86images

Εάν εφαρμοστούν μνημονιακά προγράμματα σε Γαλλία, Ιταλία η Ευρώπη θα καταστραφεί οικονομικά – Αποτυχημένη η «συνταγή» αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους

Ως μονόδρομο χαρακτηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή έρευνα που διενήργησε το πολιτικό ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – πρόσκειται στο γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke -, στην οποία επισημαίνεται πως για να επιζήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτραπεί η έξοδος κρατών-μελών από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η έρευνα, την οποία υπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος των Ηνωμένων Εθνών Χάινερ Φλάσμπεκ και ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, έχει ως στόχο να εξετάσει τις αιτίες της κρίσης του ευρώ και να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις για το ξεπέρασμα της.Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη όχι μόνο έχει αποτύχει, αλλά εγκυμονεί και τον κίνδυνο να οδηγήσει την ΕΕ σε αδιέξοδο.

«Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία και στη Γαλλία και την Ιταλία, τότε η Ευρώπη θα οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή. Το πιθανότερο είναι η μείωση των μισθών και η πολιτική της λιτότητας στα δημοσιονομικά να εκτοξεύσει και σε αυτές τις χώρες την ανεργία στο 20%.  Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ πως θα καταφέρει να επιζήσει πολιτικά η ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χάινερ Φλάσμπεκ.

Οι δύο οικονομολόγοι, αφού αναφέρουν στην έκθεση τους πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει σε οριακό σημείο, προτείνουν δραστικές λύσεις για την ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας στα κράτη-μέλη του ευρώ. «Ως εναλλακτικές λύσεις  ενδείκνυνται είτε ισχυρές αυξήσεις των μισθών στη Γερμανία για ένα μεγάλο διάστημα, δηλαδή για τα επόμενα 10-15 χρόνια, είτε η παροχή του δικαιώματος σε αυτές τις χώρες που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος να βγουν από τη νομισματική ένωση, χωρίς όμως βγουν από την ΕΕ», εκτιμά ο κ. Φλασμπεκ.

Σε αυτή την περίπτωση οι δύο οικονομολόγοι προτείνουν για χώρες όπως η Ελλάδα την έξοδο από τη νομισματική ένωση.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να είχε κάνει παύση πληρωμών και να ζητήσει διαγραφή του χρέους, που ο μεγάλος όγκος του τότε όχι μόνο ήταν σε ομόλογα, αλλά σε ομόλογα για τα οποία ίσχυε μάλιστα η ελληνική νομοθεσία. Η έξοδος θα προκαλούσε μεν ένα σοκ στην οικονομία. Αλλά, αυτό το σοκ δεν θα οδηγούσε σε μία συρρίκνωση της τάξεως του 20 με 25% που ζούμε σήμερα και οπωσδήποτε θα οδηγούσε στην ανάκαμψη με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2-3% που προβλέπονται με το σημερινό καθεστώς» τονίζει ο κ.Λαπαβίτσας, ο οποίος υποστηρίζει πως η λύση της ελληνικής εξόδου από το ευρώ μοιάζει με μονόδρομο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή κατά την άποψη μου συντεταγμένη και συμπεφωνημένη έξοδο. Θα πρέπει να περάσει σε μια διαδικασία όπου θα πρέπει να ζητήσει από τις χώρες που στην ουσία κυβερνούν την Ευρωζώνη, δηλαδή τη Γερμανία, ένα μηχανισμό εξόδου. Αυτοί που νομίζουν ότι η έξοδος δεν είναι εφικτή, δεν έχουν παρά να δουν την Κύπρο. Στην ουσία η τρόικα εφάρμοσε εκεί μέτρα που κάνουν την έξοδο εφικτή» επισημαίνει ο κ.Λαπαβίτσας, αναφέροντας ενδεικτικά τους ελέγχους στις κεφαλαιακές ροές και στην κίνηση των τραπεζικών καταθέσεων.

«Εκτός αυτού θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους και να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του» τονίζει ο κ.Λαπαβίτσας, ο οποίος ήδη από το 2010 έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με αυτές τις απόψεις, ως προς τη διαδικασία της εξόδου από το ευρώ, συμφωνεί και το Κόμμα της Αριστεράς, το οποίο από το 2010 καταψηφίζει στη γερμανική Βουλή τα δανειακά προγράμματα προς την Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι είναι αναποτελεσματικά.

Πηγή : bankingnews.gr