aimagesΤης Βασιλικής Σιούτη

Μείζον πολιτικό θέμα έχει προκύψει από το πόρισμα της «Αρχής κατά της Νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα» για το πάρτι που γινόταν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα δάνεια εκατομμυρίων, που δόθηκαν στον Κυριάκο Γριβέα, συνεργάτη του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στελεχών της Ν.Δ. Καμία αντίδραση ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, καθώς όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει θέμα.

Τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν το 2009 προς επιχειρήσεις του Κυριάκου Γριβέα με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις, όπως αναφέρουν οι δικαστικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση, «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως» .

Το πόρισμα που αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα «Έθνος», ανέφερε ότι το συνολικό ύψος της ζημιάς υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, καθώς εκτός από τα 17 εκατομμύρια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε και με νέα δάνεια τις επιχειρήσεις του Κ. Γριβέα στη συνέχεια, ύψους 2.385.000 ευρώ .

Την περίοδο εκείνη ο κ. Γριβέας διατηρούσε υψηλές διασυνδέσεις στη Ν.Δ, στον πολιτικό χώρο της οποίας φέρονταν να ανήκε, ενώ συνεργαζόταν στενά με τον αδερφό του Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκο, με τον οποίο συνδιοργάνωναν πανάκριβα «πράσινα συνέδρια» με χορηγίες (κυρίως) του δημοσίου. Κι όλα αυτά ενώ η χώρα είχε μπει ήδη στην περιπέτεια της κρίσης.

αρχείο λήψης
Τα συνέδρια (Athens Summit -Mediterranean Sustai-nable Energy Summit) που είχαν ως θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον. Τα διοργάνωνε η ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security) με συνδιοργανωτή τον Κυρ. Γριβέα και την εταιρεία του (που έπαιρνε τα δάνεια σύμφωνα με το πόρισμα) C&C International Group of Companies (η οποία ειδικευόταν στο σπόνσορινγκ και τις δημόσιες σχέσεις -κυρίως φαρμακευτικών εταιρειών κι επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας). Ως κεντρικός ομιλητής των συνεδρίων εμφανιζόταν ο τότε πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, που ξεδίπλωνε τα σχέδιά του για την «πράσινη ανάπτυξη», η οποία αποτελούσε περίπου μόνιμη αναφορά κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Μέχρι τότε, ο Κ. Γριβέας ήταν γνωστός ως επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος στη Ν.Δ., με φιλίες στην προηγούμενη κυβέρνηση και στενή σχέση με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη. Στον Κ. Γριβέα είχε πιστωθεί και η επιτυχία του προηγούμενου συνεδρίου του Αντρίκου, επί Ν.Δ, στο οποίο είχαν δώσει το παρόν πολλά κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ.
Η λίστα των χορηγών του συνεδρίου, που πραγματοποίησε με τον Α.Παπανδρέου, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε: ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Siemens (της οποίας το σκάνδαλο ήταν σε εξέλιξη). Ακόμα εντυπωσιακότερο όμως, ήταν ότι ανάμεσα σε όλους τους χορηγούς δέσποζε το brand του γενναιόδωρου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που πέρα από τα χαριστικά δάνεια , παρείχε και πλούσιες χορηγίες.

