orgoyel

Tου Γιώργου Αγγελόπουλου

Η χθεσινή (16/7/2013) σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρου Μαρκέτου και του γνωστού δικηγόρου, μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μπάμπη Κουρουνδή είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Σπύρος Μαρκέτος και ο Μπάμπης Κουρουνδής συνόδεψαν στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης μια ανήλικη δεκαεξάχρονη Σομαλή που σκόπευε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος. Οι Μαρκέτος και Κουρουνδής γνωρίζονται με τη Σομαλή μέσω δικτύων υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων. Επισημαίνουμε ότι η κοπέλα έχει νόμιμο καθεστώς παρουσίας στη χώρα μας καθότι είναι κάτοχος της λεγόμενης «ροζ κάρτας». Η «ροζ κάρτα» δίνεται σε όσους είναι επίσημα αιτούντες πολιτικό άσυλο.  Όταν διαπίστωσαν ότι η κοπέλα δεν μπόρεσε τελικά να επιβιβαστεί στην πτήση της μετέβησαν στο αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου ζητώντας διευκρινήσεις. Εκεί δήλωσαν τα ονόματα και τις ιδιότητες τους. Το αποτέλεσμα είναι σουρεαλιστικό αλλά και επικίνδυνα τραγικό: συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν για κακούργημα ως δουλέμποροι βάσει του Ν.3386/05! Πέρασαν από το κρατητήριο και τελικά ο Εισαγγελέας Δίωξης τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο. Αναμένεται, λόγω της ιδιότητας τους (νομικοί) να παραπεμφθούν σε τακτική δίκη.

Ανήκω σε αυτούς που διαβάζουν με ορισμένη επιφυλακτικότητα κάποιες από τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις θέσεις του Σπύρου Μαρκέτου. Πέρα από κάθε αμφιβολία ο Μαρκέτος είναι ένας δημόσιος διανοούμενος, ένας ενεργός πολίτης που απέδειξε από τα εφηβικά του χρόνια την προσήλωσή του στις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Είναι ένα πρόσωπο που μόνο με δίκτυα «δουλεμπορίου» δεν θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε σχέση. Είναι ένας ακαδημαϊκός με πρωτοπόρες συχνά ιδέες, με σοβαρή και συνεπή ως προς το λειτούργημά του πορεία. Μοιραία προκύπτει το ερώτημα του πλαισίου της σύλληψης (από την ΕΛΑΣ) αλλά και της παραπομπής (από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και τον Εισαγγελέα Δίωξης) των Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. Δεν είναι δημόσια γνωστή η πολιτική και κοινωνική τους δράση στον αντιρατσιστικό χώρο; Δεν είναι δημόσια γνωστή η συνέπεια με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών; Δεν είναι δημόσια γνωστή η πολύχρονη προσφορά τους στον αριστερό λόγο και πράξη υπέρ των λιγότερο ευνοημένων αυτής της κοινωνίας; Αν σήμερα συλλαμβάνουν το Σπύρο Μαρκέτο και το Μπάμπη Κουρουνδή, αύριο μπορεί να συλλάβουν με την ίδια κατηγορία όλους όσους έμπρακτα δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Όλους όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων. Ιερείς που βοηθούν τους μετανάστες, γιατρούς στα ιατρεία ΜΚΟ που δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες, νησιώτες που περιθάλπουν όσους βρίσκουν στις ακτές των νησιών του Αιγαίου κ.ά. Είμαστε όλες και όλοι μας πιθανοί ένοχοι για συμμετοχή σε δουλεμπορία! Αυτή η αντιστροφή της πραγματικότητας θα άξιζε να γίνει χωρίο στα έργα του Τ. Όργουελ.

Ήδη αναπτύσσεται ένα ευρύ δίχτυ προστασίας και συμπαράστασης των Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το δίχτυ αυτό θα διευρυνθεί και τελικά η όλη υπόθεση θα αποβεί υπέρ των δύο συμπολιτών μας. Η βεβαιότητά μας αυτή προκύπτει από το απλό γεγονός ότι σήμερα πλέον δεν ρωτάμε για ποιόν χτυπά η καμπάνα…

Πηγή : parallaxi