00001380206615Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε σήμερα πολλά από τα μέτρα τα οποία στόχευαν στην απλοποίηση των διαδικασιών απόλυσης των εργαζομένων και περιλαμβάνονται στον εργατικό κώδικα που είχε υιοθετηθεί το 2012, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Τα νέα μέτρα του εργατικού κώδικα, που είχαν εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον Μάιο του 2012, είχαν ληφθεί κατόπιν συστάσεων της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) των δανειστών της Πορτογαλίας και είχαν ως στόχο να μπει ένα τέλος στην «ανελαστική αγορά εργασίας» και «να δοθεί ώθηση στην οικονομία της χώρας».

Οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει στη νέα εργατική νομοθεσία με την οποία διευκολύνονταν οι απολύσεις και γινόταν πιο ελαστικό το ωράριο εργασίας. Μόνο το συνδικάτο CGTP, το μεγαλύτερο της χώρας, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, είχε αρνηθεί να την υπογράψει.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει κόμματα της αριστεράς, αφορά κυρίως ένα μέτρο που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να απολύει εργαζομένους με την αιτιολογία της «μη προσαρμογής στη θέση εργασίας». Για το δικαστήριο, ο εργοδότης οφείλει αρχικά να εξακριβώσει εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη θέση εργασίας που να αντιστοιχεί στα προσόντα του υπαλλήλου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κρίνει αντισυνταγματικά και άλλα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας. Στα τέλη Αυγούστου κρίθηκε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπονταν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αφού προηγουμένως, τον Απρίλιο, είχε απορρίψει πολλά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013.

Η κυβέρνηση καλείται πλέον να βρει ισοδύναμα μέτρα για αυτά που έχουν απορριφθεί και να τα υποβάλει στην Τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται ήδη στη Λισαβόνα για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.

Πηγή : ποντίκι