60+1 μορφές στο φως

Αχ βρε κύριε Χατζηνικολάου μου, ήταν να μην ανοίξεις το στοματάκι σου. Ή καλύτερα να μην πάρεις το δρόμο του μουρουτισμού, με απειλές μηνύσεων σε πολίτες που τόλμησαν να σε ελέγξουν. Τέλος πάντων, να μην μας πουν και εμμονικούς. Απλώς να κλείσουμε κάποιες ανοικτές εκκρεμότητες από χθες και… πάμε παρακάτω.

Όταν έγραφα χθες τις τουιτερικές μου περιπέτειες με το Νίκο Χατζηνικολάου, τον έναν εκ των τριών εκδοτών εφημερίδων, που πήραν εργολαβία το 2009 από το υπουργείο παιδείας να τυπώσουν ισάριθμα βιβλία για τις σχολικές βιβλιοθήκες, δεν είχα στη διάθεσή μου όλες τις παραμέτρους της ιστορίας. Για να λέω αλήθεια, ούτε τώρα τις έχω και πολύ φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα τις μάθουμε.  Όπως και τις δεκάδες άλλες υποθέσεις απευθείας αναθέσεων, κατευθυνόμενων κρατικών διαφημίσεων, κατά παραγγελία άρθρων και ρεπορτάζ, και γενικότερα υποθέσεων διαπλοκής εξουσίας-δημοσιογράφων-μιντιαρχών. Ωστόσο, η χθεσινή μου ανάρτηση είναι ελαφρώς ελλιπής και χρειάζεται ένα “κλείσιμο” (έστω και για την ώρα).

Για όποιον ενδιαφέρεται, την όλη ιστορία, με βάση τα έως τώρα κοινοβουλευτικά δεδομένα, την έχουμε καταγράψει σε αυτό το άρθρο του radiobubble news, οπότε μένω μόνο σε ορισμένες λεπτομέρειες, πριν θέσω τα ερωτήματά μου. Ερωτήματα που πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν αναπάντητα…

Η πολυτελής σακούλα

Καταρχήν να τονίσω, ότι σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου παιδείας στην βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, το συνολικό ποσόν που οφείλεται στην Realmedia για την έκδοση του βιβλίου “Αθήνα, 60 μορφές στο φως” ανέρχεται στα 127.894 ευρώ και 25 λεπτά. Η κα. Ξουλίδου, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μπέρδεψε τα ταμειακά υπόλοιπα με τις οφειλές. Άρα, οι επίσημες πηγές του κράτους, πιστοποιούν ότι η εταιρεία του κ. Χατζηνικολάου έλαβε 128 χιλιάδες ευρώ, αντί των 935.000 που ανέφερε στο ερώτημά της η βουλευτής των Ανεξ.Ελ.

Όμως, χθες αργά το βράδυ, από το προσωπικό site του κ. Χατζηνικολάου μάθαμε μία ακόμη πολύ χρήσιμη λεπτομέρεια. Χθεσινή ανάρτηση που έγινε στις 11:10 μ.μ. στο enikos.gr, με τον ελαφρώς αγοραίο τίτλο «Η αλήθεια για την ερώτηση της Ξουλίδου», καταλήγει με την παρακάτω παράγραφο:

Σημειώνεται ότι το ποσό των 127.894,25 ευρώ αφορά σε ολόκληρη την παραγωγή της έκδοσης (φωτογράφιση, κείμενα και ότι άλλο απαιτείται για την παραγωγή της έκδοσης) και εμπεριέχει το ΦΠΑ, ενώ επισημαίνεται ότι τα χρήματα δόθηκαν με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση.

Τι μας λέει λοιπόν ο Νίκος Χατζηνικολάου; Η Realmedia δεν ανέλαβε απλά την εκτύπωση ενός τίτλου που επέλεξε το υπουργείο παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες (σ.σ. 500 στον αριθμό). Η εταιρεία του κ. Χατζηνικολάου, έλαβε την απευθείας ανάθεση να φτιάξει το βιβλίο από το μηδέν. Με άλλα λόγια, η τότε ηγεσία του υπουργείου, όπου παρεμπιπτόντως στη θέση υπουργού βρισκόταν η “μεταρρυθμίστρια” Άννα Διαμαντοπούλου, άγνωστο με ποιες προϋποθέσεις και με ποιες διαδικασίες, ζήτησε τη συγγραφή και παραγωγή του βιβλίου “Αθήνα, 60 μορφές στο φως” από τη Realmedia. Η εργασία αυτή κοστολογήθηκε με το ποσόν των 127.894 ευρώ. Άγνωστος παραμένει ως τώρα ο αριθμός των αντιτύπων που παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, καθώς στοιχεία δεν υπάρχουν ούτε στην απάντησή του υπουργείου, ούτε στο άρθρο του enikos.gr.

