3333331378735344Το ελληνικό Δημόσιο αποπληρώνει δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ (από τα 245 συνόλου χρεών) που έλαβε ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη βουλή ο αναπ. Υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο, στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ. ευρώ και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο ποσού 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο, ύψους 55.419.314 ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας είπε στους βουλευτές ότι, με τον Ν. 3943/2011, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ. 

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τη Βουλή τι προτίθενται να πράξουν, ώστε να υπάρξει αποδέσμευση των λογαριασμών του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής προκειμένου αυτό να μπορεί να είναι συνεπές προς τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες οι οποίοι, τους τελευταίους μήνες, είναι είτε απλήρωτοι είτε τους έχει καταβληθεί «έναντι».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή με επικεφαλής τη Μαρία Κανελλοπούλου, αναφέρονται στη μείωση της επιχορήγησης προς τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής (σ.σ. από 12 εκατ. ευρώ το 2009, μειώθηκε σε 1,7 εκατ. ευρώ το 2013).

«Eίχαμε και στο παρελθόν ζητήσει εξορθολογισμό των επιχορηγήσεων προς τον ΟΜΜΑ, καθώς πάγια θέση μας είναι η ανάγκη ύπαρξης αποκεντρωμένης πολιτικής στον χώρο του πολιτισμού. Η μείωση όμως αυτής της επιχορήγησης, αλλά και οι υποχρεώσεις του Μεγάρου Μουσικής απέναντι στις Τράπεζες εξαιτίας δανείων δεν είναι δυνατόν, εξαιτίας της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του ΟΜΜΑ, να οδηγεί στη μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων αλλά και των εξωτερικών συνεργατών- καλλιτεχνών του Μεγάρου Μουσικής τους τελευταίους μήνες» ανέφεραν, στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται η ένταξη του Μεγάρου Μουσικής στον κατάλογο παραχωρούμενων ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, πληροφορίες που διαψεύστηκαν μεν, αλλά -όπως τονίζουν οι βουλευτές- δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις για την παραπέρα πορεία του Μεγάρου. Ανάμεσα στα θέματα που θέτουν, πάντως, είναι και αν θα υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος αναφορικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πηγή : Ποντίκι