Της Χριστίνας Βασιλάκη

Ανταποκρίτριας του ΤPP στις Βρυξέλλες

Με στοιχεία από τη Βέλγικη «έκδοση» της λίστας Λαγκάρντ, 20 πάμπλουτοι Βέλγοι και πελάτες της HSBC στο στόχαστρο της Βελγικής Αστυνομίας. Ερευνάται ο ρόλος και της ίδιας της τράπεζας.

Επιδρομή σε σπίτια περισσότερων από 20 πελατών της HSBC σε Βρυξέλλες και Αμβέρσα έκανε την Τρίτη η Βελγική αστυνομία.

Τα εν λόγω ονόματα βρέθηκαν σε CD που παρέδωσε το 2010 η Γαλλία στις Βελγικές αρχές με υπόπτους για φοροδιαφυγή Βέλγους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC Bank στην Ελβετία.

Οι 20 φέρονται να έχουν μεταφέρει τα χρήματα στην ελβετική τράπεζα με σκοπό να αποφύγουν τη φορολογία εντός των τειχών. Εκτός όμως από τα δισεκατομμύρια ευρώ που εκλείπουν από τα κρατικά ταμεία, οι αρχές αναζητούν και στοιχεία που πιστοποιούν το ρόλο της ίδιας της τράπεζας.

Οργανωμένη φορολογική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ορισμένες από τις κατηγορίες που ενδέχεται να προσάψουν στην τράπεζα, εφ’όσον βρεθούν ικανοποιητικά στοιχεία.

«Ψάχνουμε για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τράπεζα έχει εμπλακεί ενεργά σε δόλια εγκληματική οργάνωση η οποία φρόντιζε οι πλούσιοι πελάτες της να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους για τα χρήματα που καταθέτουν στον ελβετικό λογαριασμό τους», δήλωσε στον τύπο ο Ine Van Wymersch, εκπρόσωπος του εισαγγελέα Βρυξελλών.

Πηγή : tpp