jpg_33Σκέψεις για την πώληση του 902 και αναδημοσίευση μιας παρέμβασης την περυσινή χρονιά για μια αντιμετώπιση-σωτηρία του 902 σε άλλη κατεύθυνση.

Η υπόθεση της πώλησης του 902 TV, έχει προκαλέσει πολύ σοβαρή συζήτηση μέσα στην αριστερά, αλλά και ευρύτερα.

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα. Και φυσικά η ποιότητα και ο στόχευση των αντιδράσεων και τοποθετήσεων.

Στους αριστερούς και κομμουνιστές, υπάρχει ένα μίγμα  απογοήτευσης θυμού, στεναχώριας, αγανάχτησης. Σε κάποιους και έκπληξη. Σε περισσότερους  αμηχανία. Στην πλειοψηφία μια ιδιότυπη σιωπή και αναμονή, μήπως και όταν όλα γίνουν τελικά γνωστά, αποδειχτεί ότι ίσως δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν αλλάζει. Η  απόφαση από μεριάς του ΚΚΕ για πώληση του σταθμού, με ταυτόχρονη απόλυση όλων των εργαζομένων, κάνοντας πρώιμη χρήση όλων των αντεργατικών μνημονιακών  ρυθμίσεων, έχει σοκάρει. Η ηγεσία του ΚΚΕ πήρε την ευθύνη, επικαλούμενη τις οικονομικές δυσκολίες, να πουλήσει (κανείς δεν ξέρει που ακόμη), μια δημόσια συχνότητα που της είχε εκχωρηθεί δωρεάν και έδινε μια (θεωρητική ή προβληματική έστω) δυνατότητα για αντίκρουση του κυρίαρχου αστικού, ευρω-κρατικού και αντεργατικού λόγου.

Από την άλλη μεριά, η  πλειοψηφία των θιασωτών της αντεργατικής πολιτικής και της αντι-κομμουνιστικής υστερίας, έχει πράγματι βρει σοβαρό υλικό και πάτημα. Επιχειρούν  άθλια αξιοποίηση της απόφασης του ΚΚΕ σε μια απόπειρα δικαίωσης όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων. ‘’Βλέπετε’’, λένε, ‘’τα κάνανε οι κομμουνιστές, όπως ακριβώς και κάθε επιχειρηματίας που αυτοί τον βρίζουν όταν θέλει να κάνει απολύσεις ή περικοπές μισθών’’.  Αναζητούν δικαίωση και καθαγιασμό μιας φιλοσοφίας που βλέπει ως αυτοσκοπό την παραγωγή και τα κέρδη και τους ανθρώπους ως αναλώσιμα εργαλεία και υλικά.

Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν ακόμη μεγαλύτερη σπουδή να νομιμοποιήσουν ηθικά στις συνειδήσεις του κόσμου  τη  λογική που τους αντιπροσωπεύει:  ‘’όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται’’.

Πως παρεμβαίνει  ο ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση; ‘’Κύριοι, η συχνότητα δεν ήταν δική σας, ήταν της αριστεράς. Και έπρεπε να την συνδιαχειριστούμε’’. Πόση βάση έχει αυτό;

Η πικρή αλήθεια πως υπάρχει βάση, χωρίς να υπάρχει κανένα δίκιο ή αριστερή λογική σε αυτό το συλλογισμό.

Οι συχνότητες εκπομπής αποτελούν από τη φύση τους δημόσια αγαθά. Το κράτος, τις αξιοποιεί ή τις εκχωρεί, με αντίτιμο ή δωρεάν, με διαγωνισμό ή απευθείας, σε τρίτους. Κατά το δοκούν φυσικά…

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας ΝΔ-(ενιαίου)ΣΥΝ (Τζανετάκης 1989) και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-(ενιαίου)ΣΥΝ (Ζολώτας 1990), χάρισαν δωρεάν και υποτίθεται προσωρινά τις συχνότητες στους μεγιστάνες του τύπου τότε (Λαμπράκης, Αλαφούζος, Τεγόπουλος, Μπόμπολας στο MEGA και Κυριακού στον Antenna). Αργότερα μπήκαν και άλλοι (Βαρδινογιάννης, Κουρής κλπ), πάντα δωρεάν και πάντα ‘’προσωρινά’’. Σε αυτή τη συναλλαγή πάνω, δόθηκε και η συχνότητα στον 902, επίσης δωρεάν και ‘’προσωρινά’’.

Το ΚΚΕ αντιτείνει πως η συχνότητα ήταν ‘’δική του’’ και δεν υπάρχουν και άλλοι ‘’δικαιούχοι’’, όπως με ένα τρόπο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως η συχνότητα του 902 δεν ανήκει σε κανένα από αυτούς. Με μια έννοια ‘’ανήκει’’ σε αυτό που θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και κάθε κομμουνιστική ή αριστερή δύναμη. Ανήκει στον αντίλογο των εργαζομένων, των ανθρώπων χωρίς φωνή, των κυνηγημένων αυτής της κοινωνίας. Στον αγώνα τους και την αγωνία τους.

