκτος είναι με αυτό που συνέβη και πως θα πολεμήσετε όλοι μαζί αυτή την κακή υπηρεσία, ενώνοντας όλο τον λαό κάτω από μια ομπρέλα που μόνο ο αθλητισμός συνήθως καταφέρνει.

Κάπως έτσι η άλλη επικοινωνιακή πατάτα του σαμαρά (η διαπραγμάτευση ντε) εξαφανίστηκε στο eurogroup που ερχόταν, καθώς γάλλοι και γερμανοί ετοιμάζονταν να ξεσπαθώσουν εναντίων της NSA. Κάπως έτσι στην ευρωζώνη η μπάντα παιανίζει τη στιγμή που ο τιτανικός βυθίζεται με την ελλάδα να βρίσκεται στο πρώτο αμπάρι.

Η παραπάνω ιστορία δεν έχει σκοπό μόνο να σας διασκεδάσει. Στην ουσία και η ελληνική πολιτική σκηνή κινείται γύρω από τα ίδια επικοινωνιακή στρατηγική, μόνο που καθώς είμαστε χωμένοι μέσα στην πραγματικότητά της δεν μπορούμε τόσο εύκολα να αναγνωρίσουμε. Η μόνη διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης σαμαρά και αυτή της μέρκελ ή του μπαμιολάντ, είναι ότι λόγω της ελληνικής κατάρρευσης, αυτή η πολιτική οδηγεί τους πάντες στον σύριζα. Ο οποίος φυσικά παίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι περιμένοντας την πολυπόθητη αυτοδυναμία του.

Θα μου πείτε κάτι είναι κι αυτό. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2012, ο συρίζα έχει επιτέλους κατανοήσει ότι θα είναι η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας, αλλά επειδή δεν ξέρει τι θα κάνει με αυτό το πράγμα, νιώθει σαφώς πιο άνετα να συζητά το αν καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, την ακροδεξιά πορεία της νέας δημοκρατίας και όλα τ’ άλλα επικοινωνιακά γεγονότα που του ρίχνουν στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία κινείται σε πολύ αναμενόμενα μοτίβα. Η κυβέρνηση χάνει κάθε μήνα προβλέψιμα τμήματα των ψηφοφόρων της σε ρυθμούς πασόκ. Η απεργία των καθηγητών που ήταν έτοιμοι να γίνουν καμικάζι κράτησε μια βδομάδα κι αυτή βαριά βαριά. Άλλα προβλέψιμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας κρατάνε την ανάσα τους μήπως και τη γλυτώσουν κι αυτόν το χειμώνα (δεν είναι εντυπωσιακό που σε μια κατεξοχήν τραπεζοκεντρική κρίση δεν έχουμε ούτε έναν whistleblower από τον τραπεζικό τομέα ούτε για δείγμα?). Μερικά ακόμα προβλέψιμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας θα πεθάνουν λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τον άδονη ή απλά λόγω έλλειψης χρημάτων. Και φέτος το νέο τρέντ της αντίστασης και της κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι το όλοι μαζί δεν βάζουμε πετρέλαιο. Ο στουρνάρας θα διαφημίζει μια οποιαδήποτε επιτυχία με πρωτογενή πλεονάσματα και το ξανθό αγγελούδι θα βρεθεί σε μια άγνωστη χώρα, σ’ ένα άγνωστο ορφανοτροφείο για να μάθει να γίνεται αντικείμενο ενδοκοινοτικής συναλλαγής χωρίς δελτίο αποστολής που λένε και κάποιοι φίλοι μου.

Δεν ζούμε σ’ έναν υπέροχο κόσμο?

Πηγή : techiechan