ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ» ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

→Για τις ΗΠΑ, η Apple ανήκει στη φορολογική δικαιοδοσία της Ιρλανδίας. Για την Ιρλανδία, ανήκει στις ΗΠΑ. Η Apple Operations International βρίσκεται σε φορολογικό κενό

getFile-4117-186x300Του Χρίστου Τσιαγκλή

 «Δεν έχω ξαναδεί τίποτα σαν αυτό στη ζωή μου, και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Η Apple έχει ανακαλύψει το άγιο δισκοπότηρο της φοροαποφυγής». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Καρλ Λέβιν, γερουσιαστή των Δημοκρατικών από το Μίσιγκαν και επικεφαλής της Μόνιμης Ερευνητικής Υποεπιτροπής της Γερουσίας, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τις πρακτικές φοροαποφυγής της Apple – πρακτικές με τις οποίες υπολογίζεται ότι καταφέρνει να γλιτώνει 25 εκατ. δολάρια την ημέρα σε φόρους.

Λαβύρινθος υπερακτίων 

Η έκθεση που έδωσε η επιτροπή στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ήταν κόλαφος για την εταιρεία, η οποία κατηγορείται ότι έχει σχεδιάσει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και εξελιγμένο σύστημα φοροαποφυγής, μέσω ενός λαβύρινθου υπεράκτιων θυγατρικών εταιρειών, μερικές εκ των οποίων εμφανίζονται να απασχολούν μηδέν υπαλλήλους και να μην ανήκουν στη φορολογική δικαιοδοσία κανενός κράτους!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές της επιτροπής δεν κατηγορούν την Apple ότι έχει παραβιάσει κάποιο νόμο. Την ψέγουν ωστόσο ότι εκμεταλλεύεται με ανήθικο και θρασύ τρόπο τις τρύπες και τα κενά των φορολογικών συστημάτων.

Ο μηχανισμός που έχει στήσει η Apple προκαλεί πραγματικά ζαλάδα. Θυγατρικές της με έδρα την Ιρλανδία συνάπτουν συμβόλαια με εταιρείες που συναρμολογούν προϊόντα της διεθνώς, και κατόπιν πουλάνε τα προϊόντα αυτά σε άλλες θυγατρικές λιανικής της Apple, οι οποίες και διανέμουν τα προϊόντα αυτά.

Τα κέρδη διαμοιράζονται σε πλήθος θυγατρικών με τη μορφή μερισμάτων. Πολλές από αυτές τις θυγατρικές δεν έχουν δηλωμένη έδρα φορολόγησης και δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής, κορωνίδα του όλου μηχανισμού αποτελεί η Apple Operations International, με έδρα σύστασης την Ιρλανδία. Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός, στο 12%. Επιπλέον, η Apple έχει διαπραγματευτεί ειδική συμφωνία με το Δουβλίνο και φορολογείται με μόλις 2% στη χώρα. Ομως δεν έχει υποβάλει κανέναν φόρο σε καμία χώρα τα τελευταία 5 χρόνια! Πώς το κατάφερε αυτό; Για το φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, μια εταιρεία ανήκει (φορολογικά) στη δικαιοδοσία της χώρας στην οποία έχει συσταθεί.

Το ιρλανδικό φορολογικό σύστημα κατατάσσει τις εταιρείες, εστιάζοντας περισσότερο στο από πού διευθύνονται. Με άλλα λόγια, για τις ΗΠΑ, η Apple ανήκει στη φορολογική δικαιοδοσία της Ιρλανδίας. Για την Ιρλανδία, ανήκει στις ΗΠΑ. Η Apple Operations International βρίσκεται σε φορολογικό κενό.

Το Δουβλίνο από τη μεριά του έσπευσε να απορρίψει τους ισχυρισμούς, ότι αποτελεί φορολογικό καταφύγιο. «Δεν είναι προβλήματα που πηγάζουν από το ιρλανδικό φορολογικό σύστημα. Τα προβλήματα πηγάζουν από άλλες δικαιοδοσίες και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκεί» ισχυρίστηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή χθες το πρωί ο Ιαμον Γκίλμορ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο κλοιός γύρω από τους φορολογικούς παραδείσους έχει αρχίσει να σφίγγει, με τις αρχές να αναζητούν πλέον έσοδα από τη δεξαμενή της φοροαποφυγής.

Πηγή: εφ. των Συντακτών

αναδημοσίευση : Σχολιαστές χωρίς Σύνορα