Του 

Μετάφραση για την ΕΛ.Λ.Α.Σ. : N.K.

To Βερολίνο εξοικονομει  41 δις € μεταξύ 2010 και 2014, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Καλά νέα για την οικονομία της χώρας.

1indexΗ ατυχία του ενός είναι συχνά η ευτυχία των άλλων. Οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να το πουν διαφορετικά  … Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα καταβάλει σε τέσσερα χρόνια 41 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό, τι αναμενόταν για την αποπληρωμή του χρέους της. Το ποσό αυτό προέκυψε από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από ερώτηση του Joachim Poss των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Σε ότι έχει να κάνει με την κρίση, με τον εκνευρισμό των αγορών, τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες και η πτώση του ευρώ, οι επενδυτές έχουν όλο και περισσότερο το φυσικό αντανακλαστικό να στραφούν σε ένα ” ασφαλές στοίχημα “που αναζητούν και χωρίς προφανή επενδυτικό κίνδυνο. Σε αυτόν τον τομέα,τα  γερμανικά ομόλογα είναι καταφύγιο. Δεδομένου της επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης και τους στροβιλισμοούς  γύρω από την ιταλικό,το  πορτογαλικό και το ισπανικό χρέος, οι επενδυτές συρρέουν στα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Βαθμολογημένα με ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης, το αξιόχρεο τους είναι το μεγάλο φαβορί των επενδυτών. Το Βερολίνο τους καθησυχάζει με την αλάνθαστη δημοσιονομική πειθαρχία , το καθεστώς του ως κορυφαία οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τις εξαγωγές του στα ύψη.

Δύο φορές χαμηλότερο επιτόκιο από της Ιταλίας και της Ισπανίας

Από το 2010, οι τιμές των επιτοκίων στις οποίες η πρώτη δύναμη της ευρωζώνης δανειζεται έχουν μειωθεί,  σχεδόν στο 1%. Η Γερμανία στα δέκα χρόνια  έχει επιτόκιο δανεισμού ως 1,89%  για τους επενδυτές την ίδια ώρα που η  Γαλλία (2,44%), οι ΗΠΑ (2,80%), η Ιταλία (4,24%) και η Ισπανία (4,40%) πρέπει να υπόσχονται πολύ καλύτερα μερίσματα στις αγορές για να πώλουν το υπόχρεο τους

Και επειδή μια καλή είδηση συνοδεύεται από μια καλύτερη η Γερμανία έχει δανειστεί , από το 2010 ως το 2012 , 73 δις λιγότερα από το αναμενόμενο, λόγω της υγείας της οικονομίας και της αύξησης των φορολογικών εσόδων περισσότερο των προβλέψεων  και του αναμενομένου. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τον έλεγχο του χρέους επιτρέπουν στο Βερολίνο  να εξοικονομίσει ακριβώς 40,9 δισεκ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014.

Ζήτω η κρίση !

Πηγή : le point