Είναι τραγικό ότι αυτή η λογική είναι έξω από την οπτική του ΚΚΕ, όταν επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα. Μιλάει σαν κλασσικός ιδιοκτήτης, για τις σκοτούρες του μαγαζιού του, με ιερό μάλιστα θυμό του τύπου ‘’μα θα μου πείτε τι θα κάνω εγώ στην περιουσία μου;’’

Ε, όπως και να το κάνουμε, αυτή η λογική, εκθέτει το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Δεν το αδυνατίζει μόνο πολιτικά στην τρέχουσα συγκυρία. Του αφαιρεί όλο το ηθικό μεγαλείο, στο οποίο υποκλίνονταν ακόμη και οι εχθροί του. Όποιος έχει έγνοια για μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική, έχει και λόγους να μην επιτρέψει μια καταστροφική ταύτιση αυτής της αναφοράς, με τις αδέξιες, αποκρουστικές επιλογές και σοφίσματα της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Η αριστερά και ειδικότερα το κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν γενικά. Ως εργαλεία παρέμβασης στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, στο μοίρασμα της εξουσίας και πολύ περισσότερο ως επιχειρήσεις και ‘’μαγαζιά’’. Χρειάζονται ως φορείς για τον λαϊκό αγώνα, την αντίσταση, την επανάσταση, την καθολική κοινωνική χειραφέτηση. Αυτό υποχρεούνται να αντιπροσωπεύουν κάθε στιγμή, αυτό να τους ορίζει και αυτό να σέβονται. Και σε κάθε πεδίο. Και το πεδίο της ελεύθερης δημοκρατικής ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικό πεδίο. Διαφορετικά, δεν μιλάμε για αντισυστημική επαναστατική αριστερά, αλλά για βαθειά ενσωματωμένη και εξαρτημένη από αυτό το σύστημα και τους ‘’κανόνες’’ του.


Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε μια παρέμαβση της Ματίνας Παπαχριστούδη, από το περυσινό καλοκα΄ρι, όταν ακόμη ο 902 είχε προβλήματα αλλά ήταν ζωντανός.

 Ο 902 TV στα Κόκκινα*

 *Μια ιδέα για τη λειτουργία μιας άλλης τηλεόρασης για τους πολίτες

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Είναι απίθανο αν το σκεφθεί κάποιος. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Η αριστερά, ένα μεγάλο κόμμα της αριστεράς, το ΚΚΕ διατηρεί τηλεοπτική συχνότητα. Τον 902 TV. Ο σταθμός του ΚΚΕ όμως κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Αυτό είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Πολλά συνέβησαν αυτό το χρόνο της φρικτής επιβολής δικτατορίας των μνημονίων. Ο 902 δεν έκλεισε ακόμη. Αντέχει στα UHF εκπέμποντας αναλογικά, γιατί τα οικονομικά του ΚΚΕ δεν αντέχουν το πέρασμα του στην ψηφιακή εποχή. Περιμένει να σβήσει. Και θα χαθεί μια πολύτιμη, για το κίνημα, την αριστερά, τους πολίτες και τα συμφέροντα τους, τηλεοπτική συχνότητα.

Αν λέω, αν, αυτή η συχνότητα μπορούσε να σωθεί; Το γιατί είναι αυταπόδεικτο. Ολοκληρωτική επιβολή του μηνύματος των επικυρίαρχων του κεφαλαίου, ολοκληρωτική επικοινωνιακή καταιγίδα πειθούς, κατασκευής συναίνεσης και φόβου στα και από κυρίαρχα ΜΜΕ. Τα media έχουν ήδη επιλέξει πλευρά, το ίδιο και οι μεγαλοδημοσιογράφοι εκδότες και στελέχη. Ορισμένα από αυτά ήδη φλερτάρουν εγκληματικά με το φασισμό.

Η συχνότητα υπάρχει. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, οι πομποί-έστω και παλαιάς τεχνολογίας- υπάρχουν. Χρειάζεται όραμα και σχέδιο. Ο «902 TV” είναι εφικτό να αναγεννηθεί ως τηλεοπτικός σταθμός ολόκληρης της αριστεράς. Με τη σύμπραξη, χωρίς κανένα από τα πολιτικά κόμματα και τους σχηματισμούς να χρειαστεί να κάνει ούτε βηματάκι πίσω ή πέρα από τις θέσεις ή τις απόψεις του, όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Χρειάζεται το ΚΚΕ να προσφέρει τη συχνότητα και ολόκληρη την αριστερά να τολμήσει τη σύμπραξη.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα είναι κομματικός σταθμός. Δεν θα είναι κομματικός, ελεγχόμενος απευθείας από τα κομματικά όργανα. Θα είναι όμως πολιτικός. Παλλαϊκός. Θα εκπέμπει ειδήσεις, εκπομπές, ψυχαγωγία από και προς τον λαό, από και προς το κίνημα, από και προς τους πολίτες.