Πάμε τώρα στην “πολυτελή έκδοση” του βιβλίου. Πρόκειται για ένα λεύκωμα 132 σελίδων (μαζί με τα εξώφυλλα) με φωτογραφίες 60 γλυπτών που «κοσμούν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας». Κάθε “σαλόνι” (ζεύγος αριστερής-δεξιάς σελίδας) του λευκώματος έχει μία φωτογραφία του αγάλματος -σε κάποια ούτε καν φωτογραφία- και μία μικρή παράγραφο αποκλειστικά με τα στοιχεία του γλυπτού. Ούτε βιογραφικό, ούτε ιστορικά δεδομένα για το αντίστοιχο πρόσωπο. Από συντακτικής και εικαστικής πλευράς διαθέτω την εμπειρία να κρίνω, τόσο για τον κόπο όσο και για το χρόνο που απαιτήθηκε για να φτιαχτεί το λεύκωμα. Εξαιρώντας τις λήψεις των φωτογραφιών, οι οποίες θέλω να πιστεύω ότι έγιναν από φωτογράφο της Real (και δεν “ξεσηκώθηκαν” από κανέναν τουριστικό/πολιτιστικό οδηγό), και είναι σίγουρα χρονοβόρες, η συντακτική εργασία και η παραγωγή του λευκώματος δεν πήρε πάνω από μία εργάσιμη εβδομάδα. Είναι δε σχεδόν βέβαιο, ότι -πέρα από το φωτογράφο- εργάστηκαν ένας συντάκτης, ένας μακετίστας και ένας επιμελητής.

Για του λόγου το αληθές, δείτε και μόνοι σας την ηλεκτρονική έκδοση (pdf) του βιβλίου, η οποία πλέον διατίθεται εντελώς δωρεάν (!) από τη σελίδα της Real News.

Κωνσταντινος Α'

Προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι το κόστος της παραγωγής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα του χαρτιού και της εκτύπωσης που επιλέχθηκε. Ούτως ή άλλως μπορούμε να έχουμε μία τάξη μεγέθους, καθώς περίπου ένα χρόνο μετά την παραγγελία από το υπουργείο Παιδείας (που έγινε το Νοέμβριο του 2009), η εν λόγω “πολυτελής έκδοση” μπήκε στη σακούλα της κυριακάτικης Real News. Η “πλούσια” έκδοση της εφημερίδας κοστολογείται με ένα ποσόν της τάξης των 4-5 ευρώ. Το δε τιράζ της κινείται μεταξύ των 100.000 και 150.000 φύλλων (όχι όλα με το βιβλίο-δώρο).

Δυστυχώς, χωρίς τον αριθμό των αντιτύπων που τυπώθηκαν για τις μαθητικές βιβλιοθήκες, που λογικά δεν μπορεί να ξεπερνά τις 5.000 (δέκα για κάθε βιβλιοθήκη), δεν μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα για το κέρδος της Realmedia από την ανάθεση αυτή.  Πολύ δύσκολα όμως θα πιστέψω -ως άνθρωπος κι εγώ κάποτε του εντύπου- ότι στα ταμεία της εταιρείας μπήκαν λιγότερα από 60.000 ευρώ ή το 50% της αμοιβής.

Χαλάλι. Σε καλή μεριά και με έκφραση συμπάθειας για το δράμα που περνά η Realmedia λόγω της υπερβολικής καθυστέρησης της πληρωμής, που έφτασε τα τέσσερα χρόνια. Ίσως το υπουργείο να τιμωρεί για την αντιμνημονιακή του στάση τον κ. Χατζηνικολάου. Όχι;

Εκδότης εφημερίδας, “σχολικών βιβλίων” και… ειδήσεων

real-marfinO Νίκος Χατζηνικολάου είναι αναμφίβολα ένας ευφυής δημοσιογράφος και εξίσου επιτυχημένος εκδότης. Το πώς συμβιβάζονται αυτές οι δύο ιδιότητες είναι μία συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει σε μία δημοκρατία που σέβεται τον εαυτό της, αλλά όχι στην βαλκανική και υπερσαχάρια ελληνική πραγματικότητα.

Πολύ κακώς συνηθίσαμε στην ιδέα ότι δημόσιο χρήμα κατευθύνεται στα ΜΜΕ και θεωρούμε μάλιστα ότι αν έχουν ακολουθηθεί οι τύποι και ο νόμος δεν είναι μεμπτό να χρηματοδοτούνται από το Κράτος εφημερίδες και δημοσιογράφοι, των οποίων ο πρωταρχικός σκοπός είναι ο έλεγχος της εξουσίας και του Κράτους. Ειδικά όμως στην περίπτωση του Νίκου Χατζηνικολάου η συγκέντρωση ιδιοτήτων στο ίδιο πρόσωπο δεν ξεπερνά απλώς τα όρια του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και οποιουδήποτε άλλου κώδικα αρχών:

