gzxe34etFileΤου Νίκου Φωτόπουλου

Την εγκατάσταση σε μόνιμη βάση τουλάχιστον δέκα διμοιριών ΜΑΤ στην περιοχή ζητούν οι αστυνομικοί της Χαλκιδικής από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει το Συντονιστικό Σταγείρων – Ακάνθου

Να αντιμετωπιστεί το θέμα των Σκουριών ως… «εθνικό», με μόνιμη εγκατάσταση δέκα διμοιριών ΜΑΤ στην περιοχή, ζητούν οι αστυνομικοί της Χαλκιδικής από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης! Με μια επιστολή η οποία καταδεικνύει σαφώς τις αντιλήψεις και νοοτροπίες που επικρατούν ακόμη στην Ελληνική Αστυνομία, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής ζητά από τον Νίκο Δένδια και τον αρχηγό του Σώματος να τοποθετήσουν σε μόνιμη βάση, λίγο πολύ, έναν μικρό στρατό στην περιοχή της Ιερισσού.

H επιστολή

Αφορμή φαίνεται ότι αποτέλεσε ένα τροχαίο ατύχημα, με απλές υλικές ζημιές, που είχαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) από την Ημαθία. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ζητώντας δέκα διμοιρίες ΜΑΤ σε μόνιμη βάση στις Σκουριές, ζητούν ουσιαστικά την εγκατάσταση μονάδας κατοχής στην Ιερισσό… Ιδού τι γράφουν στην επιστολή τους, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος των αστυνομικών της Χαλκιδικής Ι. Κυργιαφίνης και ο γραμματέας Γ. Μπομπότας:

«Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς επαληθευόμαστε για ακόμη μία φορά. Μετά το κάψιμο του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού για το οποίο έγκαιρα είχαμε ζητήσει την απομάκρυνσή του, μετά τον τραυματισμό από πυροβολισμό του συναδέλφου στο ρέμα Καρατζά στις Σκουριές, σημείο που επίσης έγκαιρα είχαμε ενημερώσει ότι κινδυνεύουν οι συνάδελφοι, είχαμε -ευτυχώς χωρίς θύματα- το χθεσινό τροχαίο ατύχημα με συναδέλφους της ΟΠΚΕ Ημαθίας που τελείωσαν από νυχτερινή βάρδια στις Σκουριές και επέστρεφαν στην έδρα τους. Ευθύνες για όλ” αυτά δεν υπάρχουν; Πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε συνάδελφο; Εμείς ως Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής έχουμε ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία των συναδέλφων μας και για αυτό παλεύουμε. Το ίδιο πιστεύουμε ότι ισχύει και για σας, καθώς και για την Φυσική μας Ηγεσία, αλλά δυστυχώς κάποιοι αποφασίζουν με άλλα κριτήρια.

“Η επένδυση που ξεκίνησε στη Χαλκιδική έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι είναι Εθνικό θέμα και έτσι ζητάμε να αντιμετωπιστεί προτού να είναι αργά με την απώλεια ζωής συναδέλφου. Γι” αυτό ΖΗΤΑΜΕ την παρέμβασή σας ώστε να χαρακτηριστούν άμεσα τα μέτρα τάξης στις Σκουριές Χαλκιδικής από τον κ. Αρχηγό ως ευρείας κλίμακας και να εγκατασταθούν μόνιμες δυνάμεις (τουλάχιστον 10 διμοιρίες ΜΑΤ) στην περιοχή, ώστε να σταματήσουν οι καθημερινές μετακινήσεις δυνάμεων από τους όμορους νομούς και να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ επιτέλους οι συνάδελφοι από τα ακατάλληλα οχήματα, την καταστρατήγηση του ωραρίου και τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ νέου ατυχήματος”.

Βεβαίως, η επιστολή αυτή ξενίζει, σε σχέση με άλλες προηγούμενες διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών φορέων των αστυνομικών, που υποστήριξαν ξεκάθαρα ότι δεν είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ. η φύλαξη, και μάλιστα με τόσο ισχυρές δυνάμεις ήδη, του εργοταξίου μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει το Συντονιστικό Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Οπως υποστηρίζουν, κάτοικος της περιοχής προσήχθη στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης όπου του πήραν γενετικό υλικό διά της βίας, για την πολύκροτη υπόθεση των Σκουριών. Μετά το νέο κρούσμα, οι άνθρωποι της περιοχής αναρωτιούνται: Για ποια δημοκρατία μπορεί να μιλήσει κανείς, όταν άνθρωποι σύρονται στα αστυνομικά τμήματα χωρίς καμία εξήγηση, καμία αφορμή και κανένα στοιχείο; Σε ποιο ευνομούμενο κράτος άνθρωποι -που δεν θεωρούνται επίσημα κατηγορούμενοι ή ύποπτοι- εξαναγκάζονται με τρομοκρατία να δώσουν γενετικό υλικό και όταν δεν συναινούν, αυτό λαμβάνεται με τη βία και ενάντια στη θέλησή τους;

Παραβίαση δικαιωμάτων

«Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες του κράτους να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες. Καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία και βία της Ελληνικής Αστυνομίας. Καταγγέλλουμε την κατ” εξακολούθηση παραβίαση ανθρωπίνων, συνταγματικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική μας δικαίωση, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκράτησης», καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού

Πηγή : εφ. των Συντακτών