Μια κοινή επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο. Ανοιχτό κανάλι με συμφωνημένες αρχές, ένας είδος Κώδικα εκπεμπόμενου προγράμματος, στη λειτουργία του. Μελέτη κόστους και βιωσιμότητας. Για την αρχική στήριξη του μετέχουν ισότιμα και αναλογικά όλες οι δυνάμεις της αριστεράς αλλά και οι φορείς των κινημάτων. Προσφέροντας τα πρώτα χρήματα στον προϋπολογισμό δημιουργίας του καναλιού. Σε πολύ ύστερο στάδιο, μπορεί να συζητηθεί ανοιχτά η πολιτική χορηγιών ή χρηματοδότησης εκπομπών –μεγάλων ερευνών από άλλους φορείς.

Το πρόγραμμα κινείται στη λογική των ζωνών, με εναλλασσόμενη ενημέρωση, ειδήσεις-εκπομπές ενημέρωσης και ψυχαγωγία. Υπάρχουν σε ημιζώντανη, ημιθανή ύπαρξη δεκάδες, εκατοντάδες δημιουργοί. Απελπισμένοι, αγανακτισμένοι, αποκομμένοι συνάμα από την πρόσβαση της «τέχνης» τους, της δημιουργίας τους προς το κοινό. Υπάρχουν εκατοντάδες που αντιστέκονται, κινηματογραφούν, γράφουν μουσική, παίζουν θέατρο, παιχνίδια, δρουν σε γειτονιές ή στο Διαδίκτυο. Οι δημιουργίες τους δεν έχουν πρόσβαση στο κοινό ή βρίσκουν περιορισμένη δίοδο στους πλέον ενεργούς πολίτες.

Όλους αυτούς θα μπορούσε να καλέσει ο «902 ΤV» της Αριστεράς. Και με ένα λιτό κόστος ψυχαγωγίας, πληρώνοντας το ελάχιστο της δημιουργίας να τους εμπνεύσει. Και να αποκτήσει το πιο δημιουργικό, το πιο ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Προσβάσιμο πλέον σε ένα πλατύ κοινό. Το τηλεοπτικό κοινό.

Ο τομέας των ειδήσεων είναι το μεγάλο στοίχημα της αριστεράς και του δίκαιου των απόψεων της. Το κεντρικό desk υποδοχής και επιλογής ειδήσεων, ρεπορτάζ θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την ίδια αρχή. Αναλογικά και ισότιμα με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από όλα τα πολιτικά κόμματα, τους σχηματισμούς και τα κινήματα. Το desk θα λειτουργεί ανεξάρτητα, με τη δική του αυτονομία. Και θα υποδέχεται την ειδησεογραφία από την οποία θα γίνεται η επιλογή των όσων τελικά θα βγουν στα δελτία ειδήσεων. Από τη συνεργασία με τα διεθνή δίκτυα –αμ τι άλλο υπάρχουν δεκάδες αποκλεισμένα δίκτυα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Εκτός από τα συνήθη, BBC World, Deutche Welle, Assosient press, AΠΕ-ΜΠΕ, διανέμουν ειδησεογραφικό υλικό τα Al Jazeera, Russia Today, Euronews, France 24, το γαλλόφωνο BFM, το γερμανόφωνο Ν24, το ισπανόφωνο Canal 24 Horas. Η ελληνική ειδησεογραφία προέρχεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των αριστερών κομμάτων, τον “902 Αριστερά στα FM” και στο «Κόκκινο». Από τις έντυπες εκδόσεις των κομμάτων, το Ριζοσπάστη, την Αυγή, το Δρόμο της Αριστεράς, το Πριν, την Εποχή και πάει λέγοντας. Από τα δεκάδες ανεξάρτητα sites στο Internet που εξειδικεύονται θεματικά, παράγοντας δικό τους πρωτότυπο υλικό ειδήσεων και ρεπορτάζ. Από τις δεκάδες πλατφόρμες φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων και ανεξάρτητων πλατφορμών επικοινωνίας που διαθέτουν ειδήσεις, βίντεο, ήχους.

Με συμφωνίες παροχής υλικού, το desk του σταθμού δυνητικά θα είχε πλούσια δεξαμενή ειδησεογραφικού υλικού.

Εν τέλει η λειτουργία του «902 στο Κόκκινο», θα μπορούσε να βρει το δρόμο λειτουργίας του μετά τη δημιουργία του. Κανένα σχέδιο στην ιστορία δεν πέτυχε επειδή ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένο. Σημασία έχει το πρώτο βήμα. Το όραμα και το σχέδιο πως η αριστερά μπορεί να συμμαχήσει και να δημιουργήσει ανάχωμα στην επικοινωνιακή δικτατορία του κεφαλαίου. Φέρνοντας στα UHF, ελεύθερα και δωρεάν για όλους τους πολίτες τη δική της πρόταση τηλεοπτικού προγράμματος. Στην τελική η αριστερά διαθέτει τους καλύτερους στην παραγωγή δημιουργίας και επικοινωνίας. Στην τελική η συχνότητα υπάρχει. Ακόμη.

Aπό : http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2012/08/902-tv_6441.html

Πηγή : Αριστερό blog