gap-papΤου ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Ο Κυρ. Γριβέας δεν είναι τυχαίος άνθρωπος, αλλά πολυπράγμων και επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, έχει εταιρεία που διοργανώνει συνέδρια (κυρίως ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος), άλλη που κάνει δημόσιες σχέσεις κ.ά. Η εταιρεία του, C&C International, διοργάνωνε και συνεχίζει να διοργανώνει συνέδρια με χορηγό το Τ.Τ. Συμπτωματικώς ή όχι, το 2009 έλαβε και δύο ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα στην «πράσινη» ανάπτυξη. Η C&C Inter-national συνεργάζεται με το Διεθνές Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής & Ενεργειακής Ασφάλειας (Ι4CENSE), μη κυβερνητική οργάνωση, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και διοργανώνουν συνέδρια όπως αυτό του ερχόμενου Μαΐου στην Αθήνα, στο οποίο βασικοί ομιλητές θα είναι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

* Δηλώσεις Αγγ. Φιλιππίδη, Κλ. Παπαδόπουλου, Α. Παπανδρέου

Στην ερώτηση «εάν γνωρίζατε τον Κ. Γριβέα πριν τη σύσταση της εταιρείας και γιατί τον επιλέξατε για συνέταιρο;» ο Αγγ. Φιλιππίδης απάντησε ότι «είμαι υπέρ της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και ότι «ήμασταν (σ.σ.: εννοεί το Τ.Τ.) χορηγοί σε κάποιο συνέδριο». Τονίζει πως «έχει αναπτύξει εμπειρία στη δημιουργία συνεδρίων και μπορεί να χειριστεί περιβαλλοντικά θέματα καθώς έχει διασυνδέσεις στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα οι επαφές με το ίδρυμα Clinton Foundation, που ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη».

Ρωτήσαμε τον νέο πρόεδρο του Τ.Τ., Κλεάνθη Παπαδόπουλο, για τη σημερινή μετοχική σύνθεση της Green Institute, εάν γνωρίζει πώς έγινε η επιλογή του κ. Γριβέα. Επίσης για τη σημερινή σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου και τι προτίθεται να κάνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μας απάντησε ότι «πρόθεση της τράπεζας είναι να έχει συμμετοχή στον τομέα της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, ότι θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν και ότι σκοπός της Post Bank Green Institute είναι να συγκεντρώσει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό».

Ο κ. Παπαδόπουλος μας είπε επίσης ότι «δεν μας απασχολούν οι πολιτικές προτιμήσεις των στελεχών μας ή των συνεργατών μας αλλά αποκλειστικά και μόνο η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους». Παρέλειψε να αναφερθεί στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Post Bank Green Institute και στα μέλη του δ.σ., λέγοντας μόνο ότι προχωρεί «στην πρόσληψη νέου διευθύνοντος συμβούλου, του Δ. Ζήση».

* Απάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου

Θέσαμε στον Α. Παπανδρέου ερωτήσεις σχετικά με τη συνεργασία του με τον κ. Γριβέα και εάν υπάρχουν άλλες κοινές δράσεις με την C&C International. Επίσης από ποιον/ποιους χρηματοδοτείται το Ινστιτούτο (Ι4CENSE).

Ακολουθούν οι απαντήσεις:

1 «Το i4cense, του οποίου είμαι πρόεδρος, συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με την εταιρεία συνεδρίων C&C International και τους “Financial Times” για τη διοργάνωση του Mediterranean Sustainable Energy Summit, το οποίο είναι διεθνές συνέδριο για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Το ινστιτούτο έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου. Θεωρούμε σημαντικό ένα τέτοιο συνέδριο να οργανώνεται στην Αθήνα ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβληματισμού για την κλιματική αλλαγή.

2 »Οι δραστηριότητες του i4cense είναι διεθνείς. Η μέχρι τώρα διεθνής συμμετοχή των επιστημόνων και ειδικών στο χώρο καθώς και των συνεργατών είναι εθελοντική. Πέραν της εθελοντικής προσφοράς, οι επιπλέον πόροι καθορίζονται από τον όγκο και το είδος των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και προκύπτουν από τη συνεργασία με άλλους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς.

3 »Εχει συσταθεί διεθνές advisory board, το οποίο και πρόκειται να ανακοινωθεί στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση νέων πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου».

Πηγή : Ελευθεροτυπία