PA110383Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης συναντάει ο επισκέπτης του νοσοκομείου “Αγία Βαρβάρα”. Ερημιά παντού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Χαιδάρι σήμερα” οι κλειδαμπαρωμένες πόρτες του, η παγωνιά της σιωπής στο προαύλιο και τους διαδρόμους, η σχεδόν μηδενική κίνηση καθόλου δεν συνάδουν με την… αναβάθμιση που εξήγγειλε μόλις πριν ένα μήνα ο υπουργός Υγείας. 
Παντού λουκέτα

Η  πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, κ. Κατερίνα Κρητικού είπε ότι εργαζόταν ως νοσηλεύτρια για 23 ολόκληρα χρόνια στο Νοσοκομείο και σήμερα βρίσκεται μαζί με 250 συναδέλφους της σε διαθεσιμότητα.

Η εικόνα του είναι καταθλιπτική, ειδικά μετά τις τρεις το μεσημέρι, αφού το ωράριο είναι πια αυτό μιας τυπικής δημόσιας υπηρεσίας και όχι ενός νοσοκομείου. Λουκέτα παντού! Ο μόνος που υπάρχει στο χώρο είναι ο φύλακας βάρδιας. Πλέον το Νοσοκομείο αυτό δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στους κατοίκους της δυτικής Αθήνας. Δεν νοσηλεύεται κανείς και δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις πρώτες βοήθειες, γιατί δεν υπάρχει εφημερία.

Από τους 400 στους 40!

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι είχαν φροντίσει να παρουσιάσουν ένα πλάνο για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου. Ζητούσαν να εφημερεύει μαζί με το Θριάσιο Νοσοκομείο, γιατί όταν εφημερεύει το Θριάσιο και το Ασκληπιείο, ολόκληρη η Δυτική Αθήνα δεν έχει κανένα νοσοκομείο για ώρα ανάγκης.

Παρά τις προτάσεις των εργαζομένων, σήμερα λειτουργεί ως εξής: Από τους 395 υπαλλήλους παρέμειναν λιγότεροι από 40, οι οποίοι είναι από τις εξαιρέσεις της διαθεσιμότητας, όπως ΑΜΕΑ, γονική μέριμνα κτλ. Οι γιατροί έχουν μετακινηθεί ως υπεράριθμοι στο Κρατικό της Νίκαιας. Ορισμένοι από αυτούς, έρχονται για να κάνουν την πρωινή βάρδια στα Εξωτερικά Ιατρεία του “Αγία Βαρβάρα”, που λειτουργούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Η μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί χωρίς υποστήριξη γιατρών (χειρουργός, καρδιολόγος). «Αν πάθει κάτι ένας νεφροπαθής την ώρα που είναι στο μηχάνημα, ποιος θα δώσει τις πρώτες βοήθειες; Μόνο ο γιατρός της μονάδος, ο νεφρολόγος;», αναρωτιέται η κ. Κρητικού.

Παράλληλα υπολειτουργούν τα Εργαστήρια, γιατί το προσωπικό είναι σε διαθεσιμότητα. «Υποτίθεται ότι θα εργαζόμασταν από 16 Σεπτεμβρίου και σήμερα είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα περιμένουμε. Τίποτα δεν έχει γίνει από όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Γεωργιάδης», μας λέει η κ. Κρητικού.

Σήμερα οι 250 εργαζόμενοι, είναι σε διαθεσιμότητα. Οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό αυτό, γιατί -όπως λένε- οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απολύονται με βάση το Σύνταγμα, ενώ και σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η εφεδρεία και η διαθεσιμότητα είναι αντισυνταγματικά μέτρα.

Το στοίχημα του κ. Γεωργιάδη με τον Μ. Σελέκο…

«Όταν ο υπουργός έβαζε στοίχημα με τον Μιχάλη Σελέκο πως δεν θα απολυθεί κανένας, το έκανε για να χάσουν την ουσία οι εργαζόμενοι. Η ουσία ήταν ότι έκλεισε το Νοσοκομείο μας στη δυτική Αθήνα, που ξέρουμε πολύ καλά τι κόσμο εξυπηρετούσε. Ο κ. Γεωργιάδης μού είπε πως έχει πάρει “προσωπικά” το πείραμά του, που είναι η αναβάθμιση της υγείας και η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αντ’ αυτού πέτυχε να κλείσει τα έξι νοσοκομεία που ήθελε και θα πάει στα επόμενα…», μας τονίζει η πρόεδρος των εργαζομένων.

Προσθέτει πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κλείσει σε κάθε νομό και από ένα νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ήδη έχει κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και σε ολόκληρη την Θεσσαλία θα παραμείνουν μόνο δύο. «Φανταστείτε τι θα γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ο ΕΟΠΠΥ έχει καταρρεύσει. Ο κ. Γεωργιάδης έχει υπογράψει σύμφωνο για την αναβάθμιση του ΕΟΠΠΥ σε μια Ελλάδα με 4.000.000 ανασφάλιστους. Μας μιλούσαν για ελλιπή πληρότητα των νοσοκομείων, τη στιγμή που έρχονταν ασθενείς και δεν επιθυμούσαν εισαγωγή, γιατί δεν είχαν ασφάλεια και δεν είχαν να πληρώσουν.

Αυτή θα είναι η εικόνα της Ελλάδας. Ο κόσμος νομίζει πως εμένα θα με πείραζε να μετακινηθώ στο “Αττικό” για να δουλέψω. Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό και προσπάθησαν να το εστιάσουν εκεί. Ο κ. Γεωργιάδης, αφού κέρδισε το στοίχημα να κλείσει τα μικρά νοσοκομεία, θα κερδίσει και τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό πρέπει να ξυπνήσει όλος ο κόσμος.

Επιμένει ο Άδωνις…

Στο μεταξύ, ο Άδωνης Γεωργιάδης ήρθε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα”, όπου δεσμεύτηκε εκ νέου για τη στελέχωση και τη συνέχιση της λειτουργίας του. Σε δηλώσεις του, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, τόνισε: «Στο Νοσοκομείο θα εφαρμοστεί το σχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη ανακοινώσει. Θα λειτουργούν η παθολογική κλινική, θα έρθουν τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΟΠΠΥ και θα φτιάξουμε τη μονάδα χρόνιων πασχόντων. Έτσι κι αλλιώς, τα εργαστήρια ήδη λειτουργούν και νομίζω ότι θα είμαι σε θέση σε λίγες μέρες να παρουσιάσω κάτι ακόμα καλύτερο. Όσα είχα υποσχεθεί ότι θα κάνουμε με τη λήξη αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα».

Πηγή :  “Χαιδάρι σήμερα”