Του Γιώργου Τραπεζιώτη

«Η σεξουαλική απελευθέρωση ξεκίνησε το 1963,ανάμεσα στο τέλος της απαγόρευσης της Λαίδης Τσάτερλι και στον πρώτο δίσκο των Beatles», έλεγε ο σπουδαίος Άγγλος ποιητής και συγγραφέας, Φίλιπ Λάρκιν. Τα πράγματα αποδείχτηκαν απλούστερα για μια άλλη «επανάσταση», αυτήν της απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας των διεθνών αγορών η οποία συντελέστηκε πολύ νωρίτερα.

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007, φάνηκε πως θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία της Οικονομίας. Οι αγορές έγιναν κάτι παραπάνω από… νευρικές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έμοιαζαν πλέον με αθλητές ελεύθερης κατάδυσης, και οι επικριτές της «οικονομικής ασυδοσίας» προφήτευαν την αιώνια τιμωρία των golden boys. Των ανθρώπων εκείνων δηλαδή που μέχρι τότε απολάμβαναν τη γλύκα του καπιταλιστικού μελιού, και στρίμωχναν το όνειρο των ολοένα και μεγαλύτερων μπόνους που εισέπρατταν ανάμεσα στα νεοϋορκέζικα… brunch breaks και στα εξωτικά νησιά-αφορολόγητους παραδείσους όπου σαν σύγχρονοι κουρσάροι έθαβαν τα υπερκέρδη του «επενδυτικού κόπου» τους.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η τιμωρία των «πραγματικών ενόχων», όλων εκείνων που προκάλεσαν την κρίση δεν ήρθε ποτέ. Και σίγουρα, η φράση του Ανατολικογερμανού κατασκόπου της Στάζι Γκερντ Βίσλερ, πρωταγωνιστή του βραβευμένου φιλμ «Οι ζωές των άλλων», «από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο σοσιαλισμός», διαψεύστηκε κατηγορηματικά, καθώς η υλοποίηση του σοσιαλιστικού οράματος δεν επρόκειτο να πραγματωθεί τελικά στις ΗΠΑ.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από τη στιγμή που τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση πως η JPMorgan Chase & Co, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καλείται να πληρώσει «πρόστιμο-μαμούθ ύψους 13 δις. δολαρίων» για τα βασισμένα σε «τοξικά» αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια, χρεόγραφα, τα οποία πούλησε σε επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο! Τις τελευταίες ώρες μάλιστα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «συμφωνία ανάμεσα στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και στην τράπεζα» αναφορικά με το τελικό ύψος του προστίμου το οποίο δεν άλλαξε.

«Όχι δάκρυα για την JP Morgan» έγραφε την περασμένη Κυριακή ο Independent, παρατηρώντας πως το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η αμερικανική τράπεζα «δεν είναι και τόσο μεγάλο». Και η βρετανική εφημερίδα μόνο υπερβολική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν δει κανείς τα οικονομικά μεγέθη που κρύβονται πίσω από το όνομα JPMorgan Chase & Co. Μόνο πέρυσι στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, η τράπεζα σημείωνε κέρδη ύψους 6 δις. δολαρίων, ενώ η συνολική της αξία εκτιμάται πως ξεπερνά τα 2,5 τρις. δολάρια!

Δεν είναι όμως μόνο το πρόστιμο (εντυπωσιασμού;) της JPMorgan που προκαλεί το τελευταίο διάστημα. Οι αμερικανικές αρχές στεγαστικής πίστης σχεδιάζουν, σύμφωνα με τους Financial Times, να επιβάλλουν πρόστιμο μεγαλύτερο των 6 δις. δολαρίων και στην Bank of America για τις παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων ομολόγων κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ανόδου της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ. Κι εδώ όμως το πρόστιμο μοιάζει με… κλήση της τροχαίας σε μοτοσικλετιστή που δεν φορά κράνος, αν σκεφτεί κανείς πως η αξία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, φτάνει τα 2,2 τρις. δολάρια.

Υποκρισία ή απλώς ενίσχυση της επενδυτικής πίστης σε καιρούς χαλεπούς;

Πηγή : stokokkino