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, ένα πρόσωπο να δηλώνει ταυτόχρονα δημοσιογράφος, επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης εφημερίδας και εκδότης βιβλίων για το υπουργείο παιδείας;

Κάποιοι ενδεχομένως θα σχολιάσουν ότι είναι μικρό το ποσό, ή ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ανάθεση, οπότε δεν αξίζει να ασχολούμαστε πλέον. Κατ’ αρχήν όποιος θεωρεί λογικό έστω και 1 ευρώ να κατευθύνεται με ανάθεση από υπουργείο σε εφημερίδα, αυτόματα καταργεί κάθε γνωστό ορισμό της δημοσιογραφίας. Κατά δεύτερον, ίσως να είναι, ίσως και να μην είναι η μοναδική ανάθεση που έχει γίνει από το Κράτος στη Realmedia. Ένα ενδελεχές ψάξιμο στη δι@υγεια ίσως να βγάλει κι άλλα λαβράκια.

Εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν σε αυτό το σημείο:

  • Θα πάρουμε ποτέ απάντηση για τον αριθμό των βιβλίων που τύπωσε η Realmedia;
  • Πώς βρέθηκε το βιβλίο που παρήγγειλε το υπουργείο παιδείας ειδικά για τις σχολικές βιβλιοθήκες, με δημόσια δαπάνη 128.000 ευρώ, στη σακούλα της εφημερίδας και στη συνέχεια ελεύθερα διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή από τη διεύθυνση real.gr;
  • Γιατί ο κ. Χατζηνικολάου ένιωσε την ανάγκη να απειλήσει με μήνυση πολίτη-δημοσιογράφο που του έκανε μία τυπική ερώτηση; Ποιος ο λόγος του εκνευρισμού; Τι θα κέρδιζε από την αγωγή; Γιατί θα επιδίωκε τη φίμωση;
  • Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να χορηγούνται δημόσια κονδύλια για σχολικά βιβλία σε εκδότες εφημερίδων και πόσο δεοντολογικό είναι να αποδέχονται δημοσιογράφοι αυτές τις κρατικές αναθέσεις;
  • Πόσες άλλες ιδιότητες μπορεί να έχει ένας δημοσιογράφος χωρίς να ελέγχεται από την ΕΣΗΕΑ;
  • Και τέλος, ποιους άλλους ιδιώτες “χορήγησε” η Άννα Διαμαντοπούλου, αυτός ο φάρος μεταρρυθμισμού, η υπουργός που έφερε τον άνεμο αλλαγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτή η γυναίκα που «γεννήθηκε σε ορυχείο»;

Παρεμπιπτόντως, από το περίφημο πρωτοσέλιδο που “προφήτευσε” το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Real News έχει επιδοθεί σε πρωταθλητισμό προαναγγελιών κυβερνητικών πράξεων. Αγαπημένο παιδί της Συγγρού, όταν πρόκειται για “διαρροές”, την προπερασμένη Κυριακή ξεπέρασε κάθε όριο. Με πρωτοσέλιδο ένα δικαστικό βούλευμα ηλικίας 3,5 ετών για τη Μαρφίν και με δημοσίευση των ονομάτων των κατηγορουμένων, η εφημερίδα του Ν. Χατζηνικολάου έγινε η επίσημη “ντουντούκα” της Νέας Δημοκρατίας στο επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι των “δύο άκρων”. Η εφημερίδα δέχτηκε να συνδράμει πρώτη από όλες στη στοχοποίηση του “άλλου πόλου” (των κινημάτων) ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη συντονισμένη επαναφορά της Μαρφίν στο προσκήνιο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Για να μην αναφερθώ στο χθεσινό κατόρθωμα, με την καρκινογόνο κεραία της (υπό κατάληψη) ΕΡΤ που «εκπέμπει ακτινοβολία 4.800 Megahertz»(!)

Στα πόσα φύλλα συκής που θα πέσουν, μένει ο βασιλεύς γυμνός;

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

Όπως έγραψα χθες στο Facebook, τώρα που οι απειλές πυκνώνουν και συνοδεύονται συνήθως από φαιδρές συνωμοσιολογικές αναζητήσεις για το πρόσωπο πίσω από τον ψευδώνυμο “Γαλαξιάρχη”:  Εξώδικα από αντιμνημονιακούς μεγαλοεκδότες δέχομαι στη διεύθυνση 224 West 57th Street New York, NY 10019 USA – George Soros Foundation.

Στα σοβαρά όμως, όποιος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του, ξέρει και την φάτσα μου και τα λημέρια μου. Άλλωστε, το έχω ξαναπεί. Το μικρόφωνο της εκπομπής #rbnews είναι πάντα ανοικτό… Aκόμη και για τον κύριο Μουρούτη. Πόσο μάλλον για έναν “αντιμνημονιακό συνάδελφο“;

Πηγή : Γαλαξιάρχης