Εκτός από τα συνέδρια για το περιβάλλον στο Hilton όμως, ο Κ.Γριβέας με τον Α.Παπανδρέου συνδιοργάνωσαν τον Οκτώβριο του 2010 στον «Αστέρα» κι ένα φόρουμ («Mediterranean Green Development Investors Forum») το οποίο παρουσιάστηκε ως ένα «συναρπαστικό event δικτύωσης που θα εξετάσει τις ευκαιρίες για πράσινες επενδύσεις και θα αναδείξει τις δυνατότητες κερδών για τους επενδυτές». Το φόρουμ συγκέντρωνε πολιτικούς, υπουργούς, κυβερνητικούς φορείς, βιομήχανους, τραπεζίτες και επενδυτές, για τους οποίους όπως ανέφεραν, είχε «σχεδιαστεί η δυνατότητα τυπικής και άτυπης δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων».
Στο πόρισμα της «Αρχής κατά της Νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα», εκτός από τα δάνεια του 2009, υπάρχει αναφορά και στην επίσης «πράσινων» ενδιαφερόντων εταιρεία «Postbank Green Institute», που ίδρυσε τον Αύγουστο του 2009 το ΤΤ με συνέταιρο τον Κ. Γριβέα. Στην εταιρεία αυτή το ΤΤ (με τη διορισμένη από τη Ν.Δ διοίκηση ακόμα ) συμμετείχε με ποσοστό 50% . Το μετοχικό κεφάλαιο δηλώθηκε ότι ήταν 500.000 ευρώ, και το μερίδιό του ο κ.Γριβέας το κατέβαλε μετά από δανεισμό του από τον συνέταιρο-ΤΤ. Και όχι μόνο αυτό: ο Κ.Γριβέας ορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος, ενώ έδρα της «συνεταιρικής» εταιρείας ορίστηκε η Μεταμόρφωση Αττικής – έδρα των επιχειρήσεων του Κ. Γριβέα.
Οι καλές σχέσεις με τη διοίκηση διατηρήθηκαν και όταν εκείνη άλλαξε και το ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε σε αυτήν τον Κλέωνα Παπαδόπουλο, έναν έμπιστο άνθρωπο της οικογένειας Παπανδρέου, άγνωστο μέχρι τότε στην οικονομική ζωή του τόπου.

1images
Το πάρτι συνεχίστηκε κανονικά στο ΤΤ και επί ΠΑΣΟΚ, όπως και η προνομιακή σχέση του διοικητή με τον Αντρίκο Παπανδρέου ( ενοικίαση καταστημάτων ιδιοκτησίας της οικογένειας της συζύγου του, χορηγίες κ.α) με τον Κλέωνα Παπαδόπουλο να αποδεικνύεται ακόμα πιο γαλαντόμος, ενώ άρχισαν να «βολεύονται» και ρουσφέτια της Ιπποκράτους.
Σύμφωνα με ντοκουμέντα, αλλά και καταγγελίες των εργαζομένων του ΤΤ, δικηγόρος (Β.Κ) με στενές σχέσεις με την Ιπποκράτους είχε προσληφθεί με τον μισθό των 7.000ευρώ, ενώ το ΤΤ διέθετε άρτια νομική υπηρεσία. Την ίδια περίοδο είχε προσληφθεί στο ΤΤ και δημοσιογράφος-πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ (Δ.Μ), χωρίς ποτέ κανείς να μάθει ποιο ήταν το έργο του, καθώς και σύμβουλος τέχνης, (Σ.Τ) κατόπιν συστάσεως ανώτατου στελέχους του ΠΑΣΟΚ.
Αίσθηση είχε κάνει μεταξύ των εργαζομένων στο ΤΤ και το γεγονός ότι ο Αντρέας Ταμπραντζής, στέλεχος για πολλά χρόνια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γενικός διευθυντής, αν και αποχώρησε οικιοθελώς από τη θέση του (διευθυντή) για να τοποθετηθεί από τον Ευ.Βενιζέλο στο ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αποζημιώθηκε με 200.000 ευρώ. Επίσης παρέμενε στο Δ.Σ του ΤΤ, παρότι πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Κλ.Παπαδόπουλος, ήταν εξίσου γαλαντόμος και με τον εαυτό του. Αγόρασε ειδικό ψυγείο για κρασιά αξίας 1.500 ευρώ για το σπίτι του στην Κηφισιά, αλλά το πλήρωσε το ΤΤ. Όπως επίσης και το πανάκριβο σύστημα συναγερμού που έβαλε στο σπίτι του, στο ΤΤ το χρέωσε, το ίδιο και τη σχάρα του αυτοκινήτου του για να μεταφέρει τα ποδήλατα της οικογένειά του, αξίας 1.718 ευρώ.
Αυτά γίνονταν τις «καλές» εποχές και συνέχισαν να συμβαίνουν και μετά την κρίση. Όσο για τα σπασμένα από το «πάρτι» στο ΤΤ, που ανακαλύπτει τώρα η δικαιοσύνη, όλοι γνωρίζουν ποιοι θα τα πληρώσουν.