ert660_1

Του Θάνου Ανδρίτσου

Η μάχη της ΕΡΤ, ήταν μια ανάσα που την είχε απόλυτη ανάγκη ο κόσμος του αγώνα και της Αριστεράς, όλη η κοινωνία. Ένα χρόνο τώρα, η κοινωνική λεηλασία και ο κυβερνητικός φασισμός προχωρούσαν με μικρές αντιστάσεις απέναντί τους. Το μαύρο έφερε την ασφυξία αλλά αντί για επιθανάτιος ρόγχος ακούστηκε η κραυγή της ζωής. Η μάχη που συνεχίζεται ακόμα, όπως και αν είναι οι εξελίξεις που δεν ήταν οριστικές την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έφερε το λαό ξανά στο προσκήνιο, παράγοντα των εξελίξεων, κριτή της ιστορίας.

Κάθε μάχη κρύβει πολλές μάχες. Σήμερα, συνυπάρχουν οι αγώνες για την ενημέρωση και τον πολιτισμό, ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση  των δημόσιων οργανισμών, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές εκτροπές, ενάντια στη μνημονιακή πολιτική και την κυβέρνηση, ενάντια στο σύστημα και την κρίση του. Αυτές οι πλευρές μπορούν να συνυπάρχουν σε αγωνιστές ή συλλογικότητες, να τίθενται εντός διαφορετικών ιεραρχήσεων ή και να συγκρούονται. Η σχέση ενός αγώνα με ένα συνολικότερο σχέδιο ανατροπής, ακόμα και αν υπάρχει στο μυαλό όλης της κοινωνίας, δεν μπορεί να γίνει αυθόρμητα αλλά αποτελεί πάντα στόχο των πρωτοποριών είτε επαναστατικών συλλογικοτήτων είτε προωθημένων κομματιών του κινήματος. Είναι διακύβευμα και όχι δεδομένο.

Κάθε μάχη, εμπεριέχει στιγμές που γίνονται άλματα, στιγμές που κρίνουν αιώνες, αλλά φέρνει πάνω της και όλη την προϊστορία της.  Τα άλματα γίνονται όχι έξω από την κατάσταση που προσπαθούν να υπερβούν, είναι δηλαδή άλματα εντός δοσμένων συνθηκών. Οι προϋπάρχουσες συνθήκες, το επίπεδο οργάνωσης και συνείδησης, οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και συσχετισμοί συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τις περισσότερο ή λιγότερο αυθόρμητες κινηματικές εξάρσεις που ποτέ δε συμβαίνουν όταν τις περιμένεις ή όταν αισθάνεσαι έτοιμος για αυτές. Αν κάτι φαίνεται θλιβερά στα μεγάλα ξεσπάσματα (και ήταν το πιο εμφανές χαρακτηριστικό των περασμένων ετών) είναι ότι απουσίαζαν από πριν και δε γεννήθηκαν οι δομές αυτές και η πολιτικοποίηση αυτή που μετά θα έφερνε την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Έτσι, η ΕΡΤ εκφράζει την ταυτόχρονη συμπύκνωση της πρώτης υποχώρησης της μέχρι πρότινος άτρωτης κυβέρνησης, την ελπίδα που δημιούργησε η τεράστια κινητοποίηση, τα ανοιχτά στοιχήματα για τη συνέχεια, τον προβληματισμό για τα βήματα που δεν έγιναν, τα όρια που εμφανίζονται διαρκώς και τα παλιά ερωτήματα που επανέρχονται με νέα μορφή. Στην εποχή των εξεγέρσεων και της κρίσης, οι κατακτήσεις μας θα είναι πρόσκαιρες και αμφίρροπες και οι ήττες μας οδυνηρές. Ένα βήμα δικό μας θα φέρνει απευθείας αντιδραστική αντεπίθεση. Όμως αν ανοίγουν δρόμοι και ρωγμές, μπαίνει ένα λιθαράκι στην οργάνωση και την προετοιμασία για την επόμενη μάχη μέχρι την ανατροπή τους.

Η κινητοποίηση των πρώτων ημερών, στρίμωξε την κυβέρνηση και έδωσε τον πρώτο λόγο στο κίνημα. Στη συνέχεια, ωστόσο, δόθηκε χρόνος στην κυβέρνηση να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρά τις τεράστιες ανοιχτές πληγές και κλυδωνισμούς.

Η κοινοβουλευτική Αριστερά, παρά τις ελπίδες που έδωσε η κοινή παρουσία της, γρήγορα έδειξε ότι δεν ήθελε να συμβάλλει στον πανκοινωνικό ξεσηκωμό και να ρίξει την κυβέρνηση από τα κάτω. Στην πιο κρίσιμη στιγμή, έκαναν τις συγκεντρώσεις τους χωρίς να παρουσιάσουν κανένα σχέδιο κλιμάκωσης, ενώ αρνήθηκαν να κηρύξουν μια απεργία και σε περιπτώσεις που είχαν τους συσχετισμούς όπως στο ΕΚΑ. Οι ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, «έβγαλαν την υποχρέωση» με μια απεργία και μια πορεία, επαληθεύοντας το ρόλο της «εργατικής υπεράσπισης» της κυβέρνησης. Ακόμα και η ίδια η ΠΟΣΠΕΡΤ, που δίνει ένα ηρωικό αγώνα, αδυνατεί να διευρύνει το αγωνιστικό μπλοκ, να συμβάλλει σε μια «από τα κάτω» συμπόρευση και αλληλεγγύη, πράγμα που αποδεικνύεται και στα ελλιπή βήματα που γίνονται στο πρόγραμμα. Στον αντίποδα, πατώντας σε μια πραγματική ανάγκη συμμετοχής και δημοκρατίας, εμφανίστηκαν με μορφή σχεδόν καρικατούρας της Πλατείας Συντάγματος προσπάθειες συνελεύσεων που αρνούμενες κάθε πολιτική αιχμή και αποθεώνοντας την ατομικότητα κατέληξαν να καταγγέλλουν τους εργαζόμενου, να καλούν σε εργατική αυτοδιαχείριση …των απέξω (!) και εν τέλει να μη θέτουν κανέναν κινηματικό σχεδιασμό.

Ή θα υπάρξει μια τομή στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα ή θα μετράμε βήματα μπρος και άλματα πίσω. Ειδικά σήμερα, φαίνεται πιο πιθανό και επιτακτικό από ποτέ να συμπορευτούν σε μια ανατρεπτική κοινή δράση, τα διάσπαρτα αγωνιστικά κομμάτια στο εργατικό κίνημα, στις γειτονιές, στη νεολαία θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα μιας νέας οργάνωσης του αγώνα. Ένα ρεύμα έτοιμο για πόλεμο όχι για μάχες ανακοινώσεων.

Και αυτό δεν είναι ένα μακρινό καθήκον, έξω από τη φωτιά της πάλης. Πρώτο και κύριο μέλημα οφείλει να είναι σήμερα, η άμεση διατήρηση και ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου στην ΕΡΤ. Το κράτημα του κέντρου αγώνα. Η διεύρυνση της συμμετοχής και η συμπόρευση με τη συνολική μάχη ενάντια στην κόλαση που έρχεται με το κλείσιμο νοσοκομείων, τις απολύσεις εκπαιδευτικών, τις κατασχέσεις σπιτιών κτλ. Οι επόμενες μέρες δε θα είναι αποτίμησης, χαράς, λύπης ή τηλεοπτικής εμμονής. Πρέπει να είναι μέρες μάχης.

Πηγή: εφ. Πριν, 23 Ιουνίου

αναδημοσίευση : Η λέσχη της ανυπότακτης θεωρίας