ilias.karavoliasΤου Ηλία Καραβόλια

Η σύγχρονη τρομοκρατία δεν χρειάζεται όπλα και στόχους:πηγάζει απο τον πυρήνα του οικονομικού συστήματος και στοχεύει αδιακρίτως.Μέσω της ενημέρωσης, σκοτώνει συναισθήματα και σκέψη. Λέξεις όπως κατασχέσεις, απολύσεις ,κινητικότητα,διαθεσιμότητα, λουκέτα, χαράτσι, φόροι, κούρεμα, είναι τα συγχρονα πλέον όπλα μαζικής καταστροφής.

Η εφορία, οι τράπεζες,τα ταμεία, η τρόικα είναι οι σύγχρονοι εκτελεστές του καθενός που βλέπει την περιουσία του να ποινοκοποιείται, το επάγγελμα του να απαξιώνεται, τα χρέη του να μεγαλώνουν πιο γρήγορα απο τα παιδιά του. Στο “σπίτι ” για παράδειγμα,
βρέθηκαν η βιοπολιτική του χρήματος( η τράπεζα έμπαινε στο σαλόνι σου για να «πλαστείς» από την τηλεόραση)και το σύνδρομο ιδιοκτησίας για απώθηση του θανάτου ( το «ιδιόκτητο σπίτι» ως καταφύγιο ).

Τί κυκλοφορεί σήμερα στα αγχωμένα μυαλά χιλιάδων ανθρώπων ; ( σημ: προσωπικά δεν έχω σπίτι,ούτε χρέη. Αλλά ακούω το άγχος ,το βλέπω, σχεδον παντού) «Μα τί θα το κάνουν ,η τράπεζα ή το κράτος, το παλιόσπιτο αυτό(που καλύτερα να μην το αγόραζα ποτέ);» Ενοχοποίηση της επιθυμίας ή κρίση αυτογνωσίας;

arxizoun-oi-pleistiriasmoi-spition-apo-proti-ianouariou-2014

Τίποτα απο τα δύο. Το μήνυμα απο τα πρωτοσέλιδα για κατασχέσεις, για μπαραζ φόρων, συναντά την ανασφάλεια για το εισόδημα, για τον μισθό ,για το επερχόμενο λουκέτο. Ολόκληρη η κοινωνία χορεύει στον ρυθμό του τρόμου. Ολόκληρη όμως; Μήπως κάποιοι πλούτισαν χωρίς δανεικά και έχουν πολύ καλό κομπόδεμα ακόμη; Μήπως υπήρχαν τελικά τάξεις και δεν τις βλέπανε όλοι; (ενώ τώρα σιγά σιγά αχνοφαίνονται; )Δεν μου αρέσει να παραθέτω ερωτήματα μόνο, αλλά να παίρνω θέση. Πριν μας πάρουν τα σπίτια, τα λεφτά,τον ιδρώτα,την ζωή.Αλλά αυτοί βιάζονται, επισπεύδουν τις διαδικασίες.Καθηλώνουν τις μάζες, την λογική, την αντίδραση. Και η θέση που παίρνω δεν είναι δανεική. Είναι δική μου .Την έχω και την κατέχω. Εκτός και αν την φορολογήσουν και αυτή! Οπότε καλύτερα είναι μάλλον να μην την δηλώσω….

ΣΗΜ: Η άποψη μου είναι ότι επειδή η επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή έχει περάσει σε κατώτερη μοίρα, τα χρεωμένα και ενυπόθηκα σπίτια 10 με 12 χιλιάδων Ελλήνων μπορούν να λειτουργήσουν ως το υλικό υπόβαθρο άυλων τίτλων που θα πωλούνται ως «ακίνητα Ελλάδος» μέσα σε αμοιβαία με διασπορά ακινήτων, εισηγμένα στα διεθνή χρηματιστήρια ( μέσω τιτλοποίησης).Εννοείται ότι η ”παραγωγή ακινήτων ” απαιτεί κάποιου είδους  συνεννόηση με την μεσαία τάξη αλλά η ιδιόμορφη ελληνική οικοδομική βιομηχανία διατηρούσε επαφή με την πραγματική οικονομία (γι’ αυτό και δεν θα έσκαγε σαν φούσκα)Οι τράπεζες θα φροντίσουν πώς να πακετάρουν για ξένους θεσμικούς αυτή την επενδυτική ευκαιρία( να αγοραστούν τα στεγαστικά με μεγάλο discount). Kαι όσοι νομίζουν ή υπερασπίζονται ότι αυτό θα φέρει ανάπτυξη, ας διαβάσουν το άρθρο για τις κατασχέσεις στην Ιρλανδία στους Financial Times, 30/4 /2013 : με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες (διαγράμματα, ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβολικά σενάρια) αποδεικνύεται η ανύπαρκτη οικονομική αποδοτικότητα υπέρ της κοινωνίας και της «ανάπτυξης» αυτών των μέτρων.

Πηγή : ΟΛΥΜΠΙΑ