21image001Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ

Σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωση το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ παρουσιάστηκε την Παρασκευή 17 Μαϊου στο Βερολίνο η μελέτη των Χάϊνερ Φλάσμπεκ και Κώστα Λαπαβίτσα «Η συστημική κρίση του ευρώ – πραγματικές αιτίες και αποτελεσματικές θεραπείες» και online φάκελο “Αριστερά Στρατηγικές για την κρίση του ευρώ». Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνει το γερμανικό κόμμας της Αριστεράς Die Linke είναι ότι παρόντες στο πάνελ, στο πλευρό του Χάϊνερ Φλάσμπεκ, οικονομολόγο και στενό συνεργάτη του Οσκαρ Λαφοντέν, ήταν ο πρόεδρος του Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ, η αντιπρόεδρος του κόμματος και της κοινοβουλευτικής του ομάδας Σάρα Βάγκενκνεχτ και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ Σαμπίνε Ράϊνερ.

Στην ιστοσελίδα του, το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ παρουσίασε την συνέντευξη τύπου ως εξής[1]:

« Το σύνθημα της εκστρατείας του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού- PDS[2] στα τέλη της δεκαετίας του 1990 «ευρώ, έτσι όχι», και που ασκούσε κριτική στις ατέλειες του σχεδιασμού του κοινού νομίσματος, επιβεβαιώθηκε. Στο Die Linke υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε κανείς να διατυπωθεί η αριστερή απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων η συζήτηση αφορά την δυνατότητα μιας «συντεταγμένης αποχώρησης» των επιμέρους χωρών από το ευρώ. Αυτό συνεπάγεται μια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα ως μια ενδεχόμενη λύση για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ειδικά στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα απέτρεπε ταυτόχρονα μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της ζώνης του ευρώ θα αποτρέψει όπως επιχειρηματολογούν οι Χάϊνερ Φλάσμπεκ και Κώστας Λαπαβίτσας στη μελέτη τους «Η συστημική κρίση του ευρώ – πραγματικές αιτίες και αποτελεσματικές θεραπείες», της οποίας μια περίληψη από τον Φλάσμπεκ δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Zeit ».

Στη συνέχεια η ιστοσελίδα παραθέτει λινκ προς τη μελέτη (στα αγγλικά[3]), που όπως τονίζεται πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, και προς ένα φάκελο με τίτλο “Αριστερά Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ” που περιέχει επισκόπηση της σχετικής συζήτησης στη γερμανική Αριστερά.

Η μελέτη των Λαπαβίτσα και Φλάσμπεκ θα παρουσιαστεί με πιο διεξοδικό τρόπο σε ημερίδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουρξκ στα τέλη του μήνα στο Βερολίνο παρουσία των δύο συντακτών της και άλλων προσωπικοτήτων της αριστεράς.


[2] Το ΚΔΣ (PDS) – Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού – αποτελεί την μετεξέλιξη του πρώην κυβερνώντος κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας SED. Ενοποιήθηκε το 2007 με την δυτικογερμανική οργάνωση WASG (Εκλογική Εναλλακτική για την Εργασία και τη Δικαιοσύνη), που αποτελείτο κυρίως από συνδικαλιστές που είχαν αποχωρήσει από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μετά τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του Σρέντερ, με αποτελέσμα την δημιουργία του Die